Η Ιερά Καρδιά του Ιησού: από τις ρίζες της έως το Πάπα Φραγκίσκο

Η Ιερά Καρδιά του Ιησού: από τις ρίζες της έως το Πάπα Φραγκίσκο

Τις 27 Δεκεμβρίου 1673, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστή, ο Κύριος ο Ιησούς εμφανίστηκε στην νεαρή Γαλλίδα αδελφή μοναχή Margherita Maria Alacoque, που ήταν μόνο 26 ετών, και της ανέθετε μια αποφασιστική αποστολή: να διαδώσει στον κόσμο την αγάπη του Ιησού για τους ανθρώπους, ειδικά για τους αμαρτωλούς. Η μοναχή έπρεπε κάπως να πάρει τη θέση του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή να βάλει το κεφάλι της στην Καρδιά του Ιησού.

Ο Ιησούς εμπιστεύεται μια αποστολή στην Αγία Margherita Maria Alacoque

Οι εμφανίσεις [Τα οράματα] στο μοναστήρι του Paray-le-Monial, στη Βουργουνδία, συνεχίζονταν για 17 χρόνια. Σε αυτές [Σε αυτά] η Καρδιά του Ιησού εμφανίζεται σε έναν θρόνο των φλογών και περιβάλλεται από ένα στέμμα αγκαθιών ως σύμβολο τις πληγές που προκαλούνται από τις αμαρτίες των ανθρώπων. Ο Ιησούς της μιλάει για τα βάσανά του, για την ασέβεια των πιστών: «αυτό που μου είναι ακόμα πιο ευαίσθητο – λέει – είναι το γεγονός ότι οι ίδιες αφιερωμένες σε μένα καρδιές που το κάνουν». Ζητά, λοιπόν, από τη Margherita να εξιλεώσει για αυτό λαβαίνοντας την Αγία Κοινωνία κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα, και η Παρασκευή μετά Corpus Christi [Αγίας Δωρεάς] να είναι αφιερωμένη στην Ιερή Καρδιά του Ιησού. Ή ήταν μια αποστολή βεβαίως όχι εύκολη για την Margherita, που βρήκε ακατανοησίες από τις άλλες αδελφές μοναχές και τις ανώτερες της. Θεωρήθηκε γι’ αυτό οραματιστής. Αλλά αυτή ενώθηκε με την αγάπη του Ιησού για τους ανθρώπους και δεν αποθαρρύνθηκε. Ο ίδιος ο Ιησούς της δείχνει τον Ιησουίτη το Άγιο Claudio de la Colombiere ως εκτελεστή της διάχυσης αυτής της ευλάβειας. Πέθανε σε ηλικία 43 ετών, αφού προσέφερε τη ζωή της για να γνωρίσει ο κόσμος την αγάπη του Χριστού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η Ιερή Καρδιά του Ιησού

Συνδέυμενος με την εικόνα της Ιερής Καρδιάς είναι σίγουρα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει θυμίσει τη σημασία της, ειδικά για την αποστολή των ιερέων. Λίγο πριν (6 Ιουνίου 2018), κατά την Γενική Ακρόαση, υπενθύμισε τη πανήγυρη αυτή και ζήτησε όλοι να προσευχηθούν για ολόκληρο το μήνα Ιούνιο προς τη καρδιά του Ιησού, και υποστηρίξουν με την εγγύτητά τούς τους ιερείς «έτσι ώστε – είπε ο Πάπας – αυτοί να είναι εικόνα εκείνης της Καρδιάς γεμάτης με πολυεύσπλαχνη αγάπη».

Οι ιερείς και τα χαμένα πρόβατα

Το κλείσιμο του Ιωβηλαίου των ιερέων (3 Ιουνίου 2016), έπεσε ακριβώς την Πανήγυρη της Ιερότητας Καρδιάς του Ιησού. Στο κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας ο Πάπας Φραγκίσκος ρώτησε από τους ιερείς να κατευθύνουν την καρδιά τους, όπως ο Καλός Ποιμένας, στα χαμένα πρόβατα, στα πιο απομακρυσμένα, έχοντας περισσότερους το επίκεντρο της καρδιάς τους έξω από τους εαυτούς τους. Στον πρώτο Διαλογισμό του (2 Ιουνίου του 2016) για το έλεος για το Ιωβηλαίο των ιερέων συμβούλεψε τους επισκόπους και τους ιερείς να ξαναδιαβάσουν την εγκύκλιο του Πίου ΙΒ’ επί της Ιερά Καρδιά (Haurietisacquas, 1956). «Η καρδιά του Χριστού είναι το κέντρο του ελέους», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αφιέρωσε το Άγιο Έτος ακριβώς στο Έλεος του Θεού. «Αυτό είναι το χαρακτεριστικό για το έλεος, το οποίο παίρνει τα χέρια του βρώμικα, αγγίζει, εμπλέκεται, θέλει να δεσμευθεί με τον άλλο… με την πληγή του».

Η Καρδιά του Ιησού δεν είναι μια εικόνα, αλλά η καρδιά της πίστεως

Πέρσι στην Πανήγυρη (23 Ιουνίου 2017) ο Πάπας είχε μελέτησε το μυστήριο της Καρδιάς του Χριστού κατά το κήρυγμά του στο Οίκο Santa Marta, εξηγώντας ότι δεν είναι απλά [η Καρδιά του Ιησού] όπως κάποιοι λένε μια «εικόνα» για τους ευσεβείς: η τρυπημένα η καρδιά του Χριστού είναι «η καρδιά της αποκάλυψης, της πίστης μας, γιατί αυτός έγινε μικρός, επέλεξε αυτή την πορεία, δηλαδή να ταπεινώνεται μέχρι στο θάνατο πάνω στο Σταυρό. Ο Ιησούς, στην πραγματικότητα, επιλέγει τους μικρούς με μια καρδιά που αγαπά και είναι πιστή.

Να γίνετε μικροί

Και το 2014, της ημέρας της Πανήγυρης, κατά το κήρυγμά του ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι η Πανήγυρη της Ιερής Καρδιάς είναι η γιορτή του Θεού για εμάς και μέσα σε εμάς. Για να εμφανιστεί, αυτό το μυστήριο χρειάζεται τη μικρότητά μας, τη μείωση μας.

Η Καρδιά του Ιησού είναι σύμβολο του Ελέους του Θεού

Στη αρχή του Ποντιφικάτου του ο Πάπας υπενθύμισε ότι «η λαϊκή ευλάβεια πολύ εκτιμά τα σύμβολα, και η καρδιά του Ιησού είναι το σύμβολο κατ 'εξοχήν του έλεος του Θεού, ένα σύμβολο όχι φανταστικό, αλλά πραγματικό, διότι ο Κύριος πάντα μας κοιτά με έλεος… αν Του δείχνουμε τις εσωτερικές μας πληγές, τις αμαρτίες μας, μας συγχωρεί πάντα» (9 Ιουνίου 2013). Μεγάλη ήταν παντοτινά η ευλάβεια των Ποντιφικών για αυτή τη γιορτή, η οποία κατά τους αιώνες συνεχίζει να ωθεί τις καρδιές των Χριστιανών προς την αγάπη.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου