Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΟΥΡΣΟΥΛΑΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΟΥΡΣΟΥΛΑΣ 

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα η  μοναχική κοινότητα των Ουρσουλινών Μοναχών πανηγύρισε τη μνήμη της Αγίας Ούρσουλας και των συντροφισσών της στο Παρεκκλήσιό τους στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Η  παρουσία των ευλαβών και φίλων των αδελφών ήταν εντυπωσιακή και έφθασαν και από την πόλη αλλά και από τα χωριά για να ευχαριστήσουν το Θεό για όσα μεγαλεία έκανε και κάνει ο Θεός στην τοπική μας Εκκλησία μέσω του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών Αδελφών που για αιώνες εργάστηκαν τόσο στο νησί της Νάξου όσο και στο νησί της Τήνου, όπου και ακόμη εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις και τα χαρίσματα της η μοναδική αδελφή Θηρεσία. Παρούσα στην πανήγυρη και η αδ. Αγνή Αλμπέτρη. Οι δύο αυτές Ουρσουλίνες Μοναχές είναι οι μόνες  που εργάζονται στην Ελλάδα. Μακάρι να συνεχιστεί η εργασία τους και η παρουσία τους για πολλά χρόνια ακόμη.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο  π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν: Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο π. Μάρκος Εφημέριος του Ναού του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου και του Αγίου Αντωνίου Σμαρδακίτου, ο π. Ιωάννης Σκλάβος, εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής και ο π. Μάρκος Βιδάλης του Ιερού Κλήρου της Αθήνας.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας η αδελφή Θηρεσία έκανε μία εισήγηση για την όλη ιεροτελεστία και βοήθησε όλους τους παρόντες να μπουν στο πνεύμα της πανήγυρης και των σκοπών της τέλεσης  του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

To Παρεκκλήσιο της κοινότητας των Αδελφών αποδείχτηκε και πάλι μικρό για να χωρέσει τους πολυάριθμους ευλαβείς της αγίας Ούρσουλας και φίλες, φίλους  και ευλαβείς της Αγίας Άγγελας που κατάκλεισαν και την αίθουσα υποδοχής της Μονής.

Η συμμετοχή  των πιστών ήταν ενεργός σε όλη τη Θεία Λειτουργία και η όλη ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική  και γιορτινή. 

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος είπε:

Στη ζωή της Εκκλησίας υπήρξαν και υπάρχουν  άνθρωποι  που, έζησαν και ζουν άφησαν το δώρο της ζωής τους αφήνοντας στο πέρασμα τους δυνατά παραδείγματα προς μίμηση. Είναι παραδείγματα που εντυπωσιάζουν κάθε χριστιανό αλλά και κάθε άνθρωπο για τη δυνατή πίστη που προϋποθέτουν και για τη δύναμη που έχουν στο να μας πείσουν πως όσο και αδύναμοι κι αν είμαστε η χάρη του Θεού μπορεί να συμπληρώσει τα κενά και να μας καταστήσει ικανούς να τηρήσουμε το θέλημα και το λόγο του Θεού. Ποτέ να μην ξεχνούμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «τα πάντα μπορώ, χάρη στη δύναμη που μου δίνει ο Χριστός»

Οι συνάνθρωποί μας αυτοί που η Εκκλησία τιμά ως άγιες και  αγίους της, χρησιμοποίησαν τα δώρα του Θεού, για να δοξάσουν το Θεό και ταυτόχρονα να προσφέρουν  συγκεκριμένους τρόπους ζωής ώστε και εμείς  να τους μιμηθούμε.

Σήμερα η Εκκλησίας μας γιορτάζει τη μνήμη μίας Αγίας  και μαζί της ένα μεγάλο αριθμών συντροφισσών της που  πρόσφερε όλη τη ζωή της στο Θεό, εγκαταλείποντας οριστικά κάθε  δελεαστική πρόταση για προσωρινή ευτυχία πάνω στη γη, προκειμένου να εξασφαλίσει την παντοτινή ευτυχία του ουρανού.

Η Αγία Ούρσουλα και οι άγιες συντρόφισσές της, ενώ δεν διαθέτουμε  αρκετές  λεπτομέρειες της ζωής της, ανακαλύπτουμε το μεγαλείο της από το γεγονός ότι η Αγία Άγγελα, η Ιδρύτρια του μοναχικού τάγματος των Ουρσουλινών αδελφών, χρησιμοποίησε το όνομα της και  το παράδειγμα της για να στηρίξει τη ζωή των μοναχών της πάνω στα δύο δυνατά χαρακτηριστικά της ζωής της που είναι η παρθενία και το μαρτύριο. Δύο χαρίσματα που είναι η διπλή έκφρασης της ολοκληρωτικής προσφοράς του ανθρώπου στο Θεό.

Η ζωή της Αγίας Ούρσουλας περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ολοκληρωτικής αγάπης για το Θεό μέσα από την αγάπη για τους ανθρώπους. Αυτή η αγάπη στη ζωή της εκδηλώνεται στον υπέρτατο βαθμό αφού επισφραγίζεται με το μαρτύριο.

Η Εκκλησία της Τήνου είχε και έχει την ευκαιρία να πλουτιστεί από τα χαρίσματα των αδελφών Ουρσουλινών και να γευθεί τους πνευματικούς καρπούς του μοναχικού αυτού τάγματος που χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική του προσφορά στο Θεό μέσα από την υπηρεσία του στον άνθρωπο.

Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Αγία που πανηγυρίζουμε και να της ζητήσουμε να συνεχίσει να μεσιτεύει στο Θεό, ώστε και σήμερα μέσα από καινούριες μορφές ποιμαντικής προσφοράς να συνεχίσουν οι δύο πολύτιμες αδελφές να είναι στη διάθεση της Εκκλησίας μας. Να συνεχίσουν να προσφέρουν τη μαρτυρία της αφιερωμένης στον Κύριο ζωής τους, με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Ιερών Κανόνων που τους πρόσφερε η Αγία Άγγελα, ώστε να μαρτυρούν την αφιερωμένη στον Κύριο ζωή τους προσφέροντας στο σύνολο της Εκκλησίας το ιδιαίτερο χάρισμα που τους ενέπνευσε το Άγιο Πνεύμα.

Μία μέρα μετά την παγκόσμια ημέρα των Ιεραποστολών θα ευχαριστήσουμε επίσης το Θεό για όσες αδελφές Ουρσουλίνες, έφυγαν από το σπίτι τους, άφησαν την οικογένειά τους και την πατρίδα τους και στάλθηκαν στις απομακρυσμένες χώρες της γης για να κηρύξουν το Χριστό, και να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα σπέρνοντας το λόγο του Θεού.

Θα του ζητήσουμε, η Εκκλησία του Χριστού κάθε μέρα και περισσότερο να συνειδητοποιεί τον ιεραποστολικό της ρόλο και να μην ξεχνά ποτέ την εντολή του Κυρίου:: “Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο και κηρύξατε το Ευαγγέλιο”. Έτσι η Εκκλησία θα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο  ότι το έργο της είναι ιεραποστολικό και γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να ευαγγελίζεται τη μεγάλη χαρά, να κατηχεί τον λόγο του Θεού και να μαρτυρεί τη χαρά του Ευαγγελίου με την ίδια τη ζωή της.    

Σας καλώ να παρακαλέσουμε τον Κύριο, με τη μεσιτεία της Αγίας Ούρσουλας και των συντροφισσών της αγίων να μη στερήσει ποτέ την Εκκλησία του από νέους ιεραποστόλους που θα μεταφέρνουν  σε όλα τα μέρη του κόσμου το σωτήριο λόγο του, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν το αληθινό νόημα της ζωής τους που μόνο με το Χριστό και το Ευαγγέλιο του μπορούν να ανακαλύψουν. Αμήν

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι έλαβαν από ένα  όμορφο και περιποιημένο δεματάκι με την εικόνα της Αγίας και τα διάφορα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στην εικονογράφηση της.

Το παρεκκλήσιο ήταν με ιδιαίτερη φροντίδα στολισμένο και δημιουργούσε μία ατμόσφαιρα γιορτινή. Ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας της μοναχής που βρίσκεται στο νησί μας και δίνει μαρτυρία για την αγάπη της  για την Εκκλησία και την αφιερωμένη της ζωής στον  Κύριο.

Τέλος οι πολυάριθμοι ευλαβείς της Αγίας Ούρσουλας και οι φίλοι της Μονής Ουρσουλινών συγκεντρώθηκαν  στην αίθουσα υποδοχής της κοινότητας ευχήθηκαν στην Αδελφή Θηρεσία και  γεύτηκαν τους μεζέδες και τα γλυκά που η αγάπη των γυναικών για την κοινότητα των Ουρσουλινών Αδελφών με αφθονία και γενναιοδωρία και πάλι εξασφάλισε, όπως και γνωστά Ζαχαροπλαστεία της Τήνου. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου