Η Σιωπή

Στις τελετές της Εκκλησίας κυριαρχεί και πρέπει να κυριαρχεί ο λόγος. Συνάζεται η Εκκλησία πρώτο για να ακούσει όσα ο Θεός έχει να της πει, σε όλους μαζί αλλά και στον καθένα προσωπικά, αλλά και για να μιλήσει η ίδια στον Θεό, πάλι συλλογικά και ατομικά.

Η λατρεία της Εκκλησίας, ουσιαστικά είναι ένας διάλογος, μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, αλλά και των ανθρώπων μεταξύ τους, μόλις ανακαλύψουν πως είναι μεταξύ τους αδέλφια (π.χ. η έκφραση μετάνοιας, ο ασπασμός της ειρήνης, η εναλλαγή στίχων των ψαλμών και των ύμνων, κ.ά.). Όμως η λατρεία στην Εκκλησία μας προβλέπει και την σιωπή, αρκετές φορές, τις οποίες άλλοτε τηρούμε και άλλοτε όχι. Θεωρούμε τη σιωπή σαν ένα κενό που πρέπει να το αποφύγουμε σώνει και καλά. Όμως δεν είναι έτσι. Η σιωπή πρώτα απ’ όλα φανερώνει σεβασμό. Κάνουμε σιωπή όταν κάποιος άλλος μας μιλά και πρέπει να τον ακούσουμε. Δεν είναι δυνατό να ακούμε και ταυτόχρονα να μιλάμε. Πόσο μάλλον όταν μας μιλά ο Θεός.

Η σιωπή είναι εξωτερική (με τη γλώσσα) και εσωτερική (στον νου και στην καρδιά μας). Έτσι κάνουμε μια σύντομη σιωπή τη στιγμή πριν ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας για να το σκεφτούμε, κάνουμε σιωπή όταν ακούμε τον λόγο του Θεού και της Εκκλησίας, κάνουμε σιωπή στην καθαγίαση των δώρων για να προσκυνήσουμε το μυστήριο της καθόδου του Κυρίου στα είδη του άρτου και του οίνου. Κάνουμε σιωπή στη Θ. Κοινωνία, προκειμένου να συνδιαλλαγούμε με τον Επισκέπτη Κύριο. Δεν πάει να πει ότι ψέλνουμε υποχρεωτικά όλο το σύντομο χρονικό διάστημα της κοινωνίας. Αφήνουμε και λίγα λεπτά σιωπής για να ακούσουμε μέσα μας τι έχει να μας πει ο Κύριος που έρχεται μέσα στη ζωή μας.

Η σιωπή αποβλέπει ακόμα να μας βοηθήσει να κατέβουμε στο εσωτερικό της καρδιάς μας και να ρίξουμε μια σοβαρή ματιά στον εαυτό μας και στη ζωή μας. Μέσα σε ένα κόσμο που είναι όλο φασαρία και φωνές, ο χριστιανός πρέπει να μάθει και να σιωπά.

Λέγεται για κάποιον που καθόταν στην εκκλησία σιωπηλός και κοίταζε το αρτοφόριο χωρίς να μιλά ή να φαίνεται πως προσευχόταν εσωτερικά. Όταν τον ρώτησαν τι κάνει, είπε: «Τον κοιτάζω και με κοιτάζει»! Αυτή είναι η προσευχή εκείνων που είναι ερωτευμένοι με τον Ιησού Χριστό. Και η προσευχή αυτή ονομάζεται και αποτελείται από Σιωπή!

Πηγή:sannicolo.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου