«Η δραστηριότητά σας είναι ελπίδα για όλους τους λαούς»
Στο ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου με το διαπιστευμένο στην Αγία Έδρα Διπλωματικό, πρύτανης Γεώργιος Π. Πουλίδης, πρεσβευτής της Κύπρου, ευχήθηκε στον Πάπα εξ ονόματος όλων των συναδέλφων του και τον ευχαρίστησε για το "ακούραστο έργο του" υπέρ του διαλόγου , της ειρήνης, της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση της δημιουργίας , την συνάντηση μεταξύ των γενεών
Μόλις πριν από ένα χρόνο, στην ίδια συνάντηση στο Βατικανό, ο Φραγκίσκος κάλεσε τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος που έχουν διαπιστευτεί στην Αγία Έδρα "να πιστεύουν στις αξίες της πολυμερούς διπλωματίας". Ο κοσμήτορας Γεώργιος Φ. Πουλίδης το ενθυμήθηκε αυτό παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικισμοί και οι ιδιαιτερότητες εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν ότι έφεραν συγκρούσεις, τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένας μέρος «ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου ». Στο παρελθόν, είπε, η απουσία διπλωματίας διαλόγου έχει οδηγήσει σε πολέμους, ζεστούς ή κρύους, αλλά σημείωσε ότι «σήμερα, είμαστε ακόμα στην ώρα που μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Οι πράξεις και τα λόγια του Πάπα κατά τα ταξίδια του περασμένου έτους
Ο κοσμήτορας επανήλθε στη συνέχεια το 2019 μέσα από τις πολυάριθμες διαδρομές που έγιναν στο έτος που μόλις έληξε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Ξεκινώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπέγραψε το Έγγραφο για την Ανθρωπιστική Αδελφότητα μαζί με τον Μεγάλο Ιμάμη του Al Azhar, Ahmad Al-Tayyeb και στο Μαρόκο, που ανέφερε ότι είναι απαραίτητο για μια ανοιχτή, πολυφωνική και υποστηρικτική κοινωνία "να αναπτύσσει και να αναλαμβάνει διαρκώς και χωρίς να αποτύχει η κουλτούρα του διαλόγου ". Ο Πουλίδης υπενθύμισε την πρόσκληση του Πάπα στους Χριστιανούς από διαφορετικές Εκκλησίες να αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους ως αδελφούς στην ποικιλομορφία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Στην Ασία και την Αφρική, καλεί για αλληλεγγύη και ειρήνη
Από τα αποστολικά ταξίδια στην Ασία, ο κοσμήτορας του Διπλωματικού Σώματος, υπογράμμισε την έμφαση που δίνει ο Φραγκίσκος στην ανάγκη για μια παγκόσμια ηθική αλληλεγγύης και συνεργασίας, συνιστώντας την υποδοχή προσφύγων στην Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία, δηλώνοντας την ανηθικότητα των όπλων πυρηνική ενέργεια και "εξαιρώντας ότι η ειρήνη μπορεί να οικοδομηθεί με το φόβο της αμοιβαίας καταστροφής". Κοιτάζοντας την Αφρική, ο διπλωμάτης τόνισε ότι, ακολουθώντας τα βήματα του Πάπα, η ειρήνη και η συμφιλίωση "εμφανίζουν πρόοδο". Στη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και τον Μαυρίκιο, σημειώνει, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε την εδραίωση της ειρήνης, παρότρυνε το σεβασμό για το περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ένταξη των διαφόρων εθνοτικών ομάδων και πολιτισμών.
Εκπαίδευση και διάλογος μεταξύ των γενεών
Ο Γεώργιος Φ. Πουλίδης συνέχισε να αναφέρεται στον κεντρικό ρόλο που για τον Πάπας έχει η ακρόαση για όλα τα έθνη γεγονός και υπενθύμισε την παγκόσμια εκδήλωση που προγραμματιστεί για τις 14ης Μαΐου, και την οποία θέλησε ο Φραγκίσκος με σκοπό να διαμορφώσει "μια ευρεία εκπαιδευτική συμμαχία μεταξύ όλων των συνιστωσών της κοινωνίας για και με τους νέους.
Η αγάπη για την ανθρωπότητα που μας προκαλεί
Τέλος, οι ευγνώμονες ευχαριστίες στον Πάπα που «ωθεί την Εκκλησία και όλους μας να δούμε με την αγάπη και την ελπίδα την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα». Αυτή η ανθρωπότητα, η οποία, όπως λέει κοσμήτορας αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, "καλεί, θέτει ερωτήματα και να μη φοβάται να προχωρήσει στην αλλαγή.
+Ν