ΙΕΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ;

ΙΕΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ;

Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα γύρω από την μεγάλη χριστιανική εορτή ( και όχι βέβαια μόνο της ορθοδοξίας, όπως διατυμπάνιζαν μονότονα τις ημέρες αυτές τα ΜΜΕ της πατρίδας μας) της Κοίμησης και Μεταστάσεως  της Θεοτόκου, στο νησί της Τήνου,  έγιναν γεγονότα, που σίγουρα δεν συνάδουν  με την ιερότητα του νησιού.

Ένα νησί δεν γίνεται αυτομάτως ιερό με την εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας. Η Τήνος επομένως δεν   έγινε ιερή επειδή τον δέκατο έβδομο αιώνα βρέθηκε στο Βρυσί μια εικόνα της και τον 19 αιώνα  μία άλλη εικόνα της στη Χώρα.

Η Τήνος θα είναι ιερή, όταν οι κάτοικοι  της αγαπούν το Θεό και  τον πλησίον τους. Το πόσο αγαπούν  το Θεό κανείς  δεν το γνωρίζει, παρά μόνο ο ίδιος ο Θεός. Το πόσο όμως αγαπούν    τον  πλησίον τους, είναι εύκολο κανείς να το διαπιστώσει  από κάποια γεγονότα που συμβαίνουν σ’ αυτό.

Τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί σ' αυτό πολλά περίεργα γεγονόταν  που είναι φυσικό, να προβληματίζουν αρκετούς. Ακόμη και αν αποδειχθεί, ότι τα γεγονότα αυτά δεν τα προκαλούν μόνιμοι κάτοικοι, δεν αρκεί για να αθωωθούμε όλοι μας.

Θυμάμαι μερικά τέτοια γεγονότα και θλίβομαι αληθινά. Δεν φεύγει από το μυαλό μου  ο απάνθρωπος εμπρησμός του αυτοκινήτου του συμπαθή Γρηγόρη, πρόσφατα η κλοπή σε ναυτικό πρακτορείο στο κέντρο της χώρας Τήνου, τις άλλες μικροκλοπές, και τώρα ο εμπρησμός του μεταφορικού μέσου των νεκρών που ανήκε στον άκακο κ. Δογορίτη.

Τώρα το νησί, ως φαίνεται, μένει χωρίς Γραφείο τελετών. Έχει μείνει όμως και χωρίς πολλά άλλα!  Συνεχώς  θα χάνουμε;

Μακάρι να καταλάβουμε, ότι αυτό το νησί χρειάζεται απ' όλους μας μεγαλύτερη προσοχή, σεβασμό  και φροντίδα. Όταν το καταλάβουμε αυτό τότε θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα του, αποφασίζοντας πάνω απ' όλα να αγαπούμε το Θεό και τον πλησίον μας.

Αν το κάνουμε αυτό, είναι βέβαιο πως η πρώτη που θα χαρεί, θα είναι η Παναγία. Και τότε θα μας επιτρέψει  να το αποκαλούμε ιερό, διότι πριν από όλα θα ακολουθούμε όσα μας δίδαξε ο υιός της Χριστός και ιδιαίτερα την εντολή του: « αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως κι εγώ σας αγάπησα»! 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου