Η Εκκλησία, μια «προφητική» φωνή,

Η Εκκλησία, μια «προφητική» φωνή, 

Να ακουστεί η «προφητική» φωνή της Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα θέματα των μεταναστεύσεων, της οικογένειας, της προστασίας της ζωής και της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και «στις διεθνείς διαδικασίες διαλόγου και οικοδόμησης της ειρήνης». Αυτή είναι η προτροπή που απηύθυνε ο καρδινάλιος Υπουργός του Κράτους Pietro Parolin προς τους επισκόπους των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 12 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια μιας Θείας Λειτουργίας για την εκατονταετηρίδα της Επισκοπικής Διάσκεψης (Usccb), η οποία ιδρύθηκε το 1917.

Το «νούμερο 2» του Βατικανού πράγματι επισκέφθηκε τους επισκόπους, που είχαν συγκεντρωθεί αυτές τις ημέρες στη Βαλτιμόρη για τη φθινοπωρινή συνεδρία τους, η οποία επικεντρώθηκε στην εκατονταετηρίδα.

Κατά την ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από το RadioVaticana, αφού διαβίβασε στους αμερικανούς επισκόπους τις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου, ο Υπουργός του Κράτους υπενθύμισε την ιστορία της Επισκοπικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία γεννήθηκε «ως μια σοφή και εμπνευσμένη απάντηση από το Άγιο Πνεύμα για τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και την μαζική εκτόπιση πληθυσμών που προκλήθηκαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μια αποστολή πρόνοιας

«Οι αμερικανοί επίσκοποι, διηγήθηκε, δημιούργησαν το Εθνικό Καθολικό Συμβούλιο για τον Πόλεμο, ειδικά για να βοηθήσουν τη μετεγκατάσταση των πολυάριθμων οικογενειών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να έρθουν στον Νέο Κόμο αναζητώντας ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή… Αυτή η αποστολή παραμένει προνοιακή, ενώ η Εκκλησία στη χώρα σας προσπαθεί να φέρει όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά και πνευματικό βάλσαμο θεραπείας, παρηγοριάς και ελπίδας στα νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων που χτυπούν την πόρτα της Αμερικής».

Ο καρδινάλιος Parolinστη συνέχεια θέλησε να υπενθυμίσει «τις υπεύθυνες συνεισφορές» του Usccbσε κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα για «την υπεράσπιση των ηθικών αξιών και των δικαιωμάτων των φτωχών, των ηλικιωμένων, των ευάλωτων ή εκείνων που δεν ακούγεται η φωνή τους». Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην «εξαιρετική μαρτυρία» που δόθηκε από την Εκκλησία για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή των αγέννητων παιδιών και για την εξασφάλιση της προστασίας που οφείλεται στην οικογένεια.

«Το κάνατε, πρόσθεσε, όχι μόνο αντιμετωπίζοντας πολιτικές μάχες στη χώρα σας, αλλά επίσης βοηθώντας διεθνείς διαδικασίες διαλόγου και οικοδόμησης της ειρήνης και παρέχοντας μια ανθρωπιστική βοήθεια πολύ απαραίτητη σε λαούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και από εμφύλιους πολέμους».

Ευχήθηκε οι επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να ασκούν το «προφητικό τους καθήκον φέροντας το βάλσαμο της ευσπλαχνίας στις συζητήσεις που καταφεύγουν πολύ συχνά στην πολιτική και τις στατιστικές, αγνοώντας το πρόσωπο και τις ανάγκες των πραγματικών ανθρώπων.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου