ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Ιερά Σύνοδος:

1.- Μελέτησε ως κύριο θέμα: «Η ποιμαντική κατεύθυνση της Εκκλησίας μας με βάση το πνεύμα της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του Πάπα Φραγκίσκου ”Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ – AΜORISLAETITIA».

Οι Ιεράρχες μελέτησαν το θέμα με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου που είχε ετοιμαστεί με βάση το κείμενο της Αποστολικής Παραίνεσης και κατέληξαν στα εξής:

α) Το πιο σημαντικό θέμα στο οποίο οφείλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας δεν είναι να ενημερώσουμε ή να διδάξουμε στους συζύγους τις επιστημονικές βιοηθικές και ηθικές διδασκαλίες, αλλά να τους βοηθήσουμε  να επιδιώκουν να ζουν μέσα στη χάρη του Θεού.

β)Να ετοιμαστεί  μία σύντομη επιστολή προς τους εφημερίους δίνοντας τις πρώτες οδηγίες για την σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του  πνεύματος της Αποστολικής Παραίνεσης. 

γ) Να πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάιο από την Τρίτη το απόγευμα 9 Μαΐου 2017 έως την Πέμπτη το μεσημέρι 11 Μαΐου, στην Τήνο Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων και να υπάρξει μία παρουσίαση της Αποστολικής Παραίνεσης από τον ειδικό στο περιεχόμενό της π. Βασίλειο Πετρά.

2) Συνεργάστηκε:

α) Με τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Edward– JosephADAMSμε τον οποίο εξέτασε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

β) Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ), π. Ιωάννη Βαρθαλίτη, με τον οποίο μελετήθηκαν τρόποι αναδιοργάνωσης και δραστηριοποίησης του Θεσμού. Αναφέρθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ποιμαντική των μυστηρίων, την τέλεση των μικτών Γάμων αλλά και των Γάμων των αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα είτε για να εγκατασταθούν μόνιμα μετά το Γάμο τους είτε και να επιστρέψουν στην Πατρίδα τους μετά την τέλεσή  του.

γ) Με μέλη του νομικού της Συμβουλίου, με τα οποία μελέτησε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Νόμου 4301/2014 σχετικά με την νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

δ) Με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και της εφημερίδας «ΚΑΘΟΛΙΚΗ» κ. Σεβαστιανό Ρούσσο και τον Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών Πατέρων στην Αθήνα, π. Σεβαστιανό Φρέρη.

Μαζί τους, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε θέματα που αφορούν τον νεοσυσταθέντα θεσμό «Καθολικός Τύπος», ο οποίος έχει αναλάβει την έκδοση της εφημερίδας «Καθολική» και όλο το εκδοτικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Επίσης εξετάστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του Εξάρχου Σεβασμιοτάτου π. Εμμανουήλ, θέματα που φορούν τον «Καλό Τύπο», ο οποίος προς το παρόν διατηρεί το Καθολικό Βιβλιοπωλείο επί της οδού Σίνα 2-4.

ε) Με τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Διεπαρχιακού  Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου π. Ιούλιο Γραμένια, με τον οποίο εξετάστηκε η αναδιοργάνωση των Καθολικών Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων στην Ελλάδα με βάση το ιδιόβουλο του Πάπα Φραγκίσκου «MitisJudexDominusJesus» της 15ης Αυγούστου 2015.

στ) Με τον Πρόεδρο της Κάριτας Ελλάς, π. Αντώνιο Βουτσίνο, την Διευθύντρια κα Μαρία Αλβέρτη, την κα Ελισάβετ Ιουστινιανού, Γενική Γραμματέα και την κυρία Ελισάβετ Μηλιάρη υπεύθυνη προσωπικού.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο:

– Για την δραστηριότητα της Κάριτας Ελλάς από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα.

– Για τα τρέχοντα προγράμματα προς ανακούφιση των πολλών  προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα.

– Για το δύσκολο έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή η Κάριτας Ελλάς και η οποία είναι υποχρεωμένη να αυξάνει συνεχώς το προσωπικό της με ειδικευμένα άτομα με σκοπό να εξασφαλίσουν την σωστή προώθηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων για την στήριξη και βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Οι Ιεράρχες ζήτησαν από την αντιπροσωπεία περαιτέρω διευκρινίσεις για την όλη λειτουργία του θεσμού και τέλος συγχάρηκαν στο πρόσωπο της αντιπροσωπείας την Κάριτας Ελλάς για το μεγάλο και θεάρεστο έργο που επιτελεί, ιδιαίτερα  στον τομέα των προσφύγων.

3) Ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα Σχολεία και προσεχώς θα παρουσιάσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τις απόψεις της πάνω στο νέο επίσημο Πρόγραμμα Διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε ό,τι αφορά την Καθολική Εκκλησία. 

4) Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής για τον Ευαγγελισμό και την Κατήχηση, να πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 28 έως 31 Αυγούστου 2017 η Δ’ Πανελλήνια Συνάντηση Κατηχητών με θέμα: «Η κατήχηση ως πρώτη αγγελία, για την αύξηση της πίστης».  

5) Προέβη στην εκλογή νέου Προέδρου και νέων Γραμματέων.

Νέος Πρόεδρος της Ιερά Συνόδου εξελέγη με ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του με τη λήξη της παρούσας Συνόδου.

Α’ Γραμματέαςεπανεξελέγη για μία νέα τριετία ο νυν Γραμματέας Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου-Σάμου) π. Νικόλαος Πρίντεζης.

Β’ Γραμματέαςεξελέγη επίσης για μία τριετία ο Εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Λέων Κισκίνης.

Οι Ιεράρχες ευχαρίστησαν τον απερχόμενο Πρόεδρο Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο, διότι επί πολλές τριετίες υπηρέτησε επάξια την Ιερά Σύνοδο και του ζήτησαν να συνεχίσει να υπηρετεί το θεσμό, ως Σύμβουλός του, χάρη στην εξαιρετική και χρήσιμη εμπειρία του.

Στον νέο Πρόεδρο ευχήθηκαν κάθε επιτυχία με τη βοήθεια του Θεού και στα νέα του καθήκοντα προς όφελος όλης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η Ιεραρχία  αφού ολοκλήρωσε  τη μελέτη των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της, απεφάσισε:

α) Να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα και να προσκαλέσει σε συνεργασία το ΝΟΜΙΚΟ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της.

β) Να πραγματοποιήσει την εαρινή της Σύνοδο στην Τήνο  από τις 4 Μαΐου ημέρα Πέμπτη το πρωί   μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου 2017.

                                                                                                             Αθήνα 11/11/2016

Από τη Γραμματεία της ΙΣΚΙΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου