Η αποστολή της Εκκλησίας είναι η αναγγελία και η μαρτυρία

Η αποστολή της Εκκλησίας είναι η αναγγελία και η μαρτυρία

Ο Φραγκίσκος προτρέπει να προσευχόμαστε «με ανοιχτή καρδιά» ώστε ο Κύριος να στείλει εργάτες στον κόσμο. Η αποστολή των μαθητών του Χριστού, υπογραμμίζει, είναι να διακηρύξουν «σε όλους ότι ο Θεός μας αγαπά, θέλει να μας σώσει».

Η αποστολή, από μέρους του Ιησού, των εβδομήντα δύο αποστόλων εκτός από τους δώδεκα αποστόλους «προδιαγράφει την αποστολή της Εκκλησία να κηρύξει το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη». Στο Angelus, ο Πάπας Φραγκίσκος συνδέει τη σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου με την προσευχή ώστε ο Θεός Πατέρας «να στείλει εργάτες να εργαστούν στον αγρό του που είναι ο κόσμος».

Και ο καθένας από εμάς πρέπει να το κάνει με ανοιχτή καρδιά, με την ιεραποστολή. Η προσευχή μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ανάγκες μας, σε αυτό που είναι απαραίτητο για εμάς: μια προσευχή είναι αληθινά χριστιανική εάν έχει και παγκόσμια διάσταση.

Αποστολή και προσευχή

Η αποστολή της αναγγελίας του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη, προσθέτει ο Φραγκίσκος, «βασίζεται στην προσευχή». «Περιπλανιέται» και απαιτεί «κούραση και φτώχια». Φέρνει «ειρήνη και ίαση», που αποτελούν σημάδια της «εγγύτητας του Θεού». Αυτή η αποστολή, υπογραμμίζει, «δεν είναι προσηλυτισμός αλλά διακήρυξη και μαρτυρία».

Απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και ευαγγελική ελευθερία για να επισημάνουν την ευθύνη της απόρριψης του μηνύματος της σωτηρία, αλλά χωρίς καταδίκες και κατάρες

Πορευόμαστε μαζί με τον Ιησού

Κάθε μαθητής, υπενθυμίζει ο Ποντίφικας, είναι ένας ιεραπόστολος που «πορεύεται με τη συνοδεία του Κυρίου μας Ιησού» ο οποίος «μαθαίνει από αυτόν να αναλώνει τον εαυτό του χωρίς αντάλλαγμα από τους άλλους, ελεύθερος από τον ίδιο τον εαυτό του και από τα αγαθά του». Εάν την βιώσουμε με αυθεντικότητα, η αποστολή της Εκκλησίας – εξηγεί ο Πάπας –  θα χαρακτηρίζεται από χαρά:

«Οι εβδομήντα δύο επέστρεψαν γεμάτοι από χαρά» (σ.17). Δεν πρόκειται για μια εφήμερη χαρά, η οποία προέρχεται από την επιτυχία της αποστολής, αντίθετα, είναι μια χαρά που έχει τις ρίζες της στην υπόσχεση – λέει ο Ιησούς – «τα ονόματά σας είναι γραμμένα στον ουρανό» (σ. 20). Με αυτή την έκφραση Εκείνος εννοεί την εσωτερική χαρά, την άφθαρτη χαρά η οποία γεννιέται μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι ο Θεός μας καλεί να ακολουθήσουμε τον Υιό του. Δηλαδή τη χαρά να είμαστε μαθητές του.

Η αληθινή χαρά

Ο καθένας μας, υπογραμμίζει επίσης ο Πάπας, «μπορεί να σκεφτεί το όνομα που έλαβε κατά την ημέρα του Βαπτίσματος: αυτό το όνομα είναι γραμμένο στους ουρανούς, στην καρδιά του Θεού Πατέρα». Μια επισήμανση που επαναλαμβάνεται μέσα από το tweetπου δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό @Pontifex: «Σήμερα το Ευαγγέλιο του Ιησού – γράφει ο Ποντίφικας – μας μιλά για την αληθινή χαρά των μαθητών του: Χαρείτε επειδή τα ονόματά σας είναι γραμμένα στους ουρανούς».

Επίκληση στηΜαρία

Ο Άγιος Πατέρας μας προτρέπει τέλος να επικαλούμαστε «τη μητρική προστασία της Παναγίας, έτσι ώστε να υποστηρίζει παντού την αποστολή των μαθητών του Χριστού». Την αποστολή της αναγγελίας «σε όλους ότι ο Θεός μας αγαπά, ότι θέλει να μας σώσει και ότι μας καλεί να αποτελέσουμε μέρος της Βασιλείας Του».

Προσευχή για τα θύματα των πρόσφατων επιθέσεων και σφαγών

Μετά την απαγγελία του Angelus, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πιστούς και τους προσκυνητές να προσευχηθούν για τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί μετά την αεροπορική επίθεση που έπληξε τις τελευταίες ημέρες, ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Λιβύη. Ο Ποντίφικας υπενθύμισε επίσης όλα τα θύματα των πρόσφατων σφαγών στο Αφγανιστάν, στο Μαλί, στη Μπουρκίνα Φάσο και στη Νιγηρία.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου