Η τέχνη ν’ αγαπάει κανείς τους εχθρούς του

Η τέχνη ν’ αγαπάει κανείς τους εχθρούς του

Ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας, αυτούς που μας καταδιώκουν και μας κάνουν να υποφέρουμε, είναι κάτι δύσκολο κι ούτε καν αποδίδει, επειδή μας φτωχαίνει. Κι ωστόσο αυτή είναι η οδός που ακολούθησε ο Ιησούς για τη σωτηρία μας.

Μερικοί εχθροί είναι αδύνατοι, άλλοι δυνατοί. Κι εμείς οι ίδιοι γινόμαστε κάποτε εχθροί άλλων ανθρώπων· δεν τους αγαπάμε. Ο Ιησούς μάς λέει ότι οφείλουμε ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας».
Μπροστά στα πολυάριθμα δράματα που πλήττουν την ανθρωπότητα είναι δύσκολο να κάνει κανείς αυτή την επιλογή : πώς μπορεί κανείς, πράγματι, ν’ αγαπά «αυτούς που παίρνουν την απόφαση να πραγματοποιήσουν έναν βομβαρδισμό και να σκοτώσουν τόσους ανθρώπους ;
Πώς μπορεί κανείς ν’ αγαπά εκείνους που, από φιλοχρηματία, δεν αφήνουν τα φάρμακα να φτάσουν σ’ αυτούς που τα χρειάζονται, στους ηλικιωμένους, και τους αφήνουν να πεθάνουν;» Και ακόμα : «Πώς μπορεί κανείς ν’ αγαπά τα πρόσωπα που δεν ζητούν παρά το συμφέρον τους, την εξουσία τους και που προκαλούν τόσο κακό;»  
Αλλά ο Ιησούς μας λέει δύο πράγματα : πρώτα να στραφούμε προς τον Πατέρα. Ο Πατέρας μας είναι Θεός : ανατέλλει τον ήλιο επί πονηρούς και αγαθούς· βρέχει επί δικαίους και αδίκους.
Το πρωί, ο Πατέρας μας δεν λέει στον ήλιο : Σήμερα φώτισε αυτούς εδώ κι αυτούς εκεί : όχι εκείνους εκεί, άφησέ τους στη σκιά !»  Λέει : «Φώτισέ τους όλους».
Η αγάπη του είναι για όλους, η αγάπη του είναι δώρο για όλους, τους αγαθούς και τους πονηρούς Και ο Ιησούς τελειώνει μ’ αυτή την προτροπή : ‘Να είστε, λοιπόν, κι εσείς τέλειοι, όπως ο Πατέρας σας ο ουράνιος είναι τέλειος’». Ο Ιησούς μας υποδεικνύει, λοιπόν, να μιμηθούμε τον Πατέρα σ’ αυτή την τελειότητα της αγάπης. Αυτός συγχωρεί τους εχθρούς του. Κάνει τα πάντα για να τους συγχωρήσει.
Ας σκεφτούμε με πόση τρυφερότητα ο Ιησούς δέχεται τον Ιούδα στον κήπο των ελαιών», ενώ μεταξύ των μαθητών μερικοί σκέφτονται την εκδίκηση. « Η εκδίκηση, είπε πάνω σ’ αυτό ο Πάπας, είναι αυτό το τόσο ωραίο πιάτο όταν το τρώει κάποιος κρύο» και γι’ αυτό περιμένουμε τη σωστή στιγμή για να το ολοκληρώσουμε. «Αλλά αυτό δεν είναι χριστιανικό. Ο Ιησούς μάς ζητάει ν’ αγαπάμε τους εχθρούς μας. Πώς μπορεί κανείς να το κατορθώσει ; Ο Ιησούς μας λέει : προσεύχεσθε, προσεύχεσθε για τους εχθρούς σας ». 
Η προσευχή κάνει θαύματα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου