«Η κοινή χρήση αγαθών δημιουργεί αδελφοσύνη»

2

«Η κοινή χρήση αγαθών δημιουργεί αδελφοσύνη»

Ο Πάπας στέλνει ένα μήνυμα μέσω του Καρδιναλίου Czerny με την ευκαιρία της Ημέρας των Εργαζομένων Αγροτών, που γιορτάζεται στη Βραζιλία στις 25 Ιουλίου, για να ευχαριστήσει το «Κίνημα των Χωριών χωρίς Γη» για τη διανομή τόνων τροφίμων σε φτωχές οικογένειες παρά τα εμπόδια που επέβαλε η πανδημία
Οι σκηνές του αγώνα έχουν αλλάξει, το πνεύμα που τους τρέφει είναι πάντα το ίδιο. Σε πάνω από 35 χρόνια ύπαρξης, το «Κίνημα Sem Terra» δημιούργησε εκατό συνεταιρισμούς και τόσες πολλές αγροτο-βιομηχανίες κατά μήκος των μεγάλων καλλιεργειών της Βραζιλίας. Μη παραγωγικές περιοχές στις οποίες το Κίνημα «Χωρίς Γη» έχει βρει κριτήρια για να το καταστήσει γόνιμο για τουλάχιστον 370 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, δίνοντας μορφή στην ιδέα μιας αγροτικής μεταρρύθμισης που επηρέασε το μεγάλο λατινοαμερικανικό κράτος εδώ και δεκαετίες.

Μια όμορφη χειρονομία
Η αμοιβαία υποστήριξη είναι επομένως μια αξία που μοιράζεται το Κίνημα, το οποίο τώρα – στην εποχή του Covid-19 που χτύπησε σκληρά τη Βραζιλία – ανέβασε τα μανίκια του για να βοηθήσει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μια «ωραία χειρονομία διανομής» για την οποία ο Πάπας ήθελε να ευχαριστήσει τη βραζιλιάνικη οργάνωση, μέσω ενός μηνύματος με την ευκαιρία της Ημέρας των Αγροτών Εργαζομένων το οποίο έγραψε και υπέγραψε στο όνομα του Πάπα Φραγκίσκου, ο Καρδινάλιο Michael Czerny, αναπληρωτής Γραμματέας του Τμήματος Μεταναστών της Ρωμαϊκής Συνόδου για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Μια χειρονομία που πολλαπλασιάζετε
Αυτό που κάνουν οι οικογένειες της αγροτικής μεταρρύθμισης «για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες στα προάστια των πόλεων – διαβάζουμε στο μήνυμα – είναι ένα σημάδι της Βασιλείας του Θεού που δημιουργεί αλληλεγγύη και αδελφική κοινωνία». Ο Ιησούς, μας θυμίζει, πολλαπλασίασε τους άρτους για τους πεινασμένους της εποχής του και έμειναν επίσης και «περισσεύματα». «Η κοινή χρήση – είναι η σκέψη του Πάπα – παράγει ζωή, δημιουργεί αδελφικούς δεσμούς, μεταμορφώνει την κοινωνία. Ελπίζουμε ότι αυτή η χειρονομία σας θα πολλαπλασιαστεί και θα ενθαρρύνει άλλους ανθρώπους και ομάδες να κάνουν το ίδιο, γιατί «ο Θεός αγαπάει εκείνους που δίνουν με χαρά».

Το Άγιο Πνεύμα να σας προστατεύει από τον ιό
Το μήνυμα τελειώνει με την ευλογία των οικογενειών και των κοινών προϊόντων. «Μακάρι το Άγιο Πνεύμα – είναι η τελευταία ευχή του Πάπα Φραγκίσκου – να σας προστατεύσει από τον ιό Covid-19, να σας δώσει θάρρος και ελπίδα σε αυτήν την εποχή κοινωνικής απομόνωσης! Και αυτή τη μέρα των αγροτών, ο Θεός να σας προστατεύει και να ευλογεί όλες τις οικογένειες που εργάζονται στη γη και πολεμούν για την κοινή χρήση της γης και τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού».

Μετάφραση: π. Ιωάν. Σκλ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου