Η ευθανασία στην Πορτογαλία και η θέση της Εκκλησίας

Η ευθανασία στην Πορτογαλία και η θέση της Εκκλησίας

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ_ΣΤΗΝ_ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ_ΚΑΙ_Η_ΘΕΣΗ_ΤΗΣ_ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.jpeg

Οι Ιεράρχες της Πορτογαλίας χαιρετίζουν την απόφαση του Προέδρου της Χώρας Marcelo Rebelo de Sousa να παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τον αμφιλεγόμενο νόμο υπέρ της ευθανασίας, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου 2021.
Ο Πρόεδρος de Sousa θεωρεί πως το κείμενο της νομοθεσίας που εγκρίθηκε δεν είναι σαφές και ότι, αναφορικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων πρόσβασης σε ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο χωρίς εγκληματικές συνέπειες, περιλαμβάνει απροσδιόριστες έννοιες. Για παράδειγμα, ορίζεται η αποποινικοποίηση της πράξης σε περίπτωση που ανταποκρίνεται στο αίτημα ενός ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση “ανυπόφορης δυστυχίας” δίχως να διευκρινίζεται πως η κατάσταση αυτή του ατόμου θα πρέπει να προέρχεται από τέτοιες σωματικές βλάβες ή ασθένειες.
Οι Επίσκοποι ήδη με προηγούμενη παρέμβασή τους θεωρούν απαράδεκτο η ευθανασία να αποτελεί “απάντηση σε ασθένειες και ταλαιπωρίες”, εκφράζοντας, επίσης, τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ήρθε εν μέσω της πανδημίας Covid-19.
Εξέφραζαν, επίσης, τη λύπη τους για μια “νομοθετική πολιτική που υπονομεύει την αξιοπρέπεια όλης της ανθρώπινης ζωής”.
“Είναι αντιφατική – έγραψαν οι Επίσκοποι- η νομιμοποίηση του θανάτου σε ένα τέτοιο πλαίσιο, απορρίπτοντας τα διδάγματα που μας έδωσε αυτή η πανδημία σχετικά με την πολύτιμη αξία της ανθρώπινης ζωής, την οποία η κοινότητα γενικά και ιδιαιτέρως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να σώσουν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

(πηγή: vaticannews.va)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου