Οι ευαγγελιστές να μην είναι εργολάβοι ή αναρριχητές
Στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας , ο Πάπας Φραγκίσκος χθες που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σταμάτησε σε τρεις διαστάσεις του ευαγγελισμού: αναγγελία, υπηρεσία και δωρεά.
Οι επιχειρηματικές επιλογές δεν αλλάζουν τις καρδιές.
Ξεκινώντας από τα Βιβλικά Αναγνώσματα της ημέρας , ο Ποντίφικας ξεκαθάρισε ότι είναι το Άγιο Πνεύμα “πρωταγωνιστής» της καλής αγγελίας
Που δεν είναι ένα απλό «κήρυγμα» ή η «μετάδοση» μερικών ιδεών, αλλά μία δυναμική κίνηση ικανή να «αλλάξει τις καρδιές», και αυτό χάρη στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. « Είδαμε ποιμαντικά σχέδια, καλά ετοιμασμένα, τέλεια αλλά που δεν ήταν εργαλείο για τον ευαγγελισμό», αλλά αυτοσκοπός και επομένως «αδύναμος ν’ αλλάξει τις καρδιές”.
Δεν είναι μία επιχειρηματική στάση αυτό που ο Ιησούς μας στέλνει να στέλνει να επιτελέσουμε. Είναι με το Άγιο Πνεύμα. Αυτό είναι το θάρρος μας. Το αληθινό θάρρος του ευαγγελιστή δεν είναι μία ανθρώπινη ισχυρογνωμοσύνη. Είναι το Άγιο Πνεύμα που μας δίνει το θάρρος μας ωθεί να πάμε εμπρός”.
Στην Εκκλησία οφείλουμε να υπηρετούμε, όχι αναρριχόμαστε
Η δεύτερη διάσταση για την οποία ανάβει φωτιά ο Πάπας Φραγκίσκος είναι εκείνη της υπηρεσίας , που προσφέρεται «στα μικρά πράγματα». Λανθασμένη πράγματι είναι η προκατάληψη του να θέλουμε να μας υπηρετούν μετά που κάναμε καριέρα , στην Εκκλησία ή στην Πολιτεία: “η αναρρίχηση στην Εκκλησία είναι μία απόδειξη ότι δεν καταβαίνει κάποιος τι σημαίνει ευαγγελισμός”, “αυτός που διατάζει οφείλει να είναι αυτός που υπηρετεί”.
“Εμείς μπορούμε να αναγγέλλουμε νέα πράγματα αλλά χωρίς την υπηρεσία, δεν είναι αγγελία , φαίνεται , αλλά δεν είναι. Διότι το Πνεύμα όχι μόνο σε οδηγείς προς τα εμπρός για να αναγγείλεις την αλήθεια του Κυρίου και τη ζωή του Κυρίου αλλά σε οδηγεί επίσης τους αδελφούς και τις αδελφές για να τις υπηρετήσεις.
Η υπηρεσία , ακόμη και στα μικρά πράγματα. Είναι άσχημο όταν υπάρχουν ευαγγελιστές που θέλουν να υπηρετούνται και ζουν για να υπηρετούνται. Είναι άσχημο αυτοί δεν είναι ευαγγελιστές αλλά πρίγκιπες του ευαγγελισμού, αλλά ο Κύρος δεν στέλνει πρίγκιπες αλλά ευαγγελιστές!
Τέλος η δωρεάν, διότι κανένας δεν μπορεί να αμειφθεί χάρη στα δικά του προσόντα. Ο Κύριος μας υπενθυμίζει: «Δωρεάν λάβατε δωρεάν δότε».
“Όλοι σωθήκαμε δωρεάν από ον Ιησού Χριστό και επομένως οφείλουμε να δίνουμε δωρεά. Οι ποιμαντικοί εργάτες του ευαγγελισμού πρέπει να το μάθουν αυτό, η ζωή τους πρέπει να είναι δωρεάν , στην υπηρεσία, στην αγγελία , οδηγούμενοι από το Πνεύμα. Η προσωπική φτώχεια τους ωθεί να ανοίγονται στο Πνεύμα».
+Ν