Η Εκκλησία είναι σύντροφος στον δρόμο κάθε ανθρώπου

Η Εκκλησία είναι σύντροφος στον δρόμο κάθε ανθρώπου

Να αναγγέλλουν, να βαπτίζουν και να διδάσκουν, για να ακολουθούν οι άνθρωποι την οδό του Ευαγγελίου δίνοντας μαρτυρία: αυτή είναι η αποστολή που ο Ιησούς αναθέτει στους Αποστόλους την Ημέρα της Αναλήψεως. Ο Πάπας το υπενθυμίζει κατά τη διάρκεια της θεομητορικής προσευχής Regina Coeli και λέει: Ο Χριστός είναι πάντα μαζί μας, ας μάθουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα υπό το φως του Αναστημένου.
Κατά την πανήγυρη της Αναλήψεως, που εορτάστηκε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ο Πάπας πριν την απαγγελία του Regina Coeli, από τη Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Μεγάρου, κάνει μια περίσκεψη επάνω στο απόσπασμα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Μτ 28,16-29) που αφηγείται την τελευταία συνάντηση του Αναστημένου Κυρίου με τους Αποστόλους οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Γαλιλαία, «επάνω στο όρος που τους είχε υποδείξει ο Ιησούς».

Ο συμβολισμός του όρους
Το όρος, αναφέρει ο Φραγκίσκος, έχει έναν ισχυρό και υποβλητικό συμβολισμό: είναι επάνω σε ένα όρος που «ο Ιησούς κήρυξε τους Μακαρισμούς, στα όρη αποσυρόταν για να προσευχηθεί, εκεί υποδεχόταν τα πλήθη και θεράπευσε τους αρρώστους».
«Αλλά αυτή τη φορά στο όρος, δεν είναι πλέον ο Διδάσκαλος που ενεργεί και διδάσκει και θεραπεύει, αλλά είναι ο Αναστημένος που ζητά από τους μαθητές να δράσουν και να αναγγείλουν, αναθέτοντάς τους την εντολή να συνεχίσουν το έργο Του».

Να μη χάσουμε το θάρρο και να δίνουμε μαρτυρία
Να αναγγέλλουν, να βαπτίζουν και να διδάσκουν, ώστε να βαδίζουν οι άνθρωποι στην οδό που χάραξε ο Διδάσκαλος, δηλαδή του Ευαγγελίου. Ο Πάπας εξηγεί ότι αυτό είναι το περιεχόμενο της αποστολής που ο Ιησούς εμπιστεύεται στους Αποστόλους, μια αποστολή σε όλα τα έθνη που αφορά και εμάς σήμερα:

«Αυτό το μήνυμα της σωτηρίας προϋποθέτει καταρχάς το καθήκον της μαρτυρίας – χωρίς μαρτυρία δεν μπορεί να αναγγελθεί – στην οποία μαρτυρία καλούμαστε και εμείς, οι σημερινοί μαθητές, δίνοντας τη σωστή απάντηση σε όσους ζητούν να δικαιολογήσουμε τη χριστιανική μας πίστη. Ενώπιον ενός τόσο απαιτητικού έργου και σκεφτόμενοι τις αδυναμίες μας, αισθανόμαστε ανεπαρκείς, όπως ασφαλώς ένιωσαν οι ίδιοι οι Απόστολοι. Αλλά δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε, ενθυμούμενοι τα λόγια που ο Ιησούς απηύθυνε σ’ αυτούς πριν αναληφθεί στον Ουρανό: “Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, ως τη συντέλεια του κόσμου”».

Ο Ιησούς είναι συνεχώς παρών ανάμεσά μας
Ο Ιησούς υποσχέθηκε μια «συνεχή και παρηγορητική παρουσία» που πραγματοποιείται μέσω του Πνεύματός Του, το οποίο όχι μόνο «καθοδηγεί την Εκκλησία», αλλά επιτελεί την «άφεση των αμαρτιών και αγιάζει εκείνους που μετανοούν και ανοίγονται με εμπιστοσύνη στη δωρεά Του». Με την εμπειρία της Αναλήψεως, εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Ιησούς εγκαινιάζει το είδος της παρουσίας Του στον κόσμο, μια παρουσία συνεχώς ζωντανή στον Ευαγγελικό λόγο, στα Ιερά Μυστήρια, στη σταθερή και ενδόμυχη δράση του Αγίου Πνεύματος.
«Η εορτή της Αναλήψεως μας λέει ότι παρόλο που ο Ιησούς ανέβηκε στον Ουρανό για να κατοικήσει ένδοξος στα δεξιά του Πατέρα, είναι ακόμη και συνεχώς ανάμεσά μας: από εδώ προέρχονται η δύναμή μας, η εγκαρτέρησή μας και η χαρά μας, ακριβώς από την παρουσία του Ιησού ανάμεσά μας με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος».
Ο Πάπας ολοκλήρωσε τη θεομητορική προσευχή με την παράκληση στην Παρθένο Μαρία να συνοδεύει με την μητρική της προστασία την πορεία μας: Από Αυτήν ας διδαχτούμε τη γλυκύτητα και το θάρρος να είμαστε μάρτυρες στον κόσμο του Αναστημένου Κυρίου.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου