Η Εκκλησία δεν είναι ένα δικαστήριο αλλά μία συνοδός

Η Εκκλησία δεν είναι ένα δικαστήριο αλλά μία συνοδός

Η Εκκλησία δεν πρέπει να αποτελεί ένα «δικαστήριο» αλλά να είναι συνοδός, δήλωσε ο Σεβασμιότατος Vincenzo Paglia, πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη ζωή, από το Cotonou στο Benin, στις 2 Νοεμβρίου 2017.

Ο Αρχιεπίσκοπος ταξίδεψε στη χώρα με την ευκαιρία των εορτασμών των 20 χρόνων δραστηριότητας του Τμήματος για τη Γαλλόφωνη Αφρική του Θεολογικού Ινστιτούτου Ιωάννης Παύλος Β΄, που είναι θυγατρικό του Ρωμαϊκού Ινστιτούτου Επιστημών του Γάμου και της Οικογένειας, του οποίου ο Σεβασμιότατος Paglia είναι ο Μεγάλος Καγκελάριος.

Η Αποστολική Παραίνεση Amoris Laetitita, υπογράμμισε παρεμβαίνοντας ενώπιον των ιερέων και των μοναχών φοιτητών, ζητά από την Εκκλησία να είναι «αληθινή ιεραπόστολος, αληθινά να βρει έξω», για να «κάνει όλη την ποιμαντική μια ποιμαντική οικογενειακή και… για να βάλει ολόκληρη την Εκκλησία στην προοπτική της οικογένειας», απαλλαγμένη από ένα «γραφειοκρατικό όραμα που την κάνει να ασφυκτιά».

Μεταξύ των πιστών, σημείωσε επίσης, μερικοί βλέπουν την Εκκλησία «ως ένα δικαστήριο της ζωής και της ιστορίας των ανθρώπων. Ο Θεός θέλησε μια Εκκλησία θαρραλέα και αποφασισμένη για την προστασία των περισσότερο αδύναμων, εκείνων που ζουν αιχμάλωτοι από τα λάθη τους και που είναι απελπισμένοι λόγω του εκτροχιασμού τους από το μονοπάτι της ζωής τους. Και αυτοί οι τελευταίοι πρέπει να συνοδεύονται προς την πλήρη εκκλησιαστική ολοκλήρωση».

Πράγματι, «αυτός που εξαπατάται, που αμαρτάνει, δεν πρέπει να εγκαταλείπεται, ακόμη κι αν εξαπατηθεί εκ νέου».

Για τον Σεβασμιότατο Paglia, ο Πάπας «δεν προτείνει ένα νέο δόγμα ούτε νέους εκκλησιαστικούς κανόνες» αλλά «ένα νέο εκκλησιαστικό ύφος βασισμένο στην συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας των καταστάσεων». Πρόκειται για το ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί «με τα συγκεκριμένα άτομα». 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου