Η οικογένεια δεν είναι ένα αφηρημένο υπόδειγμα αλλά μια πραγματικότητα που πρέπει να βιώνουμε

Η οικογένεια δεν είναι  ένα αφηρημένο υπόδειγμα αλλά μια πραγματικότητα που πρέπει να βιώνουμε

Συνέντευξη από τον Δον Francesco Pesce συγγραφέα του βιβλίου «Oltre la famiglia modello. Le Catechesi di Papa Francesco» (Πέρα από την οικογένεια υπόδειγμα. Οι Κατηχήσεις του Πάπα Φραγκίσκου) και μιας μελέτης που θα κυκλοφορήσει σύντομα πάνω στο πώς οι ίδιες οι οικογένειες αποδέχθηκαν την Amoris Laetitia.

Ο Φραγκίσκος παροτρύνει τις οικογένειες να καλωσορίσουν τον Ιησού στο πρόσωπο των παιδιών, του συζύγου, της συζύγου, των παππούδων. Δεν προτείνει «ένα αφηρημένο υπόδειγμα» προς μίμηση αλλά μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που θα πρέπει να τη βιώσουμε. Αυτό το μήνυμα του Πάπα προτείνεται για ακόμη μια φορά από το βιβλίο «Oltrela famiglia modelo. Le Catechesi di Papa francesco», του Δον Francesco Pesce, προέδρου του επισκοπικού οργανισμού «Centro della famiglia- Istituto di culturae di pastorale» (Κέντρο για την οικογένεια – Ινστιτούτο πολιτισμού και ποιμαντικής) του Τρεβίζο. Οι σκέψεις του εστιάζεται στις κατηχήσεις των γενικών ακροάσεων που είχαν αφιερωθεί στην οικογένεια από το Δεκέμβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2015, μεταξύ των δύο Συνόδων για την οικογενειακή πραγματικότητα οι οποίες οδήγησαν στην Αποστολική Παραίνεση Amoris Laetitia.

Δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια

Ο Πάπας εμβαθύνει στις χαρές και στα βάσανα που βιώνουν οι οικογένειες καθημερινά, υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια» και ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την ατέλεια, την ευθραυστότητα, ούτε τις συγκρούσεις. Πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Γι το λόγο αυτό μέσα στην οικογένεια όταν, με τα όριά τους και τις αμαρτίες τους, υπάρχει αμοιβαία αγάπη, αυτή γίνεται ένα σχολείο συγγνώμης».

Εξετάζουμε την Οικογένεια της Ναζαρέτ για να μεγαλώσει η αγάπη μας

«Χρησιμοποιώντας την έκφραση Amoris Laetitia» – υπογραμμίζει ο δον Francesco Pesce– είναι απαραίτητο «να δεχθούμε ότι η αγάπη συνυπάρχει με την ατέλεια. Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά για την αγάπη, πάντα σε συνδυασμό με οριακές ή δύσκολες καταστάσεις». Εξηγεί ότι δεν αποτελεί ένα αφηρημένο ιδεώδες: «Πιστεύω ότι η πρόταση είναι η εξής: η αγάπη αποτελεί μια ανθρώπινη εμπειρία που πρέπει να την αναπτύξουμε. Σε μια από τις πρώτες κατηχήσεις που μιλά για την Οικογένεια της Ναζαρέτ, επιβεβαιώνει ότι εξετάζοντας την Οικογένεια της Ναζαρέτ, κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει την αγάπη κάτι το φυσικό: να συνδυάσει την καθημερινή ζωή με την αγάπη και την αγάπη με την καθημερινή ζωή, επομένως ακόμη και με τα όρια, με τις ατέλειες οι οποίες δεν γίνονται άρνηση. Πάνω σε αυτό, με εντυπωσίασε μια οικογένεια που, μιλώντας για τις κατηχήσεις του Πάπα, έλεγε: «Μας αρέσει η αγάπη μας έστω κι αν δεν είναι τέλεια», επειδή καλείται να αναπτυχθεί, επειδή αποτελεί μια πορεία. Νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις προτάσεις που προκύπτουν από τις κατηχήσεις.

Τα σχόλια των οικογενειών για την Amoris Laetitia

Τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει μια μελέτη του σχετικά με το πώς οι οικογένειες αποδέχθηκαν την Amoris Laetitia, όχι σχετικά με το πώς τη δέχθηκαν οι επίσκοποι ή οι ιερείς, αλλά οι ίδιες οι οικογένειες: «Βασίστηκα στις σκέψεις των οικογενειών που διάβασαν το κείμενο – δηλώνει ο δον Pesce – το εμβάθυναν και προσπάθησαν να το συγκρίνουν με την ζωή τους. Από ιερείς, αντιλήφθηκα ότι οι οικογένειες, τα ζευγάρια, γνώριζαν πτυχές τις οποίες εγώ δεν είχα αντιληφθεί. Η άλλη άμεση άποψη είναι ότι ενώ οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες, τα blogs συζητούν πάνω στα προβλήματα της Amoris Laetitia, η πρώτη αντίδραση των οικογενειών είναι η ακόλουθη: αισθάνονται ενθαρρυμένες. Πολλές φορές κάποιος έλεγε: «Η Amoris Laetitia μας συμφιλιώνει, μας ενθαρρύνει, μας εκτιμά, μας δίνει τρυφερότητα». Η άλλη αντίδραση που με εξέπληξε είναι αυτή μιας μητέρας που είπε: «η Amoris Laetitia περιλαμβάνει ένα όνειρο της Εκκλησίας, μιας νέας Εκκλησίας, όπου οι οικογένειες είναι οι πρωταγωνιστές, ως πραγματικότητες». Αυτές είναι οι δύο απόψεις που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, ακούγοντας τις οικογένειες. Από πολλές πλευρές, προέκυπτε ότι η Amoris Laetitia είναι σε θέση να δει την πραγματικότητα με τρόπο ρεαλιστικό –και αυτή ακόμη αποτελεί μια έκφραση ενός μπαμπά – όχι τόσο με τα μάτια εκείνων που κοιτάζουν τις οικογένειες, αλλά με τα μάτια των ίδιων των οικογενειών».

Μια δυνατή πορεία

Η μελέτη του δον Pesce προτρέπει, εν συντομία, τις οικογένειες να διαβάσουν την Amoris Laetitia, ξεπερνώντας τη συζήτηση που έχει πολύ επικεντρωθεί πάνω στο ζήτημα της Κοινωνίας για τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους. Πρέπει «να αντιμετωπίσουμε με μεροληψία την αγάπη – επαναλαμβάνει ο δον Pesce – με αυτή την αγάπη που δεν είναι ιδανική αλλά μια ανθρώπινη εμπειρία, η οποία συνυπάρχει με την ατέλεια, η οποία καλείται να αναπτυχθεί. Τόσο στις κατηχήσεις όσο και στην Amoris Laetitia μου φαίνεται ότι αναδύεται ένα διαμορφωτικό παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου: ποντάρουμε στην ανάπτυξη, στην δυνατή πορεία, στην δυνατή ανάπτυξη ενός ατόμου  και ποντάρουμε στο καλό, δηλαδή να δούμε το δυνατό καλό και να το δείξουμε».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 3-4 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 3-4 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΠΑΡΑχΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου