Η προσευχή είναι το καύσιμο της πορείας προς την ενότητα των Εκκλησιών

«Ισχυρό είναι το χέρι σου, Κύριε». Αυτή είναι για φέτος, η φράση που συνοδεύει την προσευχή και τη σκέψη της Εβδομάδας προσευχής για την ενότητα των χριστιανών. Ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 με την τελετή του Πάπα στη Βασιλική του Αγίου Paolo fuorile Mura. Το σημερινό tweetυ πογραμμίζει την αξία της προσευχής

«Η προσευχή που καθαρίζει, ενισχύει και φωτίζει την πορεία είναι το καύσιμο της πορείας μας προς την πλήρη ενότητα των Χριστιανών». Ο Πάπας Φραγκίσκος, με το σημερινό tweet του, υπενθυμίζει τη σημασία να είμαστε σε επαφή με το Θεό, να ακούμε το Πνεύμα του και αυτό ισχύει και για την πορεία προς την ενότητα που οι Χριστιανοί διασχίζουν.

Προσεύχομαι σημαίνει ακούω αυτό που λέει ο Κύριος

«Αυτό ακριβώς σημαίνει – σχολιάζει στα μικρόφωνά μας ο Ιταλοαμερικανικός πατέρας Giacomo Puglisi, διευθυντής του Centro Pro Unione – η προσευχή δεν είναι τόσο το να πούμε τις προσευχές, όσο να ακούμε τη φωνή του Θεού που καθαρίζει την καρδιά μας και το μυαλό μας, δίνοντάς μας μια νέα ματιά για τα πράγματα, και στη συνέχεια να υπακούμε σε αυτό που Εκείνος επιθυμεί».

«Ο Κύριος είναι η υπεράσπισή μου, η δύναμή μου. Εκείνος με έσωσε».

Το θέμα της Εβδομάδας υπογραμμίζει ότι αυτός που μας απελευθερώνει είναι ο Θεός

«Ισχυρό είναι το χέρι σου, Κύριε». Αυτή είναι η φράση που επιλέχθηκε για φέτος, ως θέμα για την Εβδομάδα προσευχής για την ενότητα. Πάρθηκε από το Βιβλίο της Εξόδου (15,1-21) και εκφράζει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του Μωυσή και του λαού του προς το Θεό για την απελευθέρωση από τη δουλεία της Αιγύπτου. «Επιθυμώ να τραγουδήσω στον Κύριο, – τραγουδούν οι Ισραηλίτες – πέτυχε μια εκπληκτική νίκη: άλογο και αναβάτη, τους έριξε στη θάλασσα! (…). Ισχυρό και τρομερό είναι το χέρι σου, Κύριε, η δεξιά σου νίκησε τον εχθρό. Είσαι θαυμαστός, Κύριε…».

Ο πατέρας Puglisi εξηγεί ότι αυτή η επιλογή έγινε από μια Ομάδα που ανήκει στην Εκκλησία της Καραϊβικής. Κατά την ιστορία τους στο παρελθόν – λέει – είχαν προβλήματα με τη δουλεία και θέλησαν να υπογραμμίσουν το έργο απελευθέρωσης από μέρους του Θεού, από τον οποίο ξεκινά όλη μας η δέσμευση ως χριστιανοί. Μόνο ο Θεός, πράγματι, είναι ικανός να μας κάνει να ξεπεράσουμε κάθε είδους σκλαβιάς που ακόμη και σήμερα επιβάλουμε οι μεν στους δε και όλοι εμείς οι Χριστιανοί οφείλουμε να συνεργαστούμε γι αυτή την απελευθέρωση».

Η πρόοδος με την Ορθόδοξη Εκκλησία           

Πολλά τα βήματα που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πορείας για μια πληρέστερη ενότητα. Μεταξύ της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για παράδειγμα, έχει ωριμάσει μια κοινή δέσμευση για την προστασία της Δημιουργίας. «Μια ευαισθησία –  λέει επίσης ο πατέρας Puglisi– η οποία γεννιέται από την κοινή πίστη στο Θεό-Τριάδα που δημιουργεί, σώζει και αγιάζει και συνεχίζει να το κάνει για ολόκληρη τη Δημιουργία την οποία άφησε σε εμάς τους ανθρώπους για να τη φροντίσουμε».

Ένας διάλογος που έχει εντατικοποιηθεί με τους Λουθηρανούς και όχι μόνο

Το 2017 ήταν η επέτειος για τα 500 έτη από την Λουθηρανική Μεταρρύθμιση και αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για την Καθολική Εκκλησία να υπογραμμίσει τις θετικές πτυχές της Μεταρρύθμισης και να εμβαθύνει στο διάλογο με την Λουθηρανική Εκκλησία. Η σχέση που οικοδομήθηκε αποτελεί ένα κίνητρο για μελλοντική πρόοδο στην οποία  όλο και περισσότερο αποβλέπουν και οι δύο Εκκλησίες για να διακηρύξουν τις κοινές αλήθειες της πίστης. Και όχι μόνο με τους Λουθηρανούς: ο πατέρας Puglisiαναφέρει τη βελτίωση των σχέσεων και με τους Αγγλικανούς, τους Μεταρρυθμισμένους, τους Μεθοδιστές, τους Πεντηκοστιανούς, τους Ευαγγελικούς. «Είμαι θετικός – καταλήγει – για τα βήματα που έχουμε κάνει με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε αν ακούμε τον ίδιο το Θεό».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου