ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Από τις 17 έως και τις 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.                                                                                                              

1.- Το κύριο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος ήταν: «Η νεολαία της Εκκλησίας και η οικογένεια», θέμα που θα μελετηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Σύνοδο των  Επισκόπων στη Ρώμη.

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Επίσκοπος Σύρου-Θήρας-Κρήτης, Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της νεολαίας και των  κλήσεων.

2.- Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Ιεράρχες για:

α) την πανελλήνια συνάντηση της νεολαίας που έγινε από τις 13 έως και τις 15 Απριλίου 2018 στην Αθήνα στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Ψυχικό και στην οποία συμμετείχαν εκατό περίπου νέοι από όλες τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

β) την παρούσα κατάσταση και δράση της νεολαίας της Εκκλησίας σε κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία.    

γ) τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Συνοδική Επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας και των κλήσεων στην άσκηση του σπουδαίου έργου της.

δ) τις δυσκολίες που υπάρχουν στις τοπικές Εκκλησίες για την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της νεολαίας και την ενεργό συμμετοχή της  στη ζωή της Εκκλησίας.        

3.- Η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατό περισσότερο τη νεολαία να βιώσει το ιδανικό της χριστιανικής εν Χριστώ ζωής και να δίνει καθημερινή χριστιανική μαρτυρία, θα της αποστείλει σχετική επιστολή.

4.- Η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της δέχτηκε και συνεργάστηκε με:

α) Τον Αποστολικό Νούντσιο της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα, Τιτουλάριο Αρχιεπισκόπου της Sila, Σεβασμιότατο Savio Hon Tai-Fai, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας, Πανοσιολογιότατο π.Massimo Catterin.

Στο πλαίσιο της αδελφικής αυτής επίσκεψης, ο Σεβασμιότατος Νούντσιος μίλησε προς την Ιερά Σύνοδο για τη νέα Αποστολική Παραίνεση “Gaudete et exsultate” του Πάπα Φραγκίσκου, που πραγματεύεται τη  αγιότητα, και τόνισε πως η παρουσία του Αποστολικού Νουντσίου στη Σύνοδο φανερώνει τη μέριμνα και το ενδιαφέρον του Αγίου Πατέρα για την Ελλάδα και την τοπική Καθολική Εκκλησία.

Στη συνέχεια τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, μέσα σε ένα κλίμα αδελφικού διαλόγου, ενημέρωσαν τον Σεβασμιότατο Νούντσιο για τις χαρές και τις ελπίδες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, και συζητήθηκαν τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων επειγόντων  προβλημάτων.

β) Το Σεβασμιότατο Επίσκοπο π. Simon Kulli, υπεύθυνο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Αλβανίας για τους μετανάστες Αλβανούς.

Ο Σεβασμιότατος  συνοδευόταν από δύο συνεργάτες του, ιερείς του Κλήρου της Εκκλησίας της Αλβανίας: τον π. Γεώργιο και τον π. Νικόλαο, οι οποίοι, κατά καιρούς, επισκέπτονται την Ελλάδα  για να βοηθήσουν στην ποιμαντική προς τους Αλβανούς μετανάστες.

Ο Σεβασμιότατος π. Simon ενημερώθηκε από τους Ιεράρχες για την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε τοπική Εκκλησία στην Ελλάδα και για τους πολυάριθμους Καθολικούς Αλβανούς που τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει και έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις αλλά και τα νησιά της Χώρας μας.

Ενημερώθηκε επίσης για την ποιμαντική φροντίδα που προσφέρει η  Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα στους μετανάστες Αλβανούς, όπως και για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να προσφέρει ολοκληρωμένη πνευματική βοήθεια προς όλους, λόγω της διασποράς των και της έλλειψης ιερέων.

Ο Σεβασμιότατος π. Simon δήλωσε στην Ιερά Σύνοδο ότι   η Εκκλησία της Αλβανίας είναι έτοιμη να συνεργαστεί ακόμη καλύτερα με τη Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πνευματικά οι μετανάστες Αλβανοί.

Από κοινού αναζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι συνεργασίας και η όλη συνάντηση αποδείχτηκε ωφέλιμη και αποτελεσματική.

γ) Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, η οποία αποτελείτο από τον π. Αλέξανδρο Καριώτογλου και τον κ. Ιωάννη Τσεβά.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους Ιεράρχες για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία με την ευκαιρία της επετείου των  200 χρόνων από την ίδρυσή της και ζήτησε τη συμμετοχή της Καθολικής Εκκλησίας στις εκδηλώσεις που θα  οργανωθούν γι’ αυτήν την  πνευματική και ιστορική επέτειο.

Η Ιερά Σύνοδος ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την ενημέρωση και την διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία γι’ αυτήν την επέτειο, διότι την θεωρεί πολύ σημαντική για όλους τους χριστιανούς της Ελλάδος

δ) Αντιπροσωπεία του Νομικού Συμβουλίου της Ιεράς Συνόδου η οποία αποτελείτο από την κυρία Ψάλτη Αικατερίνη, τον κ. Νικόλαο Δούναβη και τον κ. Γεώργιο Κωνστάντε.

Εξετάστηκαν από κοινού θέματα που αφορούν την επικαιροποίηση αδείας λατρείας των Ναών της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, σε εφαρμογή του Νόμου 4301 του 2014 που αφορά την αναγνώριση εκκλησιαστικών και θρησκευτικών  νομικών προσώπων.

Η Ιερά Σύνοδος, με τη βοήθεια του Νομικού Συμβουλίου  της,  θα παρουσιάσει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία της επικαιροποίησης της αδείας λειτουργίας των λατρευτικών της χώρων προτείνοντας με τρόπο  που χρησιμοποιήθηκε και το έτος 1939.

Οι Ιεράρχες εξέτασαν επίσης με τους νομικούς και άλλα θέματα που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και οριστικοποιήθηκαν προτάσεις που θα προωθηθούν όπου δει. 

ε) Τον π. Σεβαστιανό Φρέρη τ.Ι ο οποίος μαζί με τον Έξαρχο Ελληνορρύθμων Ελλάδος, Σεβασμιότατο κ. Εμμανουήλ παρουσίασαν τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν κάνει και με άλλους συνεργάτες  ώστε, το συντομότερο δυνατόν το Βιβλιοπωλείο «Καλός Τύπος» να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί με όλες τις υπάρχουσες εκδόσεις που αναφέρονται στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, με σκοπό να εξασφαλίζει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Βιβλιοπωλείου.

Όλοι οι Ιεράρχες δήλωσαν ότι  θα συνδράμουν αυτή την προσπάθεια, ώστε το Βιβλιοπωλείο «Καλός Τύπος», να καταστεί ένα Βιβλιοπωλείο με σύγχρονες προδιαγραφές για να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του.

3.- Μελέτησε  λειτουργικά θέματα μεταξύ των οποίων: η τάξη της χορήγησης των μυστηρίων της χριστιανικής μύησης και οι ανάδοχοι του Μυστηρίου του Χρίσματος.

4. Καθόρισε να εορτάζεται στο εξής η εορτή της Παναγίας της Φάτιμα στις 13 Μαΐου, και η νέα εορτή της Παναγίας με  τον τίτλο «Μητέρα της Εκκλησίας»  τη Δευτέρα μετά την εορτή της Πεντηκοστής, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αγίας Έδρας (3/3/2018).

Η Ιεραρχία αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη και των άλλων 21 θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της, απεφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική  φθινοπωρινή Σύνοδό της στη Αθήνα από την Τρίτη 20 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018  και να μελετήσει ως κύριο θέμα: «η πνευματικότητα του πρεσβυτέρου».

Αθήνα 20 Απριλίου 2018

 

ΑΠΟ ΤΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου