Η σωτηρία δεν αγοράζεται είναι ένα δώρο

Η σωτηρία δεν αγοράζεται είναι ένα δώρο

Ο ανθρώπινος λόγος δεν γίνεται αποτελεσματικός, χάρη στη ρητορική, στην τέχνη της ομορφιάς ομιλίας, αλλά μέσω του Αγίου Πνεύματος που είναι "ο δυναμισμός του Θεού, η δύναμή του". Το Πνεύμα "έχει τη δύναμη να καθαρίσει το λόγο, να το κάνει φορέα της ζωής". Αυτό είπε ο Πάπας Φράνσις την περασμένη Τετάρτη το πρωί στη γενική ακρόαση στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, τονίζοντας ότι ο λόγος μπορεί να ανοίξει νέα μονοπάτια, μπορεί να γίνει δυναμίτη.

Ο λόγος, με το Πνεύμα, γίνεται "δυναμίτης"

Ο λόγος που επισκέπτεται το Πνεύμα,  δημιουργεί σχέδια, αντιδράσεις και  αντιστάσεις και διαιρέσεις:

Όταν το Πνεύμα επισκέπτεται τον  ανθρώπινο  λόγο γίνεται ισχυρός, όπως ο "δυναμίτης", ικανός να φωτίζει τις καρδιές και να ανατινάζει σχέδια, αντιστάσεις και τοίχους της διαίρεσης, ανοίγοντας νέους δρόμους και διευρύνοντας τα όρια του λαού του Θεού.

Εκείνος εμφανίστηκε ζωντανός

Με την κατήχηση  του ο Πάπας Φραγκίσκος εγκαινίασε "ένα ξεκίνημα  μέσα από το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων". Ένα ξεκίνημα που σήμερα χαρακτηρίζεται από αυτό το βιβλικό χωρίο:

"Έδειξε τον εαυτό του ζωντανό, μετά το πάθος του, […]. Τους διέταξε να μην εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ, αλλά να περιμένουν την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Πατέρα, " όπως την έχετε  ακούσει από μένα: ο Ιωάννης βαφτίστηκε με νερό, αλλά εσείς, σε λίγες μέρες, θα βαπτιστείτε με το Άγιο Πνεύμα"

Λόγος και Πνεύμα

Το Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, που γράφει ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής, υπενθύμισε ο Άγιος Πατέρας, διατρέχει «το ταξίδι του Ευαγγελίου στον κόσμο» που δείχνει «την θαυμάσια ένωση μεταξύ του Λόγου του Θεού και του Αγίου Πνεύματος», ένα «δυναμικό και αποτελεσματικό ζευγάρι»,

Η σωτηρία είναι δώρο

Το βάπτισμα στο Άγιο Πνεύμα, πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος,  είναι η εμπειρία που επιτρέπει "να συμμετέχεις στο σωτήριο και οικουμενικό θέλημα του Θεού":

Συνεπώς, δεν υπάρχει αγώνας για να κερδίσετε ή να αξιωθείτε το δώρο του Θεού. Όλα παρέχονται δωρεάν και σε εύθετο χρόνο. Ο Κύριος δίνει τα πάντα δωρεάν. Η σωτηρία δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν πληρώνεται: είναι ένα δωρεάν δώρο.

Δεν είμαστε κατασκευαστές αποστολών

Ο Πάπας παρότρυνε επίσης να είναι αληθινά μέσα σωτηρίας. "Ζητάμε από τον Κύριο – είπε ο Ποντίφικας – να μην είναι κατασκευαστές, αλλά όργανα της σωτήριας αποστολής  του Θεού στον κόσμο:

Ο αναστημένος προσκαλεί τον λαό του να μην «παράγει» την αποστολή από μόνος τους, αλλά να περιμένει τον Πατέρα να ενεργοποιήσει τις καρδιές τους με το Πνεύμα του, να συμμετάσχει σε μια ιεραποστολική μαρτυρία ικανή να εκπέμπει από την Ιερουσαλήμ στη Σαμάρια και να υπερβεί τα σύνορα του Ισραήλ για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

Προσευχήσου με επιμονή

Πώς να περιμένουμε – ρώτησε τελικά ο Πάπας τελικά – το Πνεύμα, "τη δύναμή του";

 

Με προσευχή στην ενότητα και με επιμονή. Στην πραγματικότητα, μέσω της προσευχής, κάποιος ξεπερνά τη μοναξιά, τον πειρασμό, την υποψία και ανοίγει την καρδιά του στην κοινωνία. Η παρουσία των γυναικών και της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού, εντείνει αυτή την εμπειρία: για πρώτη φορά έμαθαν από τον Δάσκαλο για να πιστοποιήσουν την πιστότητα της αγάπης και τη δύναμη της κοινωνίας που ξεπερνά κάθε φόβο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου