Ιερείς με νηφάλια και διάφανη ζωή

Ιερείς με νηφάλια και διάφανη ζωή

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους του Θεού που επιθυμούν τα ουσιώδη, που έχουν μια ζωή νηφάλια και διάφανη, χωρίς νοσταλγία για το παρελθόν αλλά που είναι ικανοί να κοιτάξουν το μέλλον». Αυτό δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεχόμενος την κοινότητα του Περιφερειακού Ποντιφικού Ιεροσπουδαστηρίου της Σαρδηνίας, του Κάλιαρι, που γιορτάζει 90 έτη.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, στις 17 Φεβρουαρίου 2018 στο Βατικανό, ο Πάπας τους ενθάρρυνε να προετοιμαστούν «από τώρα για να γίνουν… όχι κυβερνήτες του κοπαδιού το οποίο σας έχουν εμπιστευθεί, αλλά υπηρέτες».

«Φροντίστε να προετοιμαστείτε καλά και να αναλάβετε μια ελεύθερη και αμετάκλητη επιλογή πίστης στον Χριστό, στην Εκκλησία του και στην κλήση σας και στην αποστολή σας», τους προέτρεψε.

«Από πείρα, τους είπε ακόμη εμπιστευτικά ο Πάπας, «μπορώ να σας πω ότι ο Ιεροσπουδαστής είναι μια ξεχωριστή στιγμή κατά την οποία βιώνουμε αυτή την αγαπητή παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας. Αγρυπνά πάντα με αγάπη γεμάτη φροντίδα για τον καθένα σας. Είναι η Μητέρα σας. Να απευθύνεστε στην Παναγία, συχνά και με εμπιστοσύνη».

Ιδού η μετάφρασή μας, της ομιλίας που ο Πάπας εκφώνησε με αυτή την ευκαιρία

Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου

Αγαπητοί αδελφοί της επισκοπής, αγαπητοί εκπαιδευτές και μαθητές!

Σας καλωσορίζω με την ευκαιρία της 90ης επετείου από την ίδρυση του Περιφερειακού Ποντιφικού Ιεροσπουδαστηρίου της Σαρδηνίας. Ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ ήταν αυτός που ζήτησε από τους ιταλούς επισκόπους, ειδικά εκείνους του κέντρο-νότου και των νησιών, να συνάψουν μια συμφωνία για τη συνάντηση των Ιεροσπουδαστηρίων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην εκπαίδευση των υποψηφίων στην ιεροσύνη. Στην περιοχή σας, το Ιεροσπουδαστήριο είχε στην αρχή την έδρα του στο Cuglieri, μαζί με τη Θεολογική Σχολή. στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην τοπική πρωτεύουσα. Σας καλωσορίζω όλους με αγάπη, ξεκινώντας από τους ποιμένες σας, ειδικά τον Αρχιεπίσκοπο του Κάλιαρι τον σεβασμιότατο Arrigo Miglio, τον οποίο ευχαριστώ για τα λόγια του.

Γι αυτή την περίπτωση θα επιθυμούσα να ενωθώ μαζί σας ώστε να ευχαριστήσουμε τον Κύριο, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνοδεύει με τη χάρη του τη ζωή τόσων πολλών ιερέων που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι αφιερωμένο στην Ιερά Καρδία του Ιησού. Έχει δώσει στην Εκκλησία πολλούς εργάτες που ασχολούνται στις τοπικές Εκκλησίες σας, στην «αποστολή adgentes» και σε άλλες υπηρεσίες της παγκόσμιας Εκκλησίας. Είθε αυτή η αναμνηστική περίσταση να μπορέσει να δώσει μια νέα ώθηση στην ποιμαντική των κλήσεων, στην ανανεωμένη και προσεγμένη εκπαίδευση των υποψηφίων στην Ιερή Τάξη, προς όφελος του λαού του Θεού.

Αγαπητοί Ιεροσπουδαστές, ετοιμάζεστε ώστε αύριο να αποτελέσετε τους εργάτες της λειτουργίας του Κυρίου, ιερείς που ξέρουν να εργαστούν μαζί, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών επισκοπικών διοικήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για μια περιοχή όπως η Σαρδηνία η οποία είναι εμπνευσμένη από την πίστη και τις θρησκευτικές χριστιανικές παραδόσεις, που απαιτούν, λόγω της νησιωτικής κατάστασης, μια ιδιαίτερη φροντίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες των επισκοπικών διοικήσεων. Οι σημερινές συνθήκες υλικής και πνευματικής φτώχειας καθιστούν ακόμη περισσότερο σημαντικό αυτό που από πάντα είχε ζητηθεί, δηλαδή οι Ποιμένες να προσέχουν τους φτωχούς, να βρίσκονται μαζί τους, ζώντας απλά, ώστε οι φτωχοί να αισθάνονται ότι οι εκκλησίες μας, πρώτα απ’ όλα, είναι το σπίτι τους. Σας ενθαρρύνω να προετοιμαστείτε από τώρα για να γίνεται ιερείς του λαού και για τον λαό και όχι κυβερνήτες ενός κοπαδιού που σας έχει ανατεθεί (β. P5,3), αλλά υπηρέτες. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους του Θεού που ασχολούνται με τα ουσιώδη, που διάγουν μια ζωή νηφάλια και διάφανη, χωρίς νοσταλγία για το παρελθόν αλλά ικανοί να κοιτάξουν μπροστά σύμφωνα με την υγιή παράδοση της Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων της προετοιμασίας για το έργο της τάξης των ιερέων, είστε σε θέση να βιώσετε μια ξεχωριστή και μοναδική στιγμή στη ζωή σας. Μπορείτε να συνειδητοποιείτε όλο και περισσότερο τη χάρη που σας έχει απευθύνει ο Κύριος, νιώθοντας μέσα σας την πρόσκληση να τα αφήσετε όλα και να τον ακολουθήσετε, να είστε μαζί Του για να αποσταλείτε να κηρύξετε (βλ. Μτ. 4,19. Μκ 3,14). Σε εσάς, με ένα ιδιαίτερο τρόπο, εναπόκεινται οι ελπίδες της Εκκλησίας της Σαρδηνίας! Οι επίσκοποί σας σάς παρακολουθούν με αγάπη και ανυπομονησία, βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό σε εσάς και στη δήλωσή σας να συμμορφωθείτε με τον Ιησού τον Καλό Ποιμένα για το καλό και την αγιότητα της χριστιανικής κοινότητας της περιοχής σας. Βαδίστε με χαρά, αντοχή και γαλήνη σε αυτή την πορεία εκπαίδευσης, ώστε να αναλάβετε τη μορφή της αποστολικής ζωής που ξέρει να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του ευαγγελισμού.

Πέρα από ένα λειτουργικό θεσμό θεολογικών και ποιμαντικών δεξιοτήτων, το Ιεροσπουδαστήριο είναι ένας τόπος κοινής ζωής και μελέτης, είναι μια αληθινή και σωστή εκκλησιαστική εμπειρία, μια μοναδική κοινότητα ιεραποστολικών μαθητών που καλούνται να ακολουθήσουν από κοντά τον Κύριο Ιησού, να είναι μέρα και νύχτα μαζί του, να μοιραστούν τον Σταυρό του και την Ανάστασή του, να εκτεθούν στο Λόγο και στο Πνεύμα, ώστε να επαληθεύσουν και να κάνουν να ωριμάσουν οι συγκεκριμένες πτυχές της αποστολικής παράδοσης. Από τώρα και στο εξής, φροντίστε να προετοιμαστείτε καλά και να αναλάβετε μια ελεύθερη και αμετάκλητη επιλογή πιστότητας στον Χριστό, στην Εκκλησία του και στην κλήση σας και στην αποστολή σας.

Το Ιεροσπουδαστήριο είναι το σχολείο αυτής της πιστότητας, η οποία μαθαίνεται κυρίως μέσα από την προσευχή, ειδικά μέσα από την λειτουργική προσευχή. Είναι η εποχή που καλλιεργούμε τη φιλία με τον Ιησού, που επικεντρώνεται στην Ευχαριστία και τρέφεται από την περισυλλογή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Δεν μπορεί κανείς να ασκήσει το υπούργημά του αν δεν ζει ενωμένος με τον Χριστό. Χωρίς Εκείνον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα (Ιω. 15,5).

Μέσα στην πορεία του Ιεροσπουδαστηρίου, ο ρόλος των εκπαιδευτών είναι αποφασιστικός: η ποιότητα του πρεσβυτερίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση των υπευθύνων για την κατάρτιση. Καλούνται να εργαστούν με ευθύτητα και σοφία για την ανάπτυξη συνεκτικών και ισορροπημένων προσωπικοτήτων, ικανών να αναλάβουν αποτελεσματικά την αποστολή του πρεσβυτερίου, για να την ολοκληρώσουν στην συνέχεια με υπευθυνότητα. Σε αυτό το ντελικάτο έργο κατάρτισης, το Ιεροσπουδαστήριό σας αναπτύσσει επίσης μια απαραίτητη υπηρεσία στις Επισκοπικές Διοικήσεις, προωθώντας την ποιότητα της κατάρτισης του κλήρου και την κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών.

Σας εμπιστεύομαι όλους στην μητρική προστασία της Παναγίας de Bonaria. Από πείρα μπορώ να σας πω ότι το Ιεροσπουδαστήριο είναι μια ξεχωριστή στιγμή κατά την οποία βιώνουμε αυτή την αγαπημένη παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας. Εκείνη πάντα αγρυπνά με αγάπη γεμάτη φροντίδα για τον καθένα σας. Είναι η Μητέρα σας. Ανατρέξτε στην Παναγία συχνά και με εμπιστοσύνη. Σας διαβεβαιώνω όλους για την προσευχή και την ευλογία μου. Σας παρακαλώ, σας ζητώ να προσεύχεστε για μένα.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου