Η Ιεραποστολή συνεχίζεται χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος

4

Η Ιεραποστολή συνεχίζεται χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος

Η καρδιά του μηνύματος του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών αναφέρεται «στο πώς η ιεραποστολή συμβουλεύει τον καθένα από εμάς, προσωπικά, μέσα από την κλήση μας και το γεγονός ότι ανήκουμε στην Εκκλησία στο σημερινό κόσμο». Αυτό υπογράμμισε ο σεβασμιότατος Protase Rugambwa, γραμματέας της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον ευαγγελισμό των λαών ο οποίος μίλησε στην αίθουσα Τύπου της Αγίας Έδρας, κατά την παρουσίαση της Παγκόσμιας Ημέρα Ιεραποστολών. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε». «Η ιεραποστολή – πρόσθεσε – συνεχίζεται χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος». «θέλει να αγγίξει και να μεταμορφώσει όλους τους τομείς και τις περιοχές όπου υπάρχει ζωή, προκειμένου να σώσουμε την ανθρωπότητα και τη δημιουργία: τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας, τα εργοστάσια, τα σχολεία, την πολιτική, το περιβάλλον κ.λπ.». «Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Θεού – είπε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Rugambwa – ελεύθερα και συνειδητά και να είμαστε διαθέσιμοι ώστε ο Κύριος να μας αποστείλει».

250 έργα χρηματοδοτούνται παγκοσμίως
Τα χρήματα από τις θείες λειτουργίες της επόμενης Κυριακής, προορίζονται για τα Ποντιφικά Έργα Ιεραποστολής. Στο ταμείο που ιδρύθηκε εξ ονόματος του Πάπα για να υποστηρίξει τις τοπικές Εκκλησίες κατ’ αυτή την περίοδο της πανδημίας, συνεργάζονται οι Εκκλησίες όλου του κόσμου. Ο σεβασμιότατος Giampietro Dal Toso, πρόεδρος των Ποντιφικών Έργων Ιεραποστολής ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί 250 προγράμματα με 1.299.700 δολάρια και 473.410 Ευρώ. Οι επιχορηγήσεις, εξήγησε, πήγαν «σε μεγάλο βαθμό υπέρ των επισκοπικών διοικήσεων για την επιβίωση των ιερέων και την πληρωμή των τρεχόντων δαπανών, αλλά και για τις μοναχικές κοινότητες, ή για τα καθολικά σχολεία, καθώς επίσης και για ιδιαίτερα δοκιμασμένες οικογένειες». Ο πατέρας Tadeusz J. Nowak, γενικός γραμματέας των Ποντιφικών έργων για τη διάδοση της Πίστης, υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι χιλιάδες κατηχητές, ιερείς και μοναχοί έχουν συμμετάσχει σε επιμορφωτικά προγράμματα για την υποστήριξη των έργων ευαγγελισμού στις τοπικές Εκκλησίες τους.

Μαρτυρίες ιεραποστολικής ζωής στην Αγκόλα και στην Ινδία
Τα «εδάφη ιεραποστολής» βρίσκονται κυρίως στις καρδιές των ανθρώπων. Για την αδελφή Ana Cambongo António η ιεραποστολική εμπειρία στην Αγκόλα αποτέλεσε απάντηση σε μια έκκληση του Πάπα Παύλου Στ΄ κατά τη διάρκεια ενός αποστολικού ταξιδιού το 1969 στην Ουγκάντα. Εσείς οι Αφρικανοί, είπε ο Ποντίφικας, οφείλετε να είστε «ιεραπόστολοι του ίδιου του εαυτού σας». «Αυτά τα λόγια – προσθέτει η αδελφή Ana – με ώθησαν ώστε να πάρω στα σοβαρά την ιεραποστολή της Εκκλησίας». Αλλά και στην αφρικανική ήπειρο, εξηγεί στη συνέχεια η μοναχή, συνεχίζει να υφίσταται ο πολιτισμός της απόρριψης ο οποίος καταγγέλλεται με κάθε ευκαιρία από τον Πάπα Φραγκίσκο. Μιλώντας συγκεκριμένα για το φαινόμενο της μαγείας, η μοναχή υπογραμμίζει ότι «κυρίως οι ηλικιωμένοι και μερικές φορές ακόμη και τα μικρά παιδιά κατηγορούνται ότι φέρνουν κατάρες, ασθένειες στις οικογένειές τους και ως εκ τούτου περιθωριοποιούνται». Υπάρχουν επίσης άτομα που βιώνουν την απόρριψη επειδή έχουν ψυχικές διαταραχές ή ασθένειες. «Η Εκκλησία προσπαθεί να βρίσκεται πιο κοντά σε εκείνους που έχουν ανάγκη». Αυτή τη χρονική στιγμή που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων η αδελφή Ana, αυξάνονται οι δυσκολίες, «ειδικά για εκείνα τα άτομα που ήδη βίωναν πολλές». «Αυτό απαιτεί από εμάς να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Ακόμη μια μαρτυρία έρχεται από την Ινδία. Είναι εκείνη του δον Vignandas Gangula, του οποίου η εμπειρία συνδέεται με το κίνημα «Jesus Youth», μια διεθνή ένωση που επικεντρώνεται στον ευαγγελισμό των νέων. Ένα από τα χαρακτηριστικά της ινδικής κοινωνίας, εξηγεί ο δον Vignandas Gangula, είναι αυτό της πολυπολιτισμικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαφορές, η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή της δηλαδή να κηρύττει το Λόγο του Θεού. Και υπάρχει ακόμη «πολύς χώρος» για ιεραποστολική και ευαγγελική δράση στη χώρα.

Στατιστικά στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας
Με την ευκαιρία της 94ης Παγκόσμιας Ημέρας Ιεραποστολών, το πρακτορείο Fides παρουσίασε τον φάκελο σχετικά με τις στατιστικές της Καθολικής Εκκλησίας το 2020. Τα δεδομένα προέρχονται από τον τελευταίο «Annuario statistic della Chiesa» (Ετήσιο στατιστικό κατάλογο της Εκκλησίας» και αναφέρονται στο 2018. Οι Καθολικοί είναι 1.328.993.000. Οι επίσκοποι ανέρχονται συνολικά σε 5.377 και οι ιεραπόστολοι λαϊκοί σε 376.188, σημειώνοντας μια συνολική αύξηση της τάξεως των 20.388 μονάδων. Αναφορικά με τον τομέα της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, η Εκκλησία διαχειρίζεται παγκοσμίως, 73.164 νηπιαγωγεία, 103.146 δημοτικά σχολεία και 49.541 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και εκείνα της κοινωνικής πρόνοιας τα οποία διαχειρίζεται παγκοσμίως η εκκλησία περιλαμβάνουν 5.192 νοσοκομεία και 15.481 ιατρεία.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου