Η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία της αλήθειας όχι της πολιτικής

Η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία της αλήθειας όχι της πολιτικής

Η Σύνοδος των Επισκόπων της Βολιβίας απαντά με ένα σημείωμα στον υπουργό Προεδρίας, Juan Ramón Quintana, σύμφωνα με τον οποίο η Καθολική Εκκλησία πρέπει να είναι υπεύθυνη για την προώθηση των κατηγοριών για εκλογική απάτη για την ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου. «Η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία της αλήθειας, της δικαιοσύνης και του κοινού καλού – αναφέρουν οι ιεράρχες – και όχι των πολιτικών φατριών».
Ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας αναφέρουν μια ισχυρή σύσφιγξη της θέσης των επιτροπών πολιτών, που τώρα απορρίπτουν ριζικά το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Οκτωβρίου και κατά συνέπεια τη νίκη του προέδρου Evo Morales, η φωνή των επισκόπων της λατινοαμερικανικής χώρας, επαναλαμβάνει την προθυμία της να συνεργαστεί για την ειρήνευση της χώρας – όπως ήδη έχει αναφερθεί στο ανακοινωθέν της 23ης Οκτωβρίου – καλώντας επίσης τον πληθυσμό να ηρεμήσει και να γαληνέψει, διότι η βία δεν δίνει λύση σε τίποτα».

Κατηγορίες χωρίς αντίκρισμα

Ωστόσο, το ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε χθες από την Σύνοδο των Επισκόπων της Βολιβίας αποτελεί, καταρχάς, την απάντηση στα λόγια του υπουργού Juan Ramón Quintana, ο οποίος κατηγορεί την Καθολική Εκκλησία για την προώθηση των κατηγοριών της εκλογικής απάτης της 20ης Οκτωβρίου. «Οι δηλώσεις του υπουργού – διαβάζουμε στο έγγραφο – είναι εντελώς ψευδείς και στερούνται θεμελιώδους αληθείας. Είναι κατηγορίες απευθυνόμενες προς την Εκκλησία η προς άλλους φορείς της Βολιβίας, χωρίς αντίκρισμα, με μοναδικό σκοπό την υπονόμευση της αξιοπιστίας τους. Η καθολική Εκκλησία στην Βολιβία – συνεχίζει το σημείωμα – ούτε πραγματοποίησε ούτε ενέπνευσε κάποιου είδους ενέργεια ή σκέψη με στόχο την προώθηση ή τη χρηματοδότηση κατηγοριών εκλογικής απάτης στη χώρα. Αντίθετα, ανέκαθεν διαδραμάτισε ειρηνευτικό ρόλο και υπηρέτησε την αρμονία και την δημοκρατία της χώρας, καθοδηγώντας και διαφωτίζοντας τους Βολιβιανούς χριστιανούς.

Ανησυχία για την ειρηνευτική διαδικασία

Οι επίσκοποι υπογραμμίζουν ότι η Καθολική Εκκλησία στη Βολιβία βρίσκεται «στην υπηρεσία της αλήθειας, της δικαιοσύνης και του κοινού καλού και όχι των φατριών της αριστεράς και της δεξιάς, όπως ήδη γνωρίζει ο βολιβιανός λαός», και ζητούν από τον υπουργό «να παρουσιάσει τις αποδείξεις των δηλώσεών του ή τις επίσημες εκθέσεις, γιατί με αυτά που λέει προσβάλλει τα συναισθήματα του καθολικού βολιβιανού λαού».
Οι ιεράρχες λένε ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαδικασία της ειρήνευσης, ακριβώς λόγω συμπεριφορών όπως αυτή που έδειξε ο υπουργός, δεδομένου ότι, είναι «σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη ικανότητα αυτοκριτικής και ταπεινοφροσύνη» όπως επιβεβαιώνουν, για να αποτελούμε «εργαλεία ενότητας και ειρήνης». Τέλος, οι επίσκοποι ενθαρρύνουν όλους «να αναζητήσουν την αλήθεια και να μην αποπροσανατολίζονται εξαιτίας της χειραγώγησης», και προσεύχονται «ώστε ο Θεός της ζωής και της ειρήνης να διαφωτίσει τους κυβερνήτες και όλους τους πολίτες, αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου