Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 2019 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Η ΠΡΩΤΗ  ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 2019 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Την πρώτη ημέρα του έτους 2019, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου με τον εφημέριο π. Μάρκο Φώσκολο.     

Η συμμετοχή των ενοριτών, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν πολύ καλή ιδιαίτερα των ενηλίκων που έσπευσαν να ξεκινήσουν τη χρονιά τους συμμετέχοντας στoΜυστήριο της Ευχαριστίας.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδεψε στο εκκλησιαστικό όργανο ο κ. Χρήστος Φιοράντης.

Μετά τη ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Η σημερινή  ημέρα, είναι ημέρα  ευχών, μια ημέρα πολύ σημαντική. Αλλά  την καλύτερη και πιο ουσιώδη  ευχή μας την πρόσφερε λίγο πριν ο Λόγος του Θεού, μια ευχή  για κάθε μια και κάθε ένα από μας, για τις οικογένειές μας, τον πατέρα, τη μητέρα, τα παιδιά, μια ευχή για όλους μας και  για όλους τους λαούς της γης. Μια ευχή που γίνεται ταυτόχρονα προσευχή ευλογίας: «Να σε ευλογεί και να σε προστατεύει ο Κύριος. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του  πάνω σου και να  σου χορηγήσει την ειρήνη!».

Είναι τόσο όμορφη αυτή η επίκληση του Θεού: να λάμψει το πρόσωπό του πάνω μας και να μας προστατέψει. Ενώ ξεκινούμε ένα καινούριο χρόνο δεν έχουμε  ανάγκη να απευθυνθούμε στους αστρονόμους  και στη μαγία  και να βρούμε βοήθεια και φως. Εμπιστευόμαστε το Θεό  και αναζητούμε βοήθεια και φως από το Θεό  και μόνο από Αυτόν. Στο κατώφλι αυτού του νέου έτους σας κάνω ως δώρο αυτή την ευλογία  που ξεκινά από την καρδιά, που γίνεται προσευχή  και αγάπη  για μας και για όσους ζουν δίπλα μας. Αρχίζουμε αυτό το νέο έτος  εις το όνομα του Κυρίου. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος όλα προέρχονται από το Θεό και την αγάπη του, όλα συντηρούνται από τη Θεία πρόνοιά Του, όλα προσανατολίζονται  και πορεύονται προς τον αιώνιο Θεό Πατέρα, τον  Μονογενή Υιό Του ο οποίος: "χθες, σήμερα και πάντοτε ο Αυτός: Με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος το οποίο τα ζωοποιεί και αγιάζει.

Τα λειτουργικά κείμενα  της σημερινής γιορτής της  μητρότητας της Παναγίας μας βοηθούν  να τιμήσουμε την Θεοτόκο και Μητέρα των ανθρώπων. Είναι Εκείνη  που δέχτηκε  να γεννήσει  μέσα στο χρόνο και στην ιστορία τον άχρονο Υιό του Θεού, είναι εκείνη  που μας έφερε το Σωτήρα. Εκείνη διέθεσε όλο τον εαυτό της και συνεργάστηκε  στην αποστολή του Ιησού, που είναι η λύτρωση και η σωτηρία μας.

Ο Θεός είναι ανάμεσά μας, είναι μαζί μας. Ο Θεός ήλθε να μας συναντήσει, είναι τώρα μέσα στην ιστορία μας, έως ότου με τη χάρη του περάσουμε και μείς έξω από την ιστορία και ζήσουμε στην αιωνιότητα.

Τώρα είναι ο καιρός που εμείς βαδίσουμε προς Εκείνον: είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη από το φως του που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στη γη. Είναι Εκείνος που κατέστησε την Μητέρα του Υιού του κεχαριτωμένη και μεταξύ των γυναικών ευλογημένη.

Η Παναγία, είναι η γυναίκα που άκουσε τη φωνή του Θεού, υπάκουσε στο θέλημά του, ήταν προσεκτική στο να δεχθεί  όλα τα σημάδια  του Θεού τα οποία της έδιναν την ευκαιρία να ανανεώνει κάθε ημέρα το «γένοιτο κατά το θέλημά σου». «Η Μαρία από τη Ναζαρέτ και στη σπηλιά της Βηθλεέμ, με το βρέφος Ιησούς στην αγκαλιά της, είναι η εικόνα  της χαράς, της πιο μεγάλης χαράς. Πράγματι στη ζωή μας  είναι παρών ο Θεός, μπορεί κάποιος να ζει και σε μια σπηλιά και να είναι ευτυχισμένος. ΌτανείναιπαρώνοΘεόςτότεμπορείκανείςναείναιφτωχόςαλλάκαιπλούσιος.Μπορεί κανείς να διαβαίνει τους δρόμους αυτού του κόσμου, να φροντίζει και να χορταίνει τους πεινασμένους της γης, όχι μόνο με το ψωμί αλλά προπάντων με την αγάπη.

Σήμερα η Εκκλησία επικαλείται  την ευλογία  και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο, ώστε ο χρόνος και η ιστορία να είναι σύμφωνα με τα σχέδια του Θεού  που θέλει όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται και να βιώνουν μεταξύ τους ως αδέλφια, αφού έχουν τον ίδιο Θεό Πατέρα: «Ο Θεός έστειλε στις καρδιές τους  το Πνεύμα  του Υιού του το οποίο φωνάζει: Αββά, Πατέρα». Και σε μας φωνάζει αδελφέ, αδελφή, με την αγάπη μας προς κάθε ανθρώπινο της γης, κοντινό ή μακρινό.

Πολλά είναι τα προβλήματα, τα δράματα, οι αδικίες και οι πόλεμοι της εποχής μας.  Γι’ αυτό χρειαζόμαστε το επί γης ειρήνη, να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε για την αδελφοσύνη των που μόνο με το φως του Χριστού μπορεί να φθάσει στη γη, θερμαίνοντας τις σκληρές και κρύες ανθρώπινες καρδιές.

Η Παναγία που σήμερα εορτάζουμε, Μητέρα του Λυτρωτή Θεού, του Άρχοντα της ειρήνης, και  Βασίλισσα της ειρήνης και σήμερα μας υπενθυμίζει: «κάνετε ότι σας πει». Και αυτό το προσπαθήσουμε και με τη χάρη του Θεού το πετύχουμε τότε η καρδιά της κάθε μιας και του κάθε ενός μας θα γίνει ο καλύτερος δέκτης αυτής της ειρήνης  για να γίνει ένας δυνατός πομπός της ειρήνης μέσα στο σπιτικό μας, στην Εκκλησία, στην πολιτεία. Να γίνει ένα πομπός αγάπης παγκόσμιας εμβέλειας. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία δόθηκε η ευλογία με τον Τίμιο Σταυρό, όπως συνηθίζεται στους ενοριακούς Ναούς της Τήνου για την πρώτη ημέρα του χρόνου.

Στη συνέχεια η ενοριακή κοινότητα συγκεντρώθηκε στην  ενοριακή αίθουσα έψαλε τα κάλαντα , έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας και ανταλλάχτηκαν ευχές με τον Αρχιεπίσκοπο, τον εφημέριο και όλους παρόντες.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου