Η «συγκλονιστική» επιλογή του Θεού να είναι στο πλευρό μας

Η «συγκλονιστική» επιλογή του Θεού να είναι στο πλευρό μας

Όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, μένουμε και εμείς έκπληκτοι  από την  "ανήκουστη  καινοτομία" του Θεού ο οποίος, στο πρόσωπο του  Ιησού, μας κάνει αλληλέγγυους  και σώζει τον κόσμο, παίρνοντας πάνω του τις αμαρτίες μας. Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος χθες το μεσημέρι  κατά τη Θεομητορική προσευχή «angelus»  στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας στη συνέχεια εξέφρασε την ευχή του  για την επιτυχία της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ένας όμορφος ήλιος, πλημμύριζε  τη  γεμάτη πλατεία του Αγίου Πέτρου και  πλαισίωνε  την προσευχή του angelusπου όπως κάθε Κυριακή απήγγειλε ο Πάπας Φραγκίσκος.  Αναφέρθηκε στο κείμενο της χθεσινής Κυριακής. Ήταν  η Δεύτερη Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο ακούσαμε την περικοπή  που αναφερόταν στη μαρτυρία  του Ιωάννη του Βαπτιστή για τον Ιησού. Η  παρουσία του Αγίου Πνεύματος και η φωνή του Πατέρα επιβεβαίωναν ότι  είναι ο "Υιός του Θεού" κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος του στον ποταμό Ιορδάνη. Ο Βαπτιστής, είπε ο Πάπας, "ήταν ο πρώτος που έδωσε μαρτυρία για τον Χριστό και δεν μπορούσε να μη μεταδώσει αυτή την εμπειρία του:

Ο Ιωάννης είδε κάτι συγκλονιστικό, δηλαδή τον αγαπημένο Υιό του Θεού, σε αλληλεγγύη με τους αμαρτωλούς. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος τον έκανε να καταλάβει το ανήκουστο της καινοτομίας, μια αληθινή ανατροπή. Στην πραγματικότητα, ενώ σε όλες τις θρησκείες είναι ο άνθρωπος που προσφέρει και θυσιάζει κάτι στον Θεό, στο περιστατικό αυτό είναι ο Θεός που προσφέρει τον Υιό του για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Ξεκινώντας ξανά από τον Ιησού, αμνό γεμάτο ευσπλαχνία

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αναγνωρίζει τον Ιησού  «ως αμνό του Θεού» που ήρθε να αφαιρέσει τις αμαρτίες του κόσμου και η μαρτυρία του μας

προσκαλεί να τοποθετήσουμε στο κέντρο της ζωής  της πίστης την ευσπλαχνία του Θεού, που ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστό.

Μένουμε κατάπληκτοι στο γεγονός ότι ο Θεός  είναι στο πλευρό μας θέλησε να γίνει  αλληλέγγυος με τους αμαρτωλούς μας και να σώσει τον κόσμο από το κακό, παίρνοντας πάνω του τις αμαρτίες μας.

Δεν είμαστε πια  σκλάβοι του κακού, αλλά παιδιά του Θεού

Ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να επιθυμούμε να μάθουμε  από τον Βαπτιστή περισσότερα για τον Ιησού, μέσω του Ευαγγελίου και να θαυμάσουμε την εικόνα του προσώπου του.

Να δούμε με τα μάτια μας αλλά  ακόμα περισσότερο με την καρδιά μας και να  διδαχθούμε από το Άγιο Πνεύμα, που μας λέει: Ποιος είναι ο Ιησούς! Αυτός είναι ο Υιός  του Θεού που θυσιάζεται ως αμνός από αγάπη. Αυτός είναι  ο μόνος που σήκωσε στους ώμους τους το βάρος των αμαρτιών μας, που υπέφερε εξιλεώνοντας την αμαρτία του καθενός μας, την αμαρτία του κόσμου,  τις αμαρτίες μου. Όλες. Τις σήκωσε όλες πάνω του και τις αφαίρεσε από μας , για να μπορούμε τελικά να είμαστε ελεύθεροι και όχι  πια σκλάβοι του κακού. Ναι, είμαστε ακόμα αμαρτωλοί, αλλά όχι σκλάβοι, όχι, δούλοι: παιδιά του Θεού!

Τέλος, ο Πάπας ζήτησε από την Παναγία να μας βοηθήσει να μπορούμε και εμείς να δίνουμε μαρτυρία  για τον Ιησού και να τον αναγγέλλουμε με τα λόγια μας αλλά προπάντων με μια ζωή  απελευθερωμένη από το κακό".

Η ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον στη Λιβύη

Στο τέλος της Θεομητορικής προσευχής , ο Πάπας χαιρέτισε τις διάφορες ομάδες που ήταν  παρούσες  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά  πριν απ’ όλα  αναφέρθηκε  στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ευχόμενος  να είναι "η αρχή μιας πορείας"  για την ειρήνη και τη "σταθερότητα της χώρας".

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου