Αργεντινή: 75 χρόνια από την πρώτη Λειτουργία στην Ανταρκτική!

Αργεντινή: 75 χρόνια από την πρώτη Λειτουργία στην Ανταρκτική!

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ_75_ΧΡΟΝΙΑ_ΑΠΟ_ΤΗΝ_ΠΡΩΤΗ_ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ_ΣΤΗΝ_ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ.jpg

Στις 20-2-1946 τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Ανταρκτική!
Εκείνη την εποχή η πρόσβαση ήταν, φυσικά, πολύ δυσκολότερη από ότι στις μέρες μας.
Δεν αποτελεί, μάλλον, έκπληξη ότι την ιδέα και υλοποίηση είχε ένας Ιησουίτης! Ήταν ο 64χρονος, τότε, ισπανός από την Almerza της επαρχίας Soria, π. Felipe Lerida, που από 30ετίας υπηρετούσε μεταξύ των χωρών Αργεντινής – Παραγουάης, ο πρώτος μάλιστα Ιησουίτης στην Αργεντινή από το 1767, όταν και απαγορεύτηκε το Τάγμα στις ισπανικές περιοχές.
Στο νησί Laurie, όπου η Αργεντινή έχει παρουσία από το 1903, λειτουργούσε από τότε μετεωρολογικός σταθμός. Προμήθειες και εναλλασσόμενο επιστημονικό προσωπικό έφθαναν από το Μπουένος Άιρες. Στις 15-2-1946 το πλοίο Chuco, για πρώτη φορά, θα μετέφερε και έναν ιερομόναχο, που είχε φορτώσει στο πλοίο και ένα μεταλλικό σταυρό, ύψους 8 μέτρων.
Το πλοίο έφθασε στο νησί στις 19-2-1946.
Μέχρι να τοποθετηθεί ο σταυρός, ο πατέρας Felipe επισκέφθηκε το νεκροταφείο του νησιού για να ευλογήσει τους νεκρούς που είχαν ταφεί εκεί.
Στη συνέχεια επέστρεψε στο σταθμό, ετοιμάσθηκε η Αγία Τράπεζα και ευλογήθηκε και, τα μεσάνυχτα, τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, για το προσωπικό του Σταθμού.
Έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής, ο Ιησουίτης Ιερομόναχος, έστειλε 2 τηλεγραφήματα, το ένα προς το συνάδελφό του στο Τάγμα, π. Segundo Loriente, που υπηρετούσε στην άλλη πλευρά της Γής, στην Αρκτική και το άλλο προ τον Πάπα Πίο 12ο, ενημερώνοντας τον και ζητώντας την ευλογία του.
Ο πρώτος αυτός Σταυρός παραμένει στο νησί.
Στην εγκάρσια ράβδο του φέρει στίχο από τους Ψαλμούς
“Θα κυβερνήσει μέχρι τα πέρατα της γης”.

Πληροφόρηση και Φωτογραφία από ψηφιακή εφημερίδα Desdesoria.es

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου