ΕΝΑΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΝΑΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δεδομένο ότι, σε μία μοναχική κοινότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μοναχών ή των μοναζουσών, ο πιο όμορφος χώρος και πιο ελκυστικός  είναι το παρεκκλήσιο της.

Η ομορφιά και η ελκυστικότητα ενός χώρου δεν είναι κάτι το αντικειμενικό αλλά προσωπικό. Ο κάθε μοναχός και η κάθε μοναχή έχει τις δικές της προτιμήσεις και τη δική της άποψη για την ομορφιά και την ελκυστικότητα ενός χώρου.

Ο χώρος του Παρεκκλησίου  μιας γυναικείας μοναχικής κοινότητας είναι φυσικό να φροντίζεται με ιδιαίτερη προσοχή ευαισθησία. Είναι ο ιερός χώρος που, πριν απ’ όλα, εξασφαλίζει την παρουσία του Ιησού, κάτω  από το είδος του καθαγιασμένου άρτου. Σ’ αυτόν προστρέχει η μοναχική κοινότητα αλλά και οι  επισκέπτριες μοναχές για μια συντροφιά με τον νυμφίο τους  Χριστό.

Είναι ένας χώρος αυτοσυγκέντρωσης  που βοηθά για στιγμές συνάντησης με τον Ευχαριστιακό Ιησού 

Στην Ιερά Μονή των Ουρσουλινών αδελφών, στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου,  από το έτος 1985 λειτουργεί ένα τέτοιο Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Αγίας Ούρσουλας. Εκεί  συχνά λειτουργούσε από τότε ο εκάστοτε  Επίσκοπος και συνεχίζει και σήμερα.

Είναι ένας χώρος που ανταποκρίνεται στην αντίληψη της μοναχής που τον περισσότερο χρόνο μόνη της κατοικεί εκεί. Είναι ο χώρος  που κατά καιρούς και μετά από πρόσκληση της, οι φίλες και οι φίλοι της Αγίας Άγγελας, όπως τις αποκαλεί, συνάζονται εκεί και με την καθοδήγησή της μοναχής, μελετούν το λόγο του Θεού. Πραγματοποιούν δηλαδή την θεϊκή ανάγνωση (lectio divina).

Όταν λαβαίνετε μία τέτοια πρόσκληση, προσπαθήστε να βάλετε κατά μέρος άλλες υποχρεώσεις σας και ανταποκριθείτε. Θα επιστρέψετε στο σπίτι σας ανανεωμένοι και προπάντων ευτυχισμένοι!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Δικαιοσύνη και Έλεος του Θεού

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ «ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΘΕ  ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ»  Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπως το συνηθίζει,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου