Η Ευχαριστία αποτελεί «κράτηση θέσης» για τον Παράδεισο

Η Ευχαριστία αποτελεί «κράτηση θέσης» για τον Παράδεισο

Όπως έκανε πριν από 50 χρόνια ο Παύλος ΣΤ΄, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε στην Όστια, τη Θεία Λειτουργία για την εορτή Corpus Domini, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ιταλία. Στο τέλος έγινε η Ευχαριστιακή πομπή έως την ενορία Nostra Signora di Bonaria και η επίσημη ευλογία. Κατά την ομιλία του, ο Πάπας ζητά να διαλύσουμε τους κόμπους του φόβου και να ανοίξουμε οδούς νομιμότητας.

Η Ευχαριστία αποτελεί «τον άρτο για το μέλλον», που ήδη μας κάνει να προγευτούμε «ένα μέλλον απείρως σπουδαιότερο και την καλύτερη προσδοκία μας».  Τροφοδοτεί την αναμονή μας και τρέφει τα ομορφότερα όνειρά μας. Είναι μια «συγκεκριμένη εκ των προτέρων» υπόσχεση, για αυτό που θα μας δοθεί:  με μια λέξη είναι «η κράτηση για τον Παράδεισο». Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου τα οποία αφιέρωσε στο Corpus Dei κατά την ομιλία του, είναι γεμάτα από υπαρξιακό νόημα. Δυναμική και η συμμετοχή και η χαρά των σχεδόν 10 χιλιάδων πιστών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά στον ενοριακό ναό Santa Monica, στην Όστια, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Όχι στην κατάχρηση εξουσίας, ανοίγουμε οδούς νομιμότητας

Ο Ιησούς προετοιμάζει για εμάς μια θέση και ένα γεύμα, υπενθυμίζει ο Πάπας επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Ευαγγελίου του Μυστικού Δείπνου. Και ζητά, με τη σειρά του, και εμείς να προετοιμαστούμε. Για να το πράξουμε αυτό, πρέπει να εισέλθουμε στις δικές μας πόλεις. Και η Όστια μας θυμίζει τον όρο «είσοδος». Ως εκ τούτου και η ισχυρή έκκλησή του να ανοίξουμε τις πόρτες επειδή – υπογραμμίζει – «ο Ιησούς επιθυμεί να κατεδαφιστούν τα τείχη της αδιαφορίας, να απομακρυνθούν τα κιγκλιδώματα της κατάχρησης εξουσίας και του εκφοβισμού, ανοίξτε οδούς δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και νομιμότητας».

Η ευρεία παραλία αυτής της πόλης μας θυμίζει την ομορφιά του ανοίγματος και της απογείωσης της ζωής. Αλλά για να το κάνουμε αυτό οφείλουμε να λύσουμε τους κόμπους που μας συνδέουν στην αγκυροβολία του φόβου και της καταπίεσης. Η Ευχαριστία μας καλεί να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παρασυρθούν από το κύμα του Ιησού, να μην παραμένουμε όπως τα έρμα των πλοίων στην παραλία περιμένοντας να έρθει κάτι, αλλά να σαλπάρουμε ελεύθεροι, θαρραλέοι, ενωμένοι.

Ο Ιησούς ετοιμάζει για εμάς μια θέση και ένα γεύμα

Η θέση που ο Ιησούς ετοιμάζει για εμάς εδώ κάτω, είναι η Εκκλησία «όπου – εξηγεί στη συνέχεια ο Πάπας – υπάρχει και πρέπει να υπάρχει θέση για όλους». Η θέση που μας ετοιμάζει εκεί επάνω, είναι ο Παράδεισος. Τόσο το γεύμα όσο και η θέση μας δίνονται κατά την Ευχαριστία η οποία, αφενός γεννά και αναγεννά την Εκκλησία και αφετέρου αποτελεί τον Άρτο του ουρανού, μοναδικό υλικό αυτής της γης που γνωρίζει πραγματικά την αιωνιότητα.

Η Ευχαριστία μεταφράζεται από το «εγώ» στο «εσύ»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξηγεί, στη συνέχεια, ότι ο Ιησούς μας ζητά επίσης να προετοιμάσουμε κάτι, ακριβώς επειδή δεν προτιμά τους «αποκλεισμένους και αποκλειστικούς» τόπους αλλά εκείνους, τους «λίγο προσεγγισμένους από τη αγάπη» και τους δυσάρεστους. Όποιος δεν έχει να φάει, τα μοναχικά άτομα και εκείνα που υποφέρουν είναι εκείνα τα «εγκαταλελειμμένα αρτοφόρια», τα οποία ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει και σήμερα. Για αυτούς τους αδελφούς, τους πλέον αδύναμους επομένως, πρέπει να προετοιμάσουμε «μια θέση και ένα γεύμα».

Εκείνος έγινε άρτος τεμαχισμένος για εμάς, μας ζητά να δινόμαστε στους άλλους, να μην ζούμε πλέον για τους εαυτούς μας, αλλά ο ένας για τον άλλο. Έτσι ζούμε ευχαριστιακά: εκχύνοντας στον κόσμο την αγάπη που αντλούμε από τη σάρκα του Κυρίου. Η Ευχαριστία στη ζωή μεταφράζεται περνώντας από το «εγώ» στο «εσύ».

Ανακαλύπτουμε εκ νέου την λατρεία: τίποτα δεν ικανοποιεί όπως η Ευχαριστία

Συνεχώς – σημειώνει και πάλι – «έχουμε ανάγκη να θρέψουμε τον εαυτό μας» με έργα και αγάπη; Συγχαρητήρια, δώρα και τεχνολογίες, ακόμη και τα πλέον προηγμένα, «δεν θα μας ικανοποιήσουν ποτέ πλήρως», ενώ η Ευχαριστία αποτελεί τη μοναδική τροφή που μας ικανοποιεί επειδή σε αυτή συναντιόμαστε με τον Ιησού και νιώθουμε την αγάπη του.

Και όταν λατρεύετε τον Ιησού στην Ευχαριστία λαβαίνετε από Εκείνον το Άγιο Πνεύμα και βρίσκετε την ειρήνη και τη χαρά. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας επιλέξουμε αυτό το γεύμα της ζωής: ας θέσουμε σε πρώτη θέση τη Θεία Λειτουργία, ας ανακαλύψουμε εκ νέου την λατρεία στις κοινότητές μας!  Ας ζητήσουμε τη χάρη να νιώθουμε πείνα για τον Θεό, ποτέ να μην αισθανόμαστε κορεσμό να λαβαίνουμε αυτό που Εκείνος ετοιμάζει για εμάς.

Φέρνουμε δικαιοσύνη και ειρήνη στους δρόμους της πόλης

Σκεφτόμενος, τέλος, ο Φραγκίσκος την Ευχαριστιακή πομπή που ακολουθεί τη Θεία Λειτουργία και που καταλήγει στον ενοριακό ναό Nostra Signora di Bonaria, υπενθυμίζει ότι θα περπατήσουμε στους δρόμους αυτής της πόλης μαζί με τον Ιησού, ο οποίος επιθυμεί να εισέλθει στα σπίτια και να φέρει παρηγοριά, ειδικά σε καταστάσεις οδυνηρές. «Ας ανοίξουμε τις πόρτες μας», καταλήγει ο Πάπας ζητώντας, με μια σύντομη προσευχή, να γίνουμε «ενεργοί προπαρασκευαστές» για να φέρουμε «αδελφοσύνη, δικαιοσύνη και ειρήνη στους δρόμους μας».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου