Η πνευματική χλιαρότητα μετατρέπει τη ζωή μας σε κοιμητήριο

Η πνευματική χλιαρότητα μετατρέπει τη ζωή μας σε κοιμητήριο

Ζητάμε στον Κύριο να μην είμαστε «μισοί χριστιανοί», μένοντας ικανοποιημένοι με μια ψεύτικη εσωτερική ειρήνη που δεν φέρνει καρπούς. Αυτό είπε  ο Πάπας Φραγκίσκος χθες το πρωί στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο Παρεκκλήσιο του Οίκου Αγία Μάρθα. Η μεταστροφή που μας ζητάει ο Κύριος δεν μπορεί να αναβληθεί για αύριο.

Ένας λαός που δεν εμπιστεύεται και δεν θέλει να διακινδυνεύσει

Ο Προφήτης Αγγαίος, λέει ο Πάπας, προσπάθησε να μετακινήσει τις καρδιές των τεμπέληδων ανθρώπων και παραιτήθηκε από το να ζήσει ως ηττημένος. Ο ναός είχε καταστραφεί από τους εχθρούς, ήταν όλα μια καταστροφή, αλλά ο λαός αυτός έτσι περνούσε τα χρόνια του, μέχρις ότου ο Κύριος έστειλε τον απεσταλμένο του να "ξανακτίσει τον Ναό". Αλλά οι καρδιές τους ήταν πικραμένες και δεν είχαν όρεξη να εργαστούν. Είπαν: "Ας μη δεσμευτούμε γιατί αυτό είναι μια αυταπάτη,, καλύτερα να μη  το διακινδυνεύσουμε, ας μείνουμε καλύτερα έτσι …". Αυτοί οι άνθρωποι, συνεχίζει ο Πάπας, "δεν ήθελαν να ξανασηκωθούν, να ξαναρχίσουν. δεν επέτρεψαν στον εαυτό του να βοηθηθεί από τον Κύριο που ήθελε να την ανανεώσει», με τη δικαιολογία ότι η κατάλληλη στιγμή δεν είχε ακόμη φτάσει.

Και αυτό είναι το δράμα αυτών των ανθρώπων, ακόμα και το δικό μας, όταν μνας κυριεύει το πνεύμα  όταν μας φέρνει το πνεύμα της τεμπελιάς, όταν έρχεται αυτή η χλιαρότητα της ζωής, όταν λέμε: "Ναι, ναι, Κύριε, καλά … αλλά όχι ακόμη, Κύριε, ας το αφήσουμε έτσι τώρα… αύριο θα το κάνω! ", να το πούμε αύριο και να αναβάλουμε για αύριο και επομένως να αναβάλουμε τις αποφάσεις της μετατροπής της καρδιάς και της αλλαγής της ζωής …

Η πνευματική χλιαρότητα είναι "η ειρήνη των νεκροταφείων"

Είναι μια τεμπελιά, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, που συχνά κρύβεται μέσα στις αβεβαιότητες. Και τόσοι πολλοί άνθρωποι σπαταλούν τη ζωή τους και καταλήγουν "σαν ένα κουρέλι επειδή δεν έκαναν τίποτα, παρά μόνο να κρατούν την ειρήνη και να ηρεμία μέσα τους". Αλλά αυτό είναι "η ειρήνη των νεκροταφείων".

Όταν μπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση  της πνευματικής χλιαρότητας, μεταμορφώνουμε τη ζωή μας σε νεκροταφείο: δεν υπάρχει ζωή. Υπάρχει μόνο το κλείσιμο, έτσι ώστε στα προβλήματα όπως αυτοί οι άνθρωποι που μένουν στα ερείπια αλλά δεν τολμούν  να διακινδυνεύσουν να βγουν από αυτά. Είμαστε, λένε, συνηθισμένοι να ζούμε έτσι".

Ο Κύριος θέλει να αλλάξουμε σήμερα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν επίσης σε εμάς "με τα μικρά πράγματα που δεν πάνε καλά, όμως ο Κύριος θέλει να αλλάξουμε". Μας ζητάει σήμερα τη μεταστροφή και  εμείς απαντούμε: αύριο. Από αυτό προκύπτει η ανάγκη της προσευχής:

Ζητάμε από τον Κύριο να μας βοηθήσει να μη πέσει σε αυτό το πνεύμα των «μισών Χριστιανών» ή, όπως λένε οι ηλικιωμένες παλιές γυναίκες, «Χριστιανοί τριαντάφυλλων», χωρίς ουσία. "Καλοί" Χριστιανοί που έσπειραν πολλά, αλλά συνέλεξαν ελάχιστα. Οι ζωές που υποσχέθηκαν τόσα πολλά, και τελικά δεν έκαναν τίποτα.

Ας βοηθήσει ο Κύριος, καταλήγει ο Πάπας, να «μας ξυπνήσει από το πνεύμα της αδράνειας», για να πολεμήσουμε ενάντια σε «αυτή τη γλυκιά αναισθησία της πνευματικής ζωής».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου