Η γιορτή των νέων με τον Πάπα. Εκλέχτηκαν τα μέλη του 15ου τακτικού συμβουλίου

Η γιορτή των νέων με τον Πάπα. Εκλέχτηκαν τα μέλη του 15ου τακτικού συμβουλίου

Η προτελευταία ημέρα των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη μετατράπηκε σε γιορτή που οργάνωσαν οι νέοι για τον Πάπα και τους Συνοδικούς Πατέρες. Έγινε επίσης η εκλογή των μελών του Δέκατου Πέμπτου Τακτικού Συμβουλίου. Ήταν παρόντες  249 Συνοδικοί Πατέρες.

Τις εργασίες της Συνόδου διέκοψε η γιορτή. Είναι αυτή που ετοίμασαν και «παρουσίασαν» οι νέοι που έλαβαν μέρος στις εργασίες της Συνόδου και έγινε στο δεύτερο μέρος της 20ης Γενικής Συνεδρίασης  στο αίθριο της Αίθουσας Παύλος 6ος με τίτλο «Ευχαριστούμε Άγιε Πατέρα». Τραγούδια σε κάθε γλώσσα  και πολλή χαρά χαρακτήρισαν  αυτό το ξεχωριστό απόγευμα για τους Συνοδικούς Πατέρες,  οι οποίοι και εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε αυτή η νεανική  γιορτή.  Αληθινή έκπληξη ήταν και η στιγμή που ο Καρδινάλιος  Lorenzo Baldisseri, Γενικός Γραμματέας  της Συνόδου των Επισκόπων συνόδεψε στο πιάνο μερικά τραγούδια των νέων.

Μεγάλη ήταν η ευγνωμοσύνη που εκδήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος  που θέλησε να χορηγήσει σε όλους, στην ισπανική γλώσσα, την ευλογία του, και όπως είπε, «από τα βάθη της καρδιάς του».

“Ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας που  γράψαμε μαζί”

“Είμαστε μαζί σου και μαζί με όλους τους Επισκόπους της Εκκλησίας μας, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές”. Έγραψαν στον Πάπα Φραγκίσκο οι νέοι  που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο, σε μία επιστολή γεμάτη από αγάπη. Είναι ένα κείμενο  που γκρεμίζει κάθε εμπόδιο και απόσταση: οι συγγραφείς πράγματι  χρησιμοποιούν το «εσύ»  στον Πάπα  για την αμοιβαία  εγγύτητα που δημιουργήθηκε αυτές τις τέσσερεις εβδομάδες  εργασιών  στο Βατικανό. Ένας καιρός  κατά τον οποίο έκαναν το «μαζί»  ένα « μικρό κομμάτι της ιστορίας». Οι νέοι  το έχουν συνειδητοποιήσει  και γι’ αυτό εκφράζουν  προς τον Φραγκίσκο  ευγνωμοσύνη και χαρά: «οι νέες ιδέες – διαβάζουμε στο κείμενο της επιστολής που μεταφέρει στο τέλος  με διάφορα χρώματα  τις υπογραφές των νέων – χρειάζονται την ευκαιρία και εσύ τους την πρόσφορες. Ο σημερινός κόσμος, που παρουσιάζει  σε  μας τους νέους ανέκδοτες αναγκαιότητες  μαζί με τόσα βάσανα, χρειάζεται  νέες απαντήσεις  και νέες ενέργειες αγάπης. Έχει ανάγκη να ξαναβρεί  την ελπίδα να ζήσει  την ευτυχία  που δοκιμάζεται  περισσότερο στο να δίνει κανείς παρά να λαβαίνει, εργαζόμενοι για ένα καλύτερο κόσμο». «Σε παρακαλούμε να συνεχίσεις την πορεία που ξεκίνησες. Προσευχόμαστε για σένα”. “Συμμεριζόμαστε το όνειρό σου:  για μία Εκκλησία σε έξοδο, ανοιχτή σε όλους   και ιδιαίτερα  στους πιο αδύναμους, μια Εκκλησίανοσοκομείο”. Είμαστε ενεργά μέλη αυτής της Εκκλησίας  και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη δέσμευσή μας  προς όφελος μιας καλύτερης κοινωνίας και ενός «πολιτισμού  ειρήνης και αλληλεγγύης” που θα βάλει «στο κέντρο τους φτωχούς, στους οποίους αναγνωρίζεται το πρόσωπο του ίδιου του Χριστού».

Η εκλογή των μελών του Συμβουλίου για την προσεχή τακτική Σύνοδο

Στη διάρκεια του πρώτου μέρους της Συνεδρίασης  έγινε την αίθουσα  η ψηφοφορία για την εκλογή   των μελών του Δέκατου Πέμπτου Συμβουλίου. Οι Συνοδικοί Πατέρες  επέλεξαν, με χωριστά ψηφοδέλτια  για κάθε γεωγραφική περιοχή, δέκα έξη επισκόπους, μεταξύ  των εκκλησιαστικών επαρχιών. Ένα μεταξύ των αρχηγών  των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών, δύο  για τη Βόρεια Αμερική, τρεις για τη Λατινική Αμερική, τρεις για την Ευρώπη, τρεις για την Αφρική, ένα για την Ωκεανία και τρεις για την Ασία. Σ’ αυτή την ομάδα , όπως προβλέπει  το άρθρο 10 του αναθεωρημένου Καταστατικού των Συνόδων που υπέγραψε  ο Πάπας Φραγκίσκος στις 15 Σεπτεμβρίου, θα προστεθούν  και ένας  Πρόεδρος από τη Ρωμαϊκή Κούρια με βάση  το θέμα της προσεχούς Συνόδου  και τέσσερα μέλη  που θα ονομάσει ο ίδιος ο Ποντίφικας. Έτσι δημιουργείται ένα σύνολο 21 μελών. Τα ονόματα  όλων των μελών  θα δημοσιευθούν,  όταν συμπληρωθεί  “η ομάδα”.

Η χθεσινή εκλογή  έγινε σύμφωνα με τον καν. 119 του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου, που προβλέπει  την απόλυτη πλειοψηφία  των παρόντων  στις δύο πρώτες ψηφοφορίες  και τη σχετική  για την τρίτη ψηφοφορία και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερτερεί oπιο ηλικιωμένος Συνοδικός Πατέρας.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου