Η απώλεια του Σεβ/τάτου Επισκόπου Moreschi, ιεραποστόλου στην Αιθιοπία

Η απώλεια του Σεβ/τάτου Επισκόπου Moreschi, ιεραποστόλου στην Αιθιοπία

Ο Σαλεσιανοί μοναχοί κλαίνε για τι θάνατο του Σεβ/τάτου Επισκόπου Angelo Moreschi που του προκάλεσε ο covid-19. Για πολλά χρόνια έζησε στη βορειοανατολική Αφρική, ανάμεσα στο λαό των πιο απομακρυσμένων χωριών.
Είχε επιλέξει να ζήσει την αποστολή του σε μία από τις πιο φτωχές Χώρες του κόσμου την Αιθιοπία. 
Ο Monsignor Angelo Moreschi, γεννημένος το 1952 στο Nave της επαρχίας Brescia, είχε το δοκίμιο στην Albarè, και τους πρώτους μοναχικούς όρκους το 1974, και τους παντοτινούς στο Ισραήλ, στο Cremisan, το 1980, δύο χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας στη Μπρέσια. Αναχώρησε για το ιεραποστολικό του έργο αρχικά στην ιεραποστολή των Σαλεσιανών μοναχών στην Dilla, 500 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, μετά από 18 χρόνια και μετά την ίδρυση ιεραποστολών με σχολεία, αγροκτήματα και επαγγελματικές σχολές, το 2000 ανέλαβε την ευθύνη για της Αποστολικής Επαρχίας της Gambella, πρωτεύουσας της περιοχής Ilubador. Και εκεί, ο ζήλος του και η αφοσίωσή του τον οδήγησαν να δημιουργήσει νέες ιεραποστολές με σχολεία, αγροκτήματα, πηγάδια και ακόμη και τη διαχείριση ενός νοσοκομείου.
Πάντα δίπλα στους πιο φτωχούς και με ιδιαίτερη φροντίδα στους πιο μικρούς.
Μια μακρόχρονη αποστολή ανάμεσα στην υπηρεσία των άλλων, το έτος 2010, με απόφαση του Πάπα Βενέδικτου του XVI, διορίστηκε επίσκοπος της ίδιας Αποστολικής Περιφέρειας της Gambella, αναβαθμίζοντάς την σε Αποστολικό Βικαριάτο.
Η Σαλεσιανή κοινότητα θρηνεί έναν πάστορα με εύθυμο και καλό χαρακτήρα, όπως περιγράφεται από εκείνους που τον γνώρισαν, με την προτίμηση που είχε για τους νεότερους, τα παιδιά των απομακρυσμένων Αιθιοπικών χωριών, τα οποία συνήθως υποσιτίζονται, στα οποία, όπως αναφέρουν τα χρονικά, μοίραζε πολυβιταμινούχα μπισκότα, που έφθαναν με σαράβαλα αυτοκίνητα.
Σκοτώθηκε από τον κοροναϊό την ημέρα του Ευαγγελισμού, Σαλεσιανός μοναχός για 46 χρόνια, ιερέας για 38 χρόνια και επίσκοπος πάνω από 10 χρόνια, ο Σεβασμιότατος Moreschi πέθανε από την επίθεση του κοροναϊού σε μια σωματική διάπλαση που ήδη ήταν εξασθενημένη από την αιμοκάθαρση και το διαβήτη. Ήταν ο διευθυντής του Σαλεσιανού οίκου στο Nave, ο κ. Erino Leoni, που έκανε την ανακοίνωση, περιγράφοντας την αγωνία του επισκόπου και τον τρόπο με τον οποίο ο ιός επηρέασε ολόκληρη την κοινότητα.
Η κατάσταση του Σεβασμιοτάτου Moreschi έχει επιδεινωθεί από τις 19 Μαρτίου, με πυρετό και αναπνευστική κρίση που τον οδήγησε σε νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Brescia, στο τμήμα νεφρολογίας, όπου πέθανε τη νύχτα της 25ης Μαρτίου, γιορτάζοντας το Πάσχα του στον Παράδεισο κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως ο don Erino Leoni, με την ίδια ασθένεια που είχε πεθάνει και η μητέρα του. Ο Don Angelo, καταλήγει ο Don Leoni: «κατανάλωσε όλες τις δυνάμεις του χωρίς περιορισμούς και αγάπησε με μοναδικό πάθος τη γη της Gambella και όλο το λαό της».
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου