Η εξουσία πρέπει να είναι υπηρεσία

Η εξουσία πρέπει να είναι υπηρεσία

«Αν η εξουσία ασκείται με κακό τρόπο, δημιουργεί “ένα κλίμα  δυσπιστίας  και εχθρότητας”, ενώ οι μαθητές του Ιησούς είναι καλεσμένοι να μην επιβάλλονται στους άλλους, με κανένα τρόπο  αλλά  να υπηρετούν».

Αυτά είπε ο  Πάπας Φραγκίσκος χθες  κατά την  Θεομητορική προσευχή της Κυριακής από το παράθυρό του Αποστολικού οίκου που έχει φάτσα την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας ουσιαστικά  καλεί  να μη τηρούμε μία στάση υπεροψίας  αλλά σεμνότητας, που είναι ουσιώδες για να ακολουθούμε το Χριστό.

«Ένα λάθος  για όσους ασκούν εξουσία, πολιτική ή και εκκλησιαστική, είναι  να απαιτούν από τους άλλους  πράγματα, δίκαια μεν, αλλά που οι ίδιοι δεν τηρούν. Κάνουνμιαδιπλήζωή.

Μια τέτοια συμπεριφορά  είναι μια  κακή άσκηση της εξουσίας, ενώ θα έπρεπε να έχει την πρώτη δύναμή της  στο  καλό παράδειγμα.

Η εξουσία γεννιέται  από το καλό παράδειγμα, διότι έτσι βοηθούνται οι άλλοι να ασκούν αυτό που είναι δίκαιο  και δεσμευτικό, και στηρίζονται στις δοκιμασίες  που συναντούν στο δρόμο του καλού.

Εάν η εξουσία ασκείται με κακό τρόπο, γίνεται καταπιεστική, δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα άτομα  και δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας και εχθρότητας που οδηγεί στη διαφθορά.

Ο Ιησούς συμβουλεύει τους μαθητές του  να μην ονομάζονται δάσκαλοι ή καθοδηγητές, διότι ένας είναι ο Δάσκαλός τους: όποιος είναι ο  ανώτερος πρέπει να γίνεται  υπηρέτης.

Εμείς οι μαθητές του Ιησού δεν πρέπει να αναζητούμε τίτλους τιμής, εξουσίας ή υπεροχής. Εμένα προσωπικά με θλίβει να βλέπω άτομα που ψυχολογικά  ζουν τρέχοντας πίσω από την ματαιοδοξία των τιμών. Εμείς μαθητές του Ιησού δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε  έτσι, διότι μεταξύ μας  πρέπει να υπάρχει μια συμπεριφορά απλή και αδελφική.

Όλοι είμαστε αδέλφια και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιβαλλόμαστε στους άλλους  και να τους κοιτάξουμε αφ’ υψηλού. Όχι. Αν ο Θεός Πατέρας μάς έχει δώσει κάποια χαρίσματα, αυτά οφείλουμε να τα θέτουμε στην υπηρεσία των αδελφών μας και όχι να τα επωφελούμαστε  για τη δική μας ικανοποίηση  και το προσωπικό μας συμφέρον.  

Το κάλεσμα του Κυρίου προς όλους μας είναι: να μην θεωρούμε τους εαυτούς ανωτέρους από τους άλλους , η σεμνότητα είναι ουσιώδης  για μία  ζωή που επιθυμεί να είναι σύμμορφη με τη διδασκαλία του Ιησού, ο οποίος ήλθε για να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί. Η Αειπάρθενος Θεοτόκος Μαρία, η δούλη του Κυρίου, η ταπεινή στην καρδιά  μας βοηθήσει να αποφεύγουμε τον εγωισμό  και την ματαιότητα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου