Η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού

Η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο Ποντίφικας αφιερώνει την προσευχή υπέρ της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών, «πολλοί εκ των οποίων σήμερα, απειλούνται από διάφορες αιτίες».
Ας προσευχηθούμε αυτό το μήνα, ώστε οι πολιτικοί, οι επιστήμονες και οι οικονομολόγοι να συνεργαστούν για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών». Με αυτά τα λόγια μας προτρέπει ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα να προσευχηθούμε για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Ποντίφικας υπενθυμίζει ότι «η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού προς την ανθρωπότητα», και ότι σήμερα οι ωκεανοί, που διαφυλάττουν «το μεγαλύτερο μέρος του νερού του πλανήτη καθώς και τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωντανών όντων, απειλούνται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων». «Η αλληλεγγύη μας για το «κοινό σπίτι μας» – επιμένει – γεννιέται από την πίστη μας».

Η συνεχής προσοχή του Πάπα για το περιβάλλον
Ο Πατέρας Frédéric Fornos, διεθνής διευθυντής του Παγκοσμίου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, που περιλαμβάνει και το Ευχαριστιακό Κίνημα Νεολαίας, υπενθυμίζει ότι πέρσι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας (#SeasonOfCreation), ο Πάπας Bergoglio είχε επικεντρωθεί στο «ζήτημα του νερού», κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στις θάλασσες και στους ωκεανούς, η φροντίδα των οποίων «αντιπροσωπεύει σήμερα μια αναπόφευκτη ευθύνη». «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι θάλασσες και οι ωκεανοί – διαβάσουμε στο μήνυμα του Ποντίφικα – να γεμίζουν από αδρανείς εκτάσεις πλωτού πλαστικού. Επίσης, γι αυτή την έκτακτη ανάγκη, καλούμαστε να δεσμευτούμε ενεργά προσευχόμενοι σαν όλα να εξαρτιόνταν από τη Θεία Πρόνοια και ενεργώντας σαν όλα να εξαρτιόνταν από εμάς».

Ο μπλε πνεύμονας του κόσμου
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τον Σεπτέμβριο αντιμετωπίζει τη σοβαρή πρόκληση της προστασίας των ωκεανών. Το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών, πράγματι, είναι υπεύθυνο για πάνω από το ήμισυ της παραγωγής του οξυγόνου του πλανήτη. Η έκδοση αυτού του μήνα ήταν μια συμπαραγωγή μεταξύ του Yann Arthus-Bertrand και της ομάδας του Hope Production του οργανισμού La Machi – Comunicazione per le buone cause e Vatican Media. Αυτή η συνεισφορά, εξάλλου, ξεκινά στο πλαίσιο της οικουμενικής ετήσιας εκδήλωσης «Η ώρα της Δημιουργίας».

Η ασφυκτιούσα από το πλαστικό θάλασσα
Κάθε χρόνο, πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στους ωκεανούς, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, το θάνατο περίπου 100.000 ειδών. Η θαλάσσια ρύπανση που οφείλεται στα πλαστικά αποτελεί ένα παγκόσμιο και διασυνοριακό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί κοινή ευθύνη και κοινή προσέγγιση. Στους «Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης», τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει διάφορους στόχους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, έχοντας επίγνωση ότι οι ωκεανοί παρέχουν βασικούς φυσικούς πόρους όπως τροφή, φάρμακα, βιοκαύσιμα και άλλα προϊόντα, συμβάλλουν στην μοριακή αποσύνθεση και στην εξάλειψη των αποβλήτων και της ρύπανσης και τα παράκτια οικοσυστήματά τους δρουν ως απορροφητές κραδασμών μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις βλάβες που προξενούν οι καταιγίδες.
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου