Η “Κυριακή του Κλίματος” για μια Εκκλησία που ευαισθητοποιείται

Η “Κυριακή του Κλίματος” για μια Εκκλησία που ευαισθητοποιείται

Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, το “Δίκτυο Περιβαλλοντικών Θεμάτων” ξεκίνησε την πρωτοβουλία “Climate Sunday”. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των Εκκλησιών των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Οι Εκκλησίες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας καλούνται να οργανώσουν, εντός ενός έτους, μια “Κυριακή του Κλίματος”. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2020 και θα υπάρχουν τρεις πτυχές για τις οποίες κάθε Εκκλησία θα πρέπει να μεριμνήσει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Προσευχή, μελέτη και δράση

Ο σχεδιασμός αυτός – που προωθήθηκε από το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Θεμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Churches Together – προβλέπει μια υπηρεσία η οποία αποσκοπεί στην ερεύνηση των θεολογικών και επιστημονικών βάσεων υπέρ της φροντίδας της Δημιουργίας και της δράσης για το κλίμα: την προσευχή και την ενεργό στράτευση. Κάθε Εκκλησία που εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο, ως τοπική εκκλησιαστική κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί μακροπρόθεσμα για τη μείωση της εκπομπής των αερίων θερμοκηπίου. Τέλος, ενωνόμενη με τις άλλες Εκκλησίες και την κοινωνία στην οποία ανήκει, θα πρέπει να αναλάβει δράσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πριν την επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Μια συγκεκριμένη συμβολή, επομένως, που θα βοηθούσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει μια αλλαγή στρατηγικών σε αυτό το θέμα.

Σε έναν “μετα-πανδημιακό κόσμο”

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη ζημία που κάνουμε στο περιβάλλον και την αδυναμία μας να φροντίσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο κοινό μας σπίτι, που είναι η Γη», εξήγησε ο Σεβασμιότατος Ιωάννης Άρνολντ, Επίσκοπος του Σάλφορντ και επικεφαλής του Τομέα για το Περιβάλλον της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Αγγλίας και της Ουαλίας. «Σε έναν μετα-πανδημιακό κόσμο, ο σχεδιασμός μιας “Κυριακής του Κλίματος” είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις καθολικές ενορίες στην Αγγλία και την Ουαλία – τόνισε – καθώς και για τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών, να κατανοήσουν την ευθύνη για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας και να προσευχηθούμε και να δράσουμε ως απάντηση στην έκτακτη κριματική ανάγκη».

Ενόψει της 5ης Σεπτεβρίου 2021

Η εκστρατεία θα κορυφωθεί την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 όταν, κατά τη διάρκεια μιας εθνικής εκδήλωσης, η Εκκλησία θα μοιραστεί τις δεσμεύσεις της και θα προσευχηθεί ώστε, μετά τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκόβη κατά τη διάρκεια της COP26, η διεθνής ηγεσία να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θάρρος στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου