ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από την Τρίτη 20 έως και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Η Ιερά Σύνοδος:

Ασχολήθηκε με το τελικό κείμενο της Συνόδου των Επισκόπων που έγινε στη Ρώμη από τις 3 – 28 Οκτωβρίου 2018 και μελέτησε το θέμα : «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης». Μελέτησε επίσης την επιστολή που έστειλαν οι Συνοδικοί Πατέρες στους νέους όλου του κόσμου.

Αποδείχτηκε ότι η Σύνοδος αυτή ανέδειξε νέους τρόπους ποιμαντικής προσφοράς προς τη νεολαία. Υπάρχουν στο τελικό κείμενο τόσες σκέψεις και προτάσεις, που θέτουν την όλη ποιμαντική για τη νεολαία σε νέες βάσεις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ποιμαντικής πρέπει να είναι η κοινή πορεία ποιμένων και ποιμενομένων προς το Χριστό.

Το τελικό κείμενο της Συνόδου αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής των Συνοδικών Πατέρων προς του νέους συγκλίνουν στην κοινή πρόσκληση προς τους νέους: «Οφείλουμε να βαδίζουμε μαζί. Εσείς είστε το παρόν και οφείλετε να είστε και το φωτεινό μέλλον».

Η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε σε συνεργασία:

α.- τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Savio Hon TAI-FAI, S.D.B, ο οποίος συνοδευόταν από το νέο σύμβουλο της Αποστολικής Νουντσιατούρας Πανοσιολογιότατο π. Μάρκελο Šmejkal.

Η Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε τον Αποστολικό Νούντσιο για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

β.- τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Γρατιανουπόλεως κ. Δημήτριο. Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει στην έκδοση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, του ανάθεσε το έργο της παρακολούθησης της εκτύπωσης στο Τυπογραφείο του Βατικανού.

γ.- το Νομικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: κα Λύδα Ρούσσου, κ. Γεώργιο Κωνστάντε, κ. Νικόλαο Δούναβη και κ. Δημήτριο Λεβαντή.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε με το Νομικό Συμβούλιο τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου 4301/2014 όπως και άλλα που η Ιερά Σύνοδος του είχε αναθέσει να μελετήσει.

Το Νομικό Συμβούλιο παρουσίασε τη γνώμη του και ανέλαβε την ευθύνη να προωθήσει και άλλα θέματα, τα οποία του προτάθηκαν από την Ιερά Σύνοδο.

δ.- Τον Πρόεδρο της Κάριτας Ελλάς π. Αντώνιο Βουτσίνο και τον Αντιπρόεδρο π. Ιωάννη Πάτση, όπως και την Διευθύντρια κα Μαρία Αλβέρτη και τη Γραμματέα κα Λιζέτα Μηλιάρη.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τη σημερινή δραστηριότητα του Θεσμού και για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Η Αντιπροσωπεία απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των Ιεραρχών.

Η Ιερά Σύνοδος συνεχάρη την Κάριτας Ελλάς για το σημαντικό της έργο, το οποίο και επιτελεί στο όνομα της Εκκλησίας.

ε.- τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος κ. Σεβαστιανό Ρούσσο και εξέτασε μαζί του θέματα που αφορούν την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα νέα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

στ.- το Σύνδεσμο Καθολικών Εφημερίων Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ) με τον οποίο και εξετάστηκαν θέματα που απασχολούν τους ιερείς και ειδικά τους εν ενεργεία εφημερίους.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τον ΣΚΕΚΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διοργάνωση μίας συνάντησης Εφημερίων με την Ιεραρχία προκειμένου να μελετήσουν την ποιμαντική για την νεολαία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη.

Η Ιερά Σύνοδος αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνάντηση των εφημερίων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ιεραρχία στην Τήνο με πιθανή ημερομηνία από το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2019 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου 2019. Το θέμα που θα μελετηθεί στη συνάντηση αυτή είναι: «Η ποιμαντική για τη νεολαία μέσα στο νέο πνεύμα που δημιουργήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη».
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος από το απόγευμα της 24ης Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, έως το βράδυ της Τρίτης 28 Μαΐου 2019.

 

Αθήνα 23/11/2018
Από τη Γραμματεία της ΙΣΚΙE

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου