Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή της Πεντηκοστής 16 Μαΐου 2019 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ιερείς της Τήνου.
Η ενεργός συμμετοχή των γονέων και των παιδιών έδωσε ιδιαίτερη ομορφιά στην όλη ιεροτελεστία.
Όπως είναι γνωστό μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, δεν χρησιμοποιούνται ανάδοχοι για το Μυστήριο του Χρίσματος αλλά οι ίδιοι οι γονείς οδηγούν και παρουσιάζουν το παιδί τους.
Οι γονείς της τοπικής μας Εκκλησίας έχουν δεχθεί με ενθουσιασμό και χαρά αυτή την απόφαση της Συνόδου. Όπως αποδείχτηκε αυτή η απόφαση συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη συνειδητοποίησης της ευθύνης των γονιών οι οποίοι οφείλουν να μεριμνούν για τα παιδιά τους τόσο για τη φυσική όσο και την πνευματική τροφή τους.
Τα ίδια τα παιδιά, δημιουργώντας ένα ζωντανό στεφάνι γύρω από την αναμμένη Πασχαλινή λαμπάδα και κρατώντας την ανανέωσαν τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος και την πίστη τους.
Στη συνέχεια οι γονείς πριν τη χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος έτσι προσευχήθηκαν στο Θεό για τα παιδιά τους ενώπιον της συναγμένης Εκκλησίας:
Κύριε,
Σου παρουσιάζουμε τα παιδιά μας που έφθασαν σήμερα σε ένα σημαντικό σταθμό της χριστιανικής τους ζωής.
Ήταν μικρά, όταν εμείς οι γονείς τους θελήσαμε να λάβουν το Βάπτισμα, που είναι το σημείο της υποδοχής στη χριστιανική Κοινότητα. Λίγο μεγαλύτερα έλαβαν το δώρο της Χάρης σου μέσω του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, και έμαθαν να σε γνωρίζουν από κοντά και να σου φυλάσσουν μια σημαντική θέση στην καρδιά τους.
Σήμερα ακόμη μεγαλύτερα δέχονται να επισφραγίσουν τη δέσμευσή τους ως χριστιανοί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να δίνουν μαρτυρία της πίστης τους, μέσα στην Εκκλησία και ενώπιον των ανθρώπων.
Σου ζητούμε να τα βοηθήσεις σ’ αυτή την πορεία τους, όπως έκανες με τους μαθητές της Εμμαούς.
Μείνε πάντα μαζί τους, κατεύθυνέ τα με το φως της ζωής σου, του λόγου σου και της Ευχαριστίας.
Κάνε να μείνουν κοντά τους κατηχητές τους που τόσο τους βοήθησαν αυτά τα χρόνια, στους ιερείς μας από τους οποίους να παίρνουν το παράδειγμα της χριστιανικής ζωής, ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη της Εκκλησία μας.
Δώσε και μας τη δύναμη της συνέπειας στις αρχές που προσπαθήσαμε να τα διδάξουμε, κατάστησέ μας συνετούς στις επιλογές που θα κάνουμε γι’ αυτά, και πάνω απ όλα κάνε να μπορέσουμε να ζούμε μαζί τους μια χριστιανική ζωή, αναζητώντας στην πορεία μας το δικό σου δρόμο, καλλιεργώντας τη χαρά και την ελπίδα που βρίσκεται στο λόγο σου.
Για όλους εμάς και για όλη την τοπική μας Εκκλησίας σε παρακαλούμε.
Έπειτα Επίσκοπος και ιερείς επέθεταν τα χέρια τους πάνω στις κεφαλές επικαλούμενοι τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στην ζωή των παιδιών.
Τα παιδιά και οι γονείς τους συμμετείχαν ενεργά στη Θεία λειτουργία με την ανάγνωση των Αναγνωσμάτων, την εκφώνηση των δεήσεων των πιστών και την προσφορά των θείων δώρων για την τέλεση της Ευχαριστίας.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και μεταξύ άλλων είπε:
Η ημέρα της Πεντηκοστής έφτασε, στους μαθητές ενώ ζούσαν δύσκολες στιγμές. Από τη μια μεριά υπήρχε ο Αναστημένος Ιησούς για σαράντα μέρες και η παρουσία του είχε πλημμυρίσει χαρά τις καρδιές του, διότι τον είδαν, τον άκουσαν, τον άγγιξαν, έφαγαν μαζί του. Όμως από την άλλη μεριά δεν είχαν ξεπεράσει τις αμφιβολίες και το φόβο: βρισκόντουσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες για το φόβο των Ιουδαίων. (βλ Ιωαν.20: 19,26.
Εκεί και ενώ βίωναν αυτές τις καταστάσεις πραγματοποιήθηκε υπόσχεση που τους είχε δώσει ο Ιησούς και έφθασε με συμβολισμούς το Άγιο Πνεύμα. Τώρα οι ανησυχίες εξαφανίστηκαν. Οι Απόστολοι δεν φοβούνται τίποτε και κανένα. Ενώ αρχικά ανησυχούσαν για τη ζωής τους, τώρα δεν φοβούνται πια ούτε και να τη χάσουν για το Δάσκαλό τους, που τους είχε κάποτε βεβαιώσει ότι «όποιος χάσει τη ζωή του για Εκείνον και το Ευαγγέλιό του, αυτός θα τη σώσει». Οι Απόστολοι δεν είχαν μιλήσει σχεδόν καθόλου δημόσια και όταν το έκαναν, έκαναν και απερισκεψίες, όπως ο Πέτρος που αρνήθηκε τον Ιησού. Τώρα όμως μιλάνε με παρρησία σε όλους, τώρα μιλάνε κάτω από την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος και ο κόσμος τους θαυμάζει. Μιλάνε στη γλώσσα τους και όλοι τους καταλαβαίνουν.
Το Πνεύμα δεν είναι, ένα αφηρημένο πράγμα, δεν είναι κάτι, αλλά κάποιος, είναι ένα πρόσωπο τόσο κοντά τους που αλλάζει όλη τη ζωή μας. Πώς έγινε όμως αυτό; Το Πνεύμα, δεν αφαίρεσε τα προβλήματα των μαθητών του, δεν έδιωξε τους αντιπάλους, δεν δημιούργησε αυτόματα την ειρήνη. Έφερε όμως τη δυνατότητα να βιώνουν μέσα σε όλα αυτά μία αρμονία, αυτή που έλειπε στη ζωή των μαθητών του Ιησού.
Στη σημερινή μας εποχή που πάντα λέμε πως δεν προλαβαίνουμε και δεν έχουμε καιρό, φαίνεται ότι η αρμονία και πάλι μας λείπει, την ξεχνούμε και δεν την αναζητούμε: Σε όλα τα προβλήματά μας αναζητούμε μια γρήγορη λύση, ένα χάπι πίσω από το άλλο για να προχωρήσουμε μπροστά, ένα συναίσθημα πίσω από το άλλο για να αισθανθούμε ότι ζούμε. Μας λείπει η επίκληση του Αγίου Πνεύματος. Πολλές φορές και για πολλούς παραμένει ο άγνωστος Θεός. Όμως το Άγιο Πνεύμα είναι ο Παράκλητος, ο Παρηγορητής και ο Συνήγορός μας και μπορεί, αν θέλουμε, να βάλει τάξη στη ζωή μας. Να είναι η γαλήνη στην ανησυχία, η εμπιστοσύνη στην αποθάρρυνση, η χαρά στη θλίψη, η νιότης μέσα στα γηρατειά, το θάρρος στις δοκιμασίες.
Χωρίς το Πνεύμα η χριστιανική ζωή παραμένει αμφίβολη, φθαρμένη και στερημένη από την αγάπη που είναι το χαρακτηριστικό της. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα ο Ιησούς παραμένει ένα απλό πρόσωπο της ιστορίας, του χθες. Δεν τον αναζητούμε ως συνοδοιπόρο της ζωής μας. Μόνο κάτω από την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να αποκαλούμε Κύριο, όπως μας είπε ο Απόστολος Παύλος. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα ο Χριστιανισμός είναι μία ηθικολογία που δεν προσφέρει χαρά. Με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος ο Χριστιανισμός γίνεται μια χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή ακόμη και μέσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις της σημερινής ζωής μας.
Στη σημερινή εποχή των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας αυξάνεται επικίνδυνα την απόσταση του ενός από τον άλλο: διαθέτουμε πολλά και σύγχρονα μέσα επικοινωνίας αλλά είμαστε λιγότεροι κοινωνικοί. Χρειαζόμαστε το Πνεύμα της προσέγγισης, της αδελφοσύνης, της αγάπης κα της ενότητας που θα μας αναγεννήσει ως Εκκλησία, ως λαό του Θεού, και ως ανθρώπινη οικογένεια. Πρέπει όμως να προσέξουμε, διότι υπάρχει πάντα ο πειρασμός να χτίζουμε "φωλιές": να συγκεντρωνόμαστε γύρω από τη φιλική μας ομάδα, να επιλέγουμε τα πρόσωπα που αγαπούμε και αυτό είναι επιζήμιο, διότι από τη φωλιά μέχρι την απομόνωση το βήμα είναι πολύ κοντινό, ακόμη και μέσα στην Εκκλησία.
Ο Χριστιανός με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος αποδίδει το καλό αντί του κακού, ανταποκρίνεται στη βία με την πραότητα, στην κακία με την καλοσύνη, στο θόρυβο με τη σιωπή, στο κουτσομπολιό με ένα χαμόγελο, στην προσβολή με τη συγχώρεση. Αυτά είναι τα σημερινά δώρα που μας προσφέρει ο Θεός Άγιο Πνεύμα.
Αγαπητά μου παιδιά που σήμερα για πρώτη φορά εορτάζετε μαζί μας τη δική σας Πεντηκοστή, σε λίγο θα λάβετε τα δώρα του Αγίου Πνεύματος με το μυστήριο του Χρίσματος. Τα δώρα δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται: ένα ωραίο φόρεμα, ένα ωραίο κουστούμι, ένα tablet, ένα κινητό, ένα ποδήλατο και τόσα άλλα. Υπάρχουν και δώρα που έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτά και όμως δεν φαίνονται. Τέτοια δώρα είναι και τα επτά δώρα του Αγίου Πνεύματος κα τα οποία καλά γνωρίζετε, δηλαδή: Η σοφία, η φρόνηση, η βουλή, η ανδρεία, η γνώση, η ευσέβεια και ο φόβος του Θεού.
Αυτά τα δώρα δεν αγοράζονται στα καταστήματα της Τήνου ή στα σούπερ μάρκετ των μεγαλουπόλεων. Αυτά μας τα χαρίζει το Άγιο Πνεύμα. Όχι για να φυλάξουμε σε κάποιο σημείο του δωματίου μας, αλλά για να χρησιμοποιήσουμε στη ζωή μας και να γίνουμε καλοί φίλοι και μαθητές του Ιησού.
Οι γονείς σας, οι κατηχητές σας, οι εφημέριοί σας και εγώ προσωπικά, σας βοηθήσαμε και θα συνεχίσουμε να σας βοηθούμε για να χρησιμοποιείτε σωστά αυτά τα δώρα του Αγίου Πνεύματος.
Σας ζητώ να κάνετε κάτι που αρέσει πολύ στο Θεό Πατέρα, στο Θεό Υιό και στο Θεό Άγιο Πνεύμα: να πηγαίνετε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία και να συμμετέχετε στη Θεία Λειτουργία. Εκεί θα ακούτε και εσείς τον Ιησού που θα σας λέει με τη βοήθεια του εφημερίου σας, τι πρέπει να κάνετε για να αποδεικνύετε ότι αγαπάτε το Θεό. Μόνο έτσι θα είστε πάντα ευτυχισμένα παιδιά της Εκκλησίας του Χριστού, ο οποίος τόσο σας αγάπησε και σας αγαπά. Αμήν.
Ο Ναός κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη Θεία Λειτουργία και στη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα παιδιά, τα οποία είχαν κατηχηθεί για το σκοπό αυτό καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά.
Όλα έγιναν με τάξη και ιερή λαμπρότητα βοηθώντας το πλήθος των πιστών να συμμετάσχουν σε μία κατανυκτική Ιεροτελεστία. Σ’ αυτό συνέβαλε πολύ ο αναπληρωτής τελετάρχης, π. Ιωάννης Σκλάβος, λόγω απουσίας του τελετάρχη εκτός Τήνου για άλλα ποιμαντικά καθήκοντα. Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο εκκλησιαστικό όργανο ο συμπαθής κ. Πέτρος Ρήσος.
Πριν την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε εκ μέρους της Εκκλησίας δώρα αναμνηστικά στα παιδιά που έλαβαν το Χρίσμα, ενώ οι γονείς εξασφάλισαν ένα όμορφο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.