Η Σύνοδος των Επισκόπων δεν είναι απλώς ένα γεγονός αλλά μια συμμετοχική διαδικασία

Η Σύνοδος των Επισκόπων δεν είναι απλώς ένα γεγονός αλλά μια συμμετοχική διαδικασία

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Πάπας θα συναντηθεί στην αίθουσα Παύλος 6ος με όλους τους Συνοδικούς Πατέρες και τους νέους  που έχουν ήδη συμμετάσχει στις προ-συνοδικές συνεδριάσεις. Θα τους ακούσει και θα δεχθεί τις προτάσεις τους για να χρησιμοποιηθούν στο τελικό Κείμενο της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από 3-28 Οκτωβρίου, θα είναι με βάση την Αποστολική διάταξη που δημοσιεύθηκε χθες, της  οποίας τα κύρια σημεία εξηγήθηκαν στο Ράδιο του Βατικανού από πατέρα Giacomo Costa S.I., ένα από τα δύο Ειδικών Γραμματέων της Συνόδου.

Η Σύνοδος δεν είναι ένα γεγονός που προβλέπει την κατάληψη ενός χώρου στη Ρώμη για ένα μήνα, αλλά είναι μια διαδικασία που γεννιέται από τη ακοή όλης της Εκκλησίας, του λαού του Θεού, με εμπιστοσύνη που έχει τεθεί στην ικανότητα ανάγνωσης των σημερινών καταστάσεων. Όπως έχει ήδη βιωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους για την οικογένεια και ακόμα περισσότερο στη Σύνοδο των νέων, πρόκειται για μια διαδικασία, μια πορεία που δεν αφορά μόνο ορισμένους, αλλά βάζει ολόκληρη την Εκκλησία σε κίνηση. Είναι στην οι λέξεις-κλειδιά του Πάπα Φραγκίσκου  όπως συνοδικότητα και διάκριση, βιώθηκαν με τρόπο αποτελεσματικό.

Θα ακούσομε  αυτό που μας  ζητά ο Κύριος αυτή τη στιγμή, σε αυτή την συγκεκριμένη κατάσταση που ζούμε , και η δομή της Συνόδου, επιτρέπει και ην κριτική και αυτό σίγουρα θα γίνει. Πρέπει λοιπόν να πάμε στα βαθιά, για να γίνει αντιληπτό και να κατανοήσουμε σε ποια κατεύθυνση ο Κύριος μας καλεί, σήμερα, ως Εκκλησία.

Είναι  λοιπόν ένα ντοκουμέντο προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης συλλογικότητας στην Εκκλησία;

Απ. – Σίγουρα. Αυτή η δυνατότητα θα γίνει φανερή στο τελικό Κείμενο της Συνόδου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ο Πάπας, στο τέλος της Συνόδου , με την Αποστολική Παραίνεση του, η οποία θα είναι σίγουρα δυνατή, αλλά θα  δοθεί  ακόμη μεγαλύτερη αξία στην κοινή πορεία,  η οποία έχει ένα ειδικό βάρος για τη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία δεν είχε πριν.

Η Σύνοδος με τους νέους, από τις 3 έως τις 28 Οκτωβρίου, θα είναι λοιπόν μια συγκεκριμένη ευκαιρία για την εφαρμογή αυτών των υποδείξεων. Από τις λίστες των συμμετεχόντων ποια στοιχεία προκύπτουν;

Απ.– Πρώτο ακριβώς ότι, αν και είναι αλήθεια ότι οι συμμετέχοντες είναι περίπου 300-400 Πατέρες σύνοδο παρόντες αυτό το μήνα στη Ρώμη, είναι επίσης αλήθεια ότι έχουν ήδη συμμετάσχει πολλοί περισσότεροι  στην προπαρασκευαστική φάση: έχουμε λάβει τα ερωτηματολόγια από τις Συνόδους των ανά τον κόσμο Ιεραρχιών, από τους Επισκόπους που έκαναν  προ-συνοδικές συναντήσεις με τους ίδιους τους νέους, με τους εμπειρογνώμονες … με λίγα λόγια, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το γεγονός ότι υπάρχει μια λίστα: οι συμμετέχοντες θα είναι πολλοί και θα είναι ακόμα πιο πολλοί μετά, στη φάση της υλοποίησης. Μετά από αυτό, θα ήθελα να τονίσω την προσοχή που δίνει ο Πάπας σε εκείνους που έρχονται από τα μακρύτερα μέρη της γης, όπως πχ Μιανμάρ, Μπανγκούι, το Ιράκ, την Παπούα Νέα Γουινέα). Ένα άλλο πράγμα: μεταξύ των Καρδιναλίων επέλεξαν τον νεότερο και την ίδια στιγμή, μεταξύ άλλων εκλεγμένων, είναι πραγματικά παρήγορο ότι οι Σύνοδοι των Ιεραρχιών επέλεξαν τους νεότερους Επισκόπους να εκπροσωπήσουν τις τοπικές Εκκλησίες τους και ιδιαίτερα τους νέους και άτομα που εργάζονται με νέους. Οι παρόντες νέοι θα είναι σε όλες τις Συνεδριάσεις παρόντες και θα έχουν επίσης το δικαίωμα να μιλήσουν. Συχνά εργαζόμαστε σε μικρές ομάδες: τόσο σε αυτήν την εργασία όσο και σε γενικές συνελεύσεις, οι νέοι θα είναι παρόντες και εκεί και θα μπορούν να μιλήσουν.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για μια Σύνοδο με τους νέους και όχι μόνο για τους νέους … Πριν από δύο ημέρες, ο Πάπας Φραγκίσκος  συνάντησε μια ομάδα νέων από τη Μητρόπολη της Γκρενόμπλ-Vienne. Στη συνέντευξη τους μίλησε επίσης για πτυχές που αφορούν τη σεξουαλικότητα. Επιπλέον, αναμένεται ότι το θέμα  δεν θα αποκλειστεί από αυτή τη Σύνοδο …

Απ.– Είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικά θέματα, οι νέοι το ζήτησαν ρητά. Με την ευκαιρία, μου έκανε εντύπωση να ακούω τα λόγια του Πάπα να εκφράζουν το γεγονός ότι ήδη έχει ακούσει τις ανησυχίες τους, επειδή παίρνει ακριβώς τον όρο ότι οι νέοι έχουν επισημάνει σε προ-συνοδική τη συνάντησή τους: «Θέλουμε να μιλήσουμε γι 'αυτό χωρίς ταμπού». Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαστάσεις και προβλήματα, όπως θα ακούσετε: σίγουρα, το θέμα της εργασίας, αλλά και η επιθυμία μιας αυθεντικής Εκκλησίας, η Εκκλησία της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Επιστρέφοντας στη σεξουαλικότητα, εδώ η αξιοπιστία του λόγου της Εκκλησίας παίζεται λίγο. Ένα από τα σημεία της Συνόδου σίγουρα που θα αναζητήσει τα κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, με τον τρόπο που ο Πάπας έχει αρχίσει να μιλά πολύ ελεύθερα, τονίζοντας την αξία του δώρου και προσπαθώντας  να καταλάβουν  πώς συγκεκριμένα αυτό το δώρο μπορεί να βιωθεί.

Πιστεύετε ότι το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης από τον μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει αυτή τη Σύνοδο;

Απ.– Νομίζω ότι με τον  ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ήδη εγγεγραμμένο στις εργασίες της Συνόδου, διότι  αν θέλουμε να συνοδεύουμε τους νέους στην πληρότητα της ζωής τους, να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε  είναι πραγματικά να βγούμε από την νοοτροπία όχι μόνο της κατάχρησης, αλλά και την ευκαιριακή παραπλάνηση. Αυτό δεν είναι να θέλει κανείς να φέρει  μια περισσότερο ή λιγότερο διαφάνεια στις εκκλησιαστικές κοινότητες, αλλά να τεθούν ακόμη περισσότερο στην υπηρεσία τους, για να μπορούν να ζήσουν και να κάνουν επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην χαρά του έρωτα και την πληρότητα της ζωής.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου