ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ

ΠΟΛΛΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ


Από τη Λέσβο και συγκεκριμένα τη Μυτιλήνη ξεκίνησε η Ποιμαντική Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου, Σεβασμιοτάτου π. Νικολάου, ο οποίος είναι και Αποστολικός Τοποτηρητής της ακριτικής Επισκοπής Χίου (η οποία συμπεριλαμβάνει τη Λέσβο και τη Σάμο).

Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου έφτασε στη Μυτιλήνη με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ συνοδευόμενος από τον Γενικό Βικάριο της Επισκοπής π.Ριχάρδο και τον εφημέριο Χίου και Μυτιλήνης π. Λέοντα.

Στις 18:00 της ίδιας ημέρας, στον Ενοριακό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συλλειτούργησαν οι πατέρες Ριχάρδος και Λέων, ενώ στην αγία Τράπεζα διακόνησε ο υποδιάκονος κ.Λεονάρδος και βοήθησαν.

Ο Ναός, χάρη στην αεικίνητη κ.Λουκία, έλαμπε από καθαριότητα και ήταν κατάλληλα στολισμένος. Ήταν κατάμεστος από πιστούς, παλαιούς και νέους, με σημαντικότατη την παρουσία των Χριστιανών μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Λέσβο, και τους οποίους η ενορία μας έχει αγκαλιάσει, χωρίς διάκριση χρώματος του προσώπου ή πολιτισμού καταγωγής.

Έτσι φανερώνεται η καθολικότητα της Εκκλησίας, αλλά διαμορφώνεται και το νέο πρόσωπο που αποκτά σιγά σιγά η ενορία Μυτιλήνης. Σ΄ αυτή τη νέα ενοριακή μορφή, “σ' αυτή τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια Έλληνες και Ιουδαίοι, περιτμημένοι κι απερίτμητοι, βάρβαροι, Σκύθες, δούλοι, ελεύθεροι· του Χριστού είναι όλα και ο Χριστός τα διέπει όλα” (Κολ 3,11).

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του στη γαλλική γλώσσα που μετέφραζε στην Αγγλική ο Υποδιάκονος κ. Λεονάρδος, είπε μεταξύ άλλων: 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές καλό απόγευμα.

Είμαι ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι και πάλι μαζί σας. Αλλά ταυτόχρονα είμαι και στεναχωρημένος που σας βρίσκω ακόμη εδώ, διότι θα προτιμούσα να είχατε αναχωρήσει για τον προορισμό εκείνον που θα μπορούσε να σας   εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Είναι ο προορισμός του  ονείρου που σας έκανε να ξεκινήσετε τη δύσκολο και επικίνδυνη πορεία προς την ελευθερία.

Σήμερα οι μαθητές του Κυρίου του ζήτησαν να τους μάθει να προσεύχονται. Και χαίρομαι που ξέρετε να προσεύχεστε και κάθε φορά που σας ακούω και σας βλέπω αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω  διότι διότι δίνετε μία όμορη μαρτυρία πίστης στην ενοριακή μας κοινότητα παραδειγματίζετε της Λέσβου.

Ο Κύριος μας είπε  σήμερα: όταν  προσευχόμαστε στο Θεό να του λέμε «Πάτερ ημών»  Άλλοι συνάνθρωποι μας, που δεν είναι χριστιανοί, έχουν δώσει στο Θεό πολλά ονόματα. Οι Μουσουλμάνοι πχ έχουν δώσει στο  Θεό 99 ονόματα, αλλά μεταξύ αυτών λείπει το όνομα Πατέρας.

Αυτό είναι το όμορφο προνόμιο των Χριστιανών που,  χάρη στο Χριστό, έχουν το δικαίωμα να αποκαλούν το Θεό, Πατέρα. Μερικοί και μερικές από σας είστε σίγουρα γονείς, πατέρας και μητέρα και ξέρετε τι σημαίνει πατρική και μητρική αγάπη. Όλοι μας είμαστε και παιδιά  και ξέρουμε με πόση αγάπη ο πατέρας και η μητέρα μας αγάπησαν ή μας αγαπούν.

Εύχομαι ο Θεός Πατέρας να σας συνοδεύει και να  αυξάνει την ελπίδα σας και τη σιγουριά ότι Εκείνος δεν σας έχει εγκαταλείψει, διότι Πατέρας.

Το σχέδιο που έχει για τη σωτηρία του καθενός και της καθεμιάς θα ολοκληρωθεί και εύχομαι σύντομα να νιώσετε έντονα την αγάπη του Θεού Πατέρα που αγαπά όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτερα όσους οι άνθρωποι  τους στερρούν την ελευθερία, την ευτυχία και την αξιοπρέπεια τους.

 Μη χάνετε λοιπόν την ελπίδα σας στο Θεό Πατέρα, συνεχίσετε να προσεύχεστε να συμμετέχετε έτσι συλλογικά στη Θεία Λειτουργία που τελείται σ’ αυτό το Ναό, τον οποίο ομορφύνετε με την παρουσία σας. Εσείς δίνετε μία ζωντανή μαρτυρία της Καθολικότητα της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι πάνω από χρώματα, γλώσσες και έθνη.

Μπορεί αυτή τη στιγμή εδώ να μιλούμε πολλές και διαφορετικές γλώσσες αλλά δεν ζούμε ως  Πύργος της Βαβέλ αλλά ως Εκκλησία του Χριστού. Είμαστε ο λαός του Θεού, που πέραν από τις πολλές ανθρώπινες γλώσσες που μας έμαθαν οι άνθρωποι, υπάρχει και εκείνη  που μας δίδαξε ο Χριστός και είναι η κοινή γλώσσα των Χριστιανών, η γλώσσα της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης. Αυτή τη γλώσσα οφείλουμε όλοι να μάθουμε τέλεια και να την μιλούμε άπταιστα και καθημερινά με όσους στη ζωή μας συναντούμε. Αμήν

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-45) Έρχεται στον Ιησού ένας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑΞΟΣ

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.1.2025

Οικισμός Ενορία 18-19 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 19/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 19/1 Κυριακή 09:00 Θεία Λειτουργία

Mελέτη του Ευαγγελίου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15  Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 29-39) Κι όταν βγήκαν από τη