«Η τεχνοκρατική Παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να εξαλείψει τις θρησκευτικές παραδόσεις»

«Η τεχνοκρατική Παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να εξαλείψει τις θρησκευτικές παραδόσεις»


Οι Χριστιανοί είναι τα πρώτα θύματα των νέων θρησκευτικών διώξεων. Αυτό κατήγγειλε ο Σεβασμιότατος Ivan Jurkovič, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ο οποίος μίλησε στις, 7 Μαρτίου 2017, κατά την έναρξη μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου με θέμα «Αμοιβαίος σεβασμός και ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέσεις για διαθρησκειακή ειρήνη και σταθερότητα: να υποστηρίξουμε χριστιανούς και άλλες κοινότητες».

Ο ιεράρχης – αναφέρει το Radio Vaticana– σημειώνει ότι οι πολλές προσπάθειες για την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας δεν εμποδίζουν «τη συνεχιζόμενη επιδείνωση» της κατάστασης. Ο Σεβασμιότατος Jurkovič εξηγεί ότι «η θρησκεία έλαβε μια ανανεωμένη σημασία λόγω των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των προσωπικών επιλογών πίστης του καθενός και της δημόσια έκφρασής τους» και ότι εξαιτίας αυτών των συνεπειών, η επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη από περιορισμούς και εξαναγκασμούς.»

Η θρησκευτική ελευθερία – πρόσθεσε – υπερβαίνει «την ιδιωτική σφαίρα των ατόμων και των οικογενειών». Οι διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις, πράγματι, «υπηρετούν την κοινωνία κυρίως με το μήνυμα που διακηρύττουν», με την πρόσκλησή τους για μεταστροφή, για συμφιλίωση, για θυσία υπέρ του κοινού καλού, για συμπόνια προς τους αναγκεμένους.

Ο κίνδυνος που προβλέπεται από τον σεβασμιότατο Jurkovič είναι λοιπόν, ότι ένας κόσμος ο οποίος υπόκειται όλο και περισσότερο στην «παγκοσμιοποίηση ενός τεχνοκρατικού παραδείγματος», μπορεί να «εξαλείψει όλες τις διαφορές και τις παραδόσεις με μια επιφανειακή αναζήτηση ενότητας». Ως εκ τούτου απορρέει και «το δικαίωμα και το καθήκον» των θρησκειών «να λένε ανοιχτά ότι είναι δυνατή η οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία θα υπάρχει ένας υγιές πλουραλισμός που θα σέβεται τις διαφορές και τις αξίες, οι οποίες αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο στη δέσμευση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μια οδό για την ειρήνη στον κόσμο μας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου