Η ΙΔΙΑ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η ΙΔΙΑ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ


Και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα, όπως την Τετάρτη, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και η συμμετοχή των προσφύγων και μεταναστών ήταν και πάλι εντυπωσιακή.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Χίου και ο εφημέριος Χίου Λέσβου π. Λέων Κισκίνης

Είναι αληθινά εντυπωσιακός ο τρόπος συμμετοχής των προσφύγων  και μεταναστών στη Θεία Λειτουργία. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν να διαβάσουν τα αναγνώσματα στα αγγλικά ή γαλλικά ή και στις δύο γλώσσες , υπηρετούν τη Θεία Λειτουργία και ψάλλουν  «με μια φωνή και μια καρδιά» που όσοι έλληνες συμμετέχουν εντυπωσιάζονται. Σ’ αυτό βοηθά και το ειδικό τεύχος που εξασφαλίζεται κάθε φορά με πολλή  φροντίδα από τον  εφημέριο,  τον υποδιάκονο κ. Λεονάρδο και τις εμψυχώτριες κυρίες. Όλοι  τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου στη γαλλική γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος και είπε μεταξύ άλλων:

Αυτός που βρίσκεται σε ανάγκη, επιμένει να ζητά βοήθεια από εκείνον που τον θεωρεί φίλο του.  Ο Ιησούς με αυτήν την παραβολή  μα λέει  ότι αυτός προς τον οποίο απευθυνόμαστε για βοήθεια, απαντά διότι ενοχλείται. Ποιός είναι αυτός που ενοχλείται μεσάνυκτα και δεν απαντά σ’ αυτόν που του ζητά με επιμονή ένα κομμάτι ψωμί. Πρόκειται πράγματι για μια ενόχληση. Ο Ιησούς  μαθαίνει τους μαθητές του  ποια στάση εκείνου που προσεύχεται.

Και στη σημερινή  δεν υπάρχει παρά ένα συγκεκριμένος τρόπος που ζει η οικογένεια, ζει, μία τακτική για την οικογένεια, εργάζεται και ξεκουράζεται.

Όλος ο κόσμος  ξεκουράζεται, ο καθένας είναι κουρασμένος. Ξέρεις καλά πως αυτή την ώρα η οικογένειά μου βρίσκεται σε μία κατάσταση  που δεν μπορεί να ενοχληθεί.

 Ο Ιησούς δεν θέλει να μας εξηγήσει πω ς ο Θεός  αντιδρά στην προσευχή, αλλά  μας περιγράφει  ποια πρέπει να είναι η δική μας εσωτερική στάση. Δεν λέει ο Ιησούς ότι ο ενοχλημένος άνθρωπος εισακούει και προσφέρει το ψωμί στον γείτονα, αλλά είναι η επιμονή εκείνου που ζητά που  ικανοποιεί το αίτημα του.

Είναι η ταπεινότητα της καρδιάς, η επιμονή και η υπομονή που φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα. Ζητούμε τη χάρη να μην εγκαταλείψουμε την υπομονή μας αλλά συνεχίσουμε την προσευχή μας για να εισακουστούμε.

Ο Θεός που είναι καλός και  πάντοτε εισακούει την προσευχή μας, άσχετο αν την ικανοποιεί είτε όχι. Η προσευχή είναι μία διάθεση  εγκατάλειψης  και ελευθερίας, μία ενθάρρυνση  να ζητούμε   το δώρο  που έχουμε ανάγκη. Μας  χρειάζεται να ζητούμε στον Κύριο χωρίς να κουραζόμαστε και να ελευθερώνουμε την καρδιά μας με απλότητα από κάθε τι που μας κάνει να χάνουμε  την εμπιστοσύνη που μας δίνει τη δύναμη να επιμένουμε. Σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι οφείλουμε συνεχώς να ζητούμε στο Θεό να μας μάθει να προσευχόμαστε.

Ο Θεός απαντά πάντοτε στην προσεχή μας και τις παρακλήσεις μας,  ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζομε δύσκολες καταστάσεις, άσχετα αν η απάντησή του είναι ή όχι αυτή που θα επιθυμούσαμε.

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μην υποκύψουμε ποτέ στο κακό  αλλά να διατηρούμε το καλό μέσα  στην άπειρη εμπιστοσύνη  και ολοκληρωτική εγκατάλειψη στο άγιο θέλημά Του.

Ο Κύριος να είναι μαζί σας και να συνοδεύει μέχρι τη δική σας γη της επαγγελίας που ονειρεύεστε και είναι η ίδια που ο Θεός σας προετοιμάζει. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου