Ημέρα μνήμης και υποδοχής: έκκληση για αλληλεγγύη

Ημέρα μνήμης και υποδοχής: έκκληση για αλληλεγγύη

Προχθές γιορτάστηκε στην Ιταλία αυτή η Ημέρα, η οποία καθιερώθηκε για να θυμόμαστε και να αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα της μετανάστευσης. Με την ευκαιρία αυτή το Centro Astalli, η Υπηρεσία των Ιησουιτών για τους πρόσφυγες στην Ιταλία, εγκαινιάζει τους «Κήπους μνήμης και φιλοξενίας». Συνέντευξη με την Donatella Parisi, υπεύθυνη για την επικοινωνία του Centro Astalli

Με την επίσημη καθιέρωση της Ημέρας μνήμης και φιλοξενείας το 2016, καθιερώθηκε μια σημαντική εορτή, κατά την οποία προωθούνται προβληματισμοί και δεσμεύσεις ώστε οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας πολέμων, βιαιοτήτων και διωγμών, να μπορέσουν να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε επικίνδυνα ταξίδια. Η Ημέρα εορτάζεται σε μια συμβολική ημερομηνία, αυτή της 3ης Οκτωβρίου, η οποία μας θυμίζει την ημέρα κατά την οποία, το 2013, 368 άτομα, μικρά παιδιά, γυναίκες και άντρες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα.

«Οι κήποι» του Centro Astalli ως τόπος συνάντησης

Το Centro Astalli εγκαινιάζει «τους κήπους μνήμης και φιλοξενίας» στις 7 ιταλικές πόλεις όπου εργάζεται: Στις πόλεις Τρέντο, Βιτσέντζα, Πάδοβα, Ρώμη, Νάπολη, Κατάνια και Παλέρμο, πρόσφυγες, εθελοντές, εργαζόμενοι και τοπικοί θεσμοί συναντούνται σήμερα όλοι μαζί, σε έναν κήπο της πόλης τους για να φυτέψουν ένα δέντρο, ως σύμβολο δέσμευσης ότι θα ορίσουν ένα χώρο φροντίδας  για τη μνήμη και την φιλοξενία, στους τόπους διαβίωσής τους. «Εγκαινιάζουμε μια σειρά από χώρους πράσινου – λέει στο Vatican News η Donatella Parisi, υπεύθυνη επικοινωνίας του Centro Astalli– όπου τα άτομα θα μπορούν να συναντιούνται για να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, να μιλήσουν μεταξύ τους και να οικοδομήσουν μαζί  ιδέες για μια κοινωνία που δεν θα έχει ως επίκεντρο φράγματα και τοίχους, αλλά αντίθετα θα έχει την επιθυμία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον για να διανύσουν μαζί ένα μέρος αυτής της πορείας».

Μνήμη και φιλοξενία: δύο αξίες συμπληρωματικές

«Δεν υπάρχει μνήμη χωρίς ευθύνη»  δηλώνει ο Parisi. «Η μνήμη δεν έχει νόημα αν στη συνέχεια δεν αντιστοιχεί σε  μια συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης η οποία συνίσταται σε μια δέσμευση των εθνικών και υπερεθνικών θεσμών για τη δημιουργία νόμιμων οδών εισόδου, αλλά και για την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους ολόκληρης της κοινωνίας η οποία οφείλει να βρει έναν τρόπο να ζήσει με τους ανθρώπους που φθάνουν εδώαναζητώντας την ειρήνη και την ελευθερία». Όλοι εμείς οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί στην φιλοξενία «τόσο ως ζήτημα ηθικό – συνεχίζει ο Parisi – και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και επειδή αυτή αποτελεί την μοναδική οδό που μας δίνεται για να εγγυηθούμε ένα μέλλον ειρήνης στις επόμενες γενιές».

Εορτασμοί σε ολόκληρη τη χώρα: πλατεία Bernini στη Ρώμη

Αυτός ο εορτασμός προβλέπει ότι σε όλη την Ιταλία θα διοργανωθούν εκδηλώσεις, στιγμές προβληματισμού και ευκαιρίες για τη μνήμη των θυμάτων της μετανάστευσης. «Έχουμε οργανώσει πολλές πρωτοβουλίες για να δώσουμε ένα μήνυμα – εξηγεί ο Parisi–και γιατί τα εδάφη λένε: Είμαστε εδώ, πιστεύουμε στη φιλοξενία και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι αυτή». Στη Ρώμη, η συνάντηση είναι για τις 11:00 στους κήπους της πλατείας Bernini. Θα παραστούν ο σεβασμιότατος Gianrico Ruzza, βοηθός επίσκοπος  της Ρώμης, οι πρόσφυγες του κέντρου Centro di San Saba, οι μαθητές των σχολείων και οι κάτοικοι της περιοχής.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου