«Η σιωπή μας επιτρέπει να ακούμε άλλους»

«Η σιωπή μας επιτρέπει να ακούμε άλλους»

Ο Timothy Radcliffe, Op (Τάγμα των Ιεροκηρύκων γνωστοί ως Δομηνικανοί), είναι ένας Δομινικανός θεολόγος, και ανήκει στην επαρχία της Αγγλίας. Από το 1992 έως το 2001 ήταν Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος των Δομινικανών. Πολυγραφότατος , έχει κηρύξει σε όλο τον κόσμο.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε σήμερα ενόψει αυτής της πανδημίας;
«Αυτή η κατάσταση απαιτεί δύο πράγματα που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους: απομόνωση και βαθιά κοινωνία. Η κοινότητά μου είναι πλέον τελείως έγκλειστη και αυτό είναι μια πράξη αγάπης επειδή δεν θέλουμε να μολύνουμε άλλους ανθρώπους. Συνάμα είναι και μια
εποχή έντονης επικοινωνίας. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως παγκόσμια κοινότητα: πρέπει από κοινού να αναζητήσουμε το κοινό καλό της ανθρωπότητας. Αυτές τις μέρες έχει διαμορφωθεί ένα διεθνές δίκτυο επιστημόνων που αναζητούν ένα εμβόλιο. Πολύ σωστά, δεν είναι τώρα η ώρα του ανταγωνισμού.»

-Η πίστη, είναι ένα αντίδοτο σε αυτήν την καταστροφή;
«Ένα αποτέλεσμα της πανδημίας είναι ο φόβος. Από το φόβο κάποιος μπορεί γλιστρήσει στον πανικό, ο φόβος και ο πανικός ωθούν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται εγωιστικά. Ελπίζω η πίστη μου να μου επιτρέπει να αντιμετωπίζω τον πόνο και το θάνατο χωρίς φόβο και να συνεχίζω να βλέπω τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την πίστη τους ή την έλλειψη πίστης, ως αδελφούς και αδελφές μου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ειδωλολατρική Ρώμη μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό ήταν ότι σε εποχές λοιμών, οι Χριστιανοί φρόντιζαν τους ασθενείς, ανεξάρτητα από το αν ήταν Χριστιανοί ή όχι. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τον επιζητούμε. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούμε για την αιώνια ζωή είναι να ζήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα με τη μέγιστη γενναιοδωρία αλλά και με κέφι ».

-Ποια ήταν η εντύπωση σας βλέποντας τον Πάπα να προσεύχεται μόνος του στον Άγιο Πέτρο;
«Είναι ένα ισχυρό σύμβολο της μιας από τις συνέπειες της πανδημίας, της απομόνωσης. Η απομόνωση μας στερεί την επαφή που είναι η απαραίτητη τροφή της ανθρωπότητας. Στο παρεκκλήσιο της Sistina (Cappella Sistina) ο Μιχαήλ Άγγελος απεικονίζει τον Θεό που αγγίζει τον Αδάμ και του δίνει ζωή. Πρέπει να βλέπουμε τα πρόσωπα αυτών που αγαπάμε. Το Skype και το Zoom είναι υπέροχα εργαλεία, αλλά δεν είναι αρκετά. Ως χριστιανός, πιστεύω ότι στον Σταυρό επάνω
ο Ιησούς βίωσε όλη τη μοναξιά που θα μπορούσε να γνωρίσει κάθε άνθρωπος. Έτσι, κάθε φορά που νιώθουμε μόνοι, δεν είμαστε, επειδή ο Χριστός είναι μαζί μας. Τώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομονωθεί, πρέπει να εφεύρουμε τρόπους να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Όλοι μας συγκινηθήκαμε από το θέαμα των Ιταλών να τραγουδούν στα μπαλκόνια. Είναι η δωρεά στον κόσμο ενός έθνους που υποφέρει τόσο σκληρά! ».

-Έχετε ένα μήνυμα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους;
«Χθες μίλησα με κάποιον που ήρθε, λίγα εκατοστά από το πρόσωπό μου, και μου είπε : « Έχω πυρετό. Νομίζω ότι έχω τον ιό ». Πρέπει να ομολογήσω ότι η πρώτη μου αντίδραση, την οποία ευτυχώς μπόρεσα και έκρυψα, ήταν ο θυμός.

-Μα θα μπορούσε να σας είχε μολύνει;
Στην ηλικία μου, και ως διαβητικός, είναι πολύ πιθανό να πεθάνω. Τότε συνειδητοποίησα, με ντροπή, ότι δεν ήταν η καλύτερη αντίδραση. Στην παγκόσμια κοινότητά μας, όπου όλοι είμαστε σε επαφή, δεν έχει νόημα να ψάχνουμε κάποιον για να τον κατηγορήσουμε. Ζούμε μια κρίση, αλλά οποιαδήποτε κρίση μπορεί να αποφέρει καρπούς εάν την ζήσουμε με ελπίδα. Στο επίκεντρο της πίστης μας βρίσκεται η μεγάλη κρίση του θανάτου του Ιησού, ο οποίος αυτή τη σκοτεινότατη στιγμή την μετάτρεψε σε μια λαμπρή χειρονομία ελπίδας. Όταν η κοινότητά του ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης, δεν παραιτήθηκε αλλά προσφέρθηκε για χάρη τους λέγοντας : "Αυτό είναι το σώμα μου που έχει δοθεί για σας. Αυτό είναι το αίμα μου, με το οποίο σφραγίζετε μια νέα συμφωνία φιλίας." Το μήνυμά μου, λοιπόν, από την παρούσα κατάσταση που ζούμε, είναι ότι δεν πρέπει να αφεθούμε να κατακλυσθούμε από αισθήματα μνησικακίας και δυσαρέσκειας και να κατηγορούμε τους άλλους. Ας ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή η τρομερή κρίση να μπορέσει να αποφέρει καρπούς για την ανανέωση της ανθρώπινης κοινότητας ".

Πηγή: ενοριακές καμπάνες
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου