Η δικαιοσύνη του Θεού

3

Η δικαιοσύνη του Θεού

Η έννοια της δικαιοσύνης του Θεού κρύβεται μέσα στη φράση που είπε ο Χριστός τρεις φορές: «ο πατέρας – ο ουράνιος – που βλέπει στα κρυφά θα σε ανταμείψει».

            Αυτή η δικαιοσύνη ξέρει ότι η αληθινή αμοιβή, η μόνη παρηγοριά και η σταθερή χαρά κατοικούν μέσα στο βλέμμα του Θεού. Σ’ ένα βλέμμα κρυφό που ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αντικρίσει, παρ’ όλα αυτά δεν σταματά να προσφέρεται σε κάθε καθαρή συνείδηση με ηρεμία και ειρήνη που υπερβαίνουν κάθε ανθρώπινη αντίληψη.

Στον Ιωάννη διαβάζουμε: εδώ έγκειται η αγάπη: όχι ότι εμείς αγαπήσαμε το Θεό, αλλά ο Θεός μας αγάπησε κι έστειλε τον Υιόν του (Α΄Ιωάν. 4,10), με σκοπό να πλεονάσει η καλοσύνη του σε μας. Η θεϊκή Δικαιοσύνη δεν είναι τίποτε διαφορετικό από την ταπεινή παραδοχή αυτής της χάρης. Ο Θεός Πατέρας χαίρεται που η αγάπη του είναι το πρώτο δώρο στους ανθρώπους. Μέσα της περικλείει την παρουσία Του, όχι ως προϊόν αγοράς ή κατάκτησης αλλά ως δωρεά και αγαπώντας το Θεό καταλαβαίνουμε ότι Αυτός προηγήθηκε στην Αγάπη.

           Επομένως, δεν μιλάμε για ανταλλαγή προϊόντων, αλλά για Δώρο. Μας παραχωρείται καθημερινά απ’ τον Πατέρα που μας προσκαλεί στην Αγ. Τράπεζα. Είναι αδύνατο να αναμετρηθείς στην ανταλλαγή αγάπης με το Θεό! Το να πιστεύεις, να προσεύχεσαι, να βοηθάς τους φτωχούς δεν είναι αρκετό να εξοφλήσεις την αγάπη που ο Θεός προσφέρει στον άνθρωπο. Το «πλάσμα» με κανένα τρόπο, δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του στον Πλάση. Αρκεί να τον αγαπά.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου