Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Η ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, Επίσκοπος Ρώμης, Πάπας Φραγκίσκος και ο διάδοχος του  Αποστόλου Ανδρέα, αδελφού του Πέτρου, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθοδηγούμενοι από το Πνεύμα το Άγιο, συνεχίζουν να δίνουν δείγματα έμπρακτης ευαγγελικής αγάπης ενώπιον της Εκκλησίας και των εθνών.

Το παράδειγμα ευαγγελικής αγάπης και αδελφικής συμπεριφοράς του  Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μας πλημμυρίζει από χαρά. Η ελπίδα μας αυξάνεται συνεχώς και ωριμάζει η πίστη μας, όταν διαπιστώνουμε ότι, παρά τις όποιες ξένες προς το ευαγγέλιο φωνές και τη χριστιανική αγάπη, η πορεία όλων των Χριστιανών καλής θέλησης Ανατολής και Δύσης, Δύσης και Ανατολής κατευθύνεται, αργά αλλά σταθερά, προς τον Σωτήρα Χριστό. Εκείνος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Προς Εκείνον πορευόμαστε όλοι οι μαθητές Tου και εις Αυτόν ποθούμε να συναντηθούμε και εμείς μεταξύ μας να γνωριστούμε, να αγαπηθούμε και να ενωθούμε.

Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η πορεία συνεχίζεται πενήντα τώρα χρόνια με πρωτοπόρους τους Προκαθημένους της Εκκλησίας  της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως. Με βήματα σταθερά και συνετά που εγγυώνται την βεβαιότητα,  ότι ο Αναστημένος Χριστός τους συνοδοιπορεί, τους ερμηνεύει τις Γραφές και τους φλογίζει τις καρδιές, οδηγώντας τους στη σύγχρονη Εμμαούς  για την τέλεση της κοινής Ευχαριστίας και τη συμμετοχή τους στον Ένα  Άρτο και το Κοινό Ποτήριο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των απανταχού της γης Χριστιανών Καθολικών και Ορθοδόξων χαίρονται και ευγνωμονούν το Θεό της Αγάπης, διότι και σήμερα συνεχίζει, όπως υποσχέθηκε, να είναι μαζί τους και να μας επαναλαμβάνει: «όπως εγώ σας αγάπησα,  έτσι και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Από αυτό θα γνωρίσουν οι άλλοι  ότι είστε μαθητές μου, αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

Δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο, πως κάθε φορά που η Εκκλησία δίνει δείγματα αμοιβαίας  αγάπης και  ενότητας, εγείρονται και οι δυνάμεις που πιστεύουν,  ότι η πορεία προς την ενότητα είναι δευτερεύον καθήκον της Εκκλησίας, ενώ πρωτεύον είναι να ξεθάβουν από το παρελθόν τους σκελετούς των αμοιβαίων  λαθών και εγωισμών.

Εμείς, μαζί με όλους τους χριστιανούς της καλής θέλησης, δεν θα τους παρακολουθήσουμε, ούτε θα τους ακολουθήσουμε, αλλά ούτε και θα τους κρίνουμε. Ο μόνος κριτής είναι ο Θεός.

Θα προτιμήσουμε να συμπορευόμαστε με τους εμπνευσμένους σημερινούς Πατέρες της Εκκλησίας, που μας οδηγούν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό, στα βήματα  του οποίου βαδίζουν, προσεύχονται και συμποροσεύχονται μαζί με τον Χριστό. Δεν θα ακολουθήσουμε τους ερμηνευτές των Γραφών και των Πατέρων που  παρερμηνεύουν ή ερμηνεύουν κατά γράμμα, διότι «το γράμμα φονεύει, ενώ το πνεύμα ζωογονεί».

Εφόσον όλοι οι χριστιανοί της γης αποκαλούν το  Θεό, Πατέρα, όπως μας δίδαξε ο Χριστός, δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην  μπορούμε, όλοι  μαζί οι χριστιανοί να απευθυνόμαστε προς τον Θεό με την όμορφη προσευχή του «Πάτερ ημών»!

Ποιος μπορεί σήμερα εν έτει 2019 να απαγορεύσει αυτή τη συμπροσευχή. Άλλα η συμπροσευχή και άλλο η συλλειτουργία που προϋποθέτει την ενότητα πίστης.

Γι’ αυτήν προσευχόμαστε ιδιαίτερα την εβδομάδα αυτή και ζητούμε από όσους δεν θέλουν να συμπροσευχηθούν να μη καθυστερούν με τη στάση τους την ευχή του Κυρίου: « ίνα πάντες εν ώσιν».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου