Η προσευχή και έκκληση του Πάπα για τον Λίβανο σε αυτήν την τραγική στιγμή

7 8 2020 4

Η προσευχή και έκκληση του Πάπα για τον Λίβανο σε αυτήν την τραγική στιγμή

Στο τέλος της γενικής ακρόασης, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε στη χώρα που συγκλονίστηκε χθες από τις βίαιες εκρήξεις που στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον εκατό θανάτους και χιλιάδες τραυματίες. Ο Πάπας απευθύνθηκε προς όλους τους θεσμούς κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς και ζήτησε την προσευχή τους για τα θύματα και τις οικογένειές τους
Μια οδυνηρή στιγμή, χρειάζεται δέσμευση από όλους
Ο Πάπας προσευχήθηκε πρώτα για τα θύματα και τις οικογένειές τους, με σκέψεις για τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες. Στη συνέχεια, επέκτεινε το βλέμμα του σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας έκκληση σε όλους τους θεσμούς κοινωνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς, να συνεργαστούν για να επιτρέψουν στον Λίβανο να ξεπεράσει αυτήν την κρίση:
Χθες στη Βηρυτό, στην περιοχή του λιμανιού, μαζικές εκρήξεις προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματίες και πολλές σοβαρές καταστροφές. Προσευχόμαστε για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ας προσευχηθούμε για τον Λίβανο, ώστε με τη δέσμευση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών θεσμών του, να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν την τραγική και οδυνηρή στιγμή και, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που διέρχεται.

Το χρονικό
Η τελευταία έκρηξη, η οποία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, ακούστηκε μέχρι διακόσια χιλιόμετρα μακριά. Ολόκληρα κτίρια έχουν καταρρεύσει, οι εικόνες που προέρχονται από το λιμάνι και τους παρακείμενους δρόμους είναι τρομακτικές, αυτοκίνητα και κατεστραμμένα σπίτια σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Όμως, ο αριθμός των νεκρών, εντελώς προσωρινός, προκαλεί ανησυχία: οι νεκροί είναι τουλάχιστον εκατό και οι τραυματίες πάνω από τέσσερις χιλιάδες σύμφωνα με όσα κοινοποιήθηκαν χθες το πρωί από τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι αιτίες
Ερχόμενοι στις αιτίες, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που ανέφερε απευθείας ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Michel Aoun, η αιτία της έκρηξης θα μπορούσε να ήταν πυρκαγιά σε μια αποθήκη στο λιμάνι όπου αποθηκεύτηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που κατασχέθηκαν πριν από περίπου έξι χρόνια από ένα πλοίο. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες υποθέσεις δεν μπορούν προς το παρόν να αποκλειστούν. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Hassan Diab σε τηλεοπτική ομιλία του, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε καμία υπόθεση.

Το τοξικό σύννεφο
Η ανησυχία αυξάνεται επίσης σχετικά με τις συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, της έκρηξης. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Hamad Hasan συμβούλεψε να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να φύγει από τη Βηρυτό. Ο Hasan–φαίνεται πως είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης – πως στην πραγματικότητα επικίνδυνα υλικά απελευθερώθηκαν στον αέρα μετά τις εκρήξεις θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και θανατηφόρες.

Η προσοχή του Πάπα για τον Λίβανο
Σε πολλές περιπτώσεις ο Πάπας έστρεψε το ενδιαφέρον του για τον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε μετά την πανδημία Covid-19. Τον περασμένο Μάιο, συγκεκριμένα, αποφάσισε να στείλει 200.000 δολάρια στην Αποστολική Νουντσιατούρα της Χάρισας για να στηρίξει 400 υποτροφίες, που πλήττεται από «μια σοβαρή κρίση που δημιουργεί ταλαιπωρία, φτώχεια και κινδυνεύει να κλέψει την ελπίδα «ειδικά για τις νεότερες γενιές, που βρίσκουν το παρόν κουραστικό και το μέλλον τους αβέβαιο». Ο Πάπας – διαβάζουμε στο σημείωμα του τον περασμένο Μάιο –«με πατρική ανησυχία» συνεχίζει να παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες την κατάσταση του αγαπημένου Λιβάνου, που ονομάστηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο 2οως «Χώρα Μηνύματος», μέρος όπου ο Βενέδικτος 16ο εξέδωσε την Μετασυνοδική Παραίνεση στην Εκκλησία της Μέσης Ανατολής και υπήρξε ανέκαθεν παράδειγμα της συνύπαρξης και της αδελφότητας που το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη ήθελε να προσφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου