Η απαγγελία του Ροδαρίου

Η απαγγελία του Ροδαρίου

Θα  ήθελα να κάνουμε μερικές απλές σκέψεις πάνω σ’ αυτή την όμορφη προσευχή που λέγεται απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου.

Αυτή την προσευχή η Εκκλησία από αιώνες την απαγγέλλει και κατά καιρούς την  έχει εμπλουτίσει με τρόπο ώστε να μην θεωρείται τυπική επαναλαμβανόμενη προσευχή αλλά μια αληθινή μελέτη του Μυστηρίου της σωτηρίας μας.

Πολλές οικογένειές μας και χθες αλλά και σήμερα, αν και πολύ λιγότερες, συνάζονταν και συνάζονται γύρω από την εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν, απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο. Και ήταν  όμορφες αυτές οι στιγμές προσευχής ιδιαίτερα στις μεγάλες οικογένειες, όταν τα ίδια τα μέλη της οικογένειας αποτελούσαν σχεδόν μια ζωντανή δεκάδα του Ροδαρίου. Μακάρι και σήμερα να υπάρχουν και να αυξάνονται συνεχώς οι οικογένειες εκείνες που θα προσεύχονται με το Ροδάριο και θα ζητούν από την  Παναγία να τις διατηρεί ενωμένες, όπως  ενωμένοι είναι μεταξύ τους οι κόκκοι που δημιουργούν το Ροδάριο που κρατούν στα χέρια τους. Ιδιαίτερα σήμερα που η ενότητα της οικογένειας κινδυνεύει και χίλιοι δυο πειρασμοί παραμονεύουν και επιβουλεύονται την ενότητα της το άγιο Ροδάριο μπορεί να αποτελέσει ένα σύμβολο και μία δύναμη για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Το σύμβολο είναι το ίδιο το άγιο Ροδάριο και η δύναμη η  με ευλάβεια  απαγγελία του.

Το  Ροδάριο είναι η προσευχή  για την οποία η Παναγία έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση. Σε πολλές εμφανίσεις της πάνω στη γη επανέλαβε αυτή την προτίμησή της καλώντας τους ανθρώπους να προσεύχονται  με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο.

Κατά την απαγγελία του δεν αρκεί λοιπόν να επαναλαμβάνουμε  μηχανικά τον προβλεπόμενο τύπο προσευχής, αλλά να προσπαθούμε να μπούμε σε επικοινωνία,  σε διάλογο φιλικό και προσωπικό με την Παναγία, να μιλούμε μαζί της, να τις εναποθέτουμε τις  ελπίδες μας, να της εμπιστευόμαστε  τα βάσανά μας, να της ανοίγουμε την καρδιά μας  να της ζητούμε τη βοήθειά της στην προσπάθειά μας να εκτελούμε το θέλημα του Θεού.

Απαγγέλω το Άγιο Ροδάριο σημαίνει ότι βρίσκομαι σε επικοινωνία όχι μόνο με την Παναγία αλλά και με τον Ιησού. Μελετώ τη ζωή τους, συμμετέχω στη ζωή τους. Τους ακολουθώ στην πορεία που εκείνοι έκαναν στην επίγεια ζωή τους εκτελώντας το θέλημα του Θεού Πατέρα. Και η δική τους ζωή έμοιαζε πολύ με τη δική μας: Είχε στιγμές, χαράς και αλλά λύπης, ηρεμίας και ανησυχίας, ευτυχίας και πόνου. Ήταν  μια πορεία που ο ίδιος ο Θεός Πατέρας θέλησε να ακολουθήσουν τα δύο αυτά προσφιλή σε μας πρόσωπα για να μας υποδείξουν ότι αυτός είναι ο δρόμος για να φθάσουμε στον προορισμό μας που είναι η ουράνια Βασιλεία.

Η προσευχή του Αγίου Ροδαρίου δεν είναι λοιπόν μια προσευχή μόνο προς την Παναγία αλλά είναι μία προσευχή και προς τον ίδιο το Χριστό,  εφόσον κατά την απαγγελία του μελετούμε τα κυριότερα μυστήρια της λύτρωσης στα οποία ο ίδιος ο Χριστός είναι ο πρωταγωνιστής. Απαγγέλλοντας το άγιο Ροδάριο μελετούμε το Μυστήριο της Σωτηρίας και της Λύτρωσης που ο Θεός Πατέρας πρόσφερε στην ανθρωπότητα μέσω του Ιησού Χριστού. Αυτό το Μυστήριο που άρχισε και συνεχίζεται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Είναι λοιπόν και προσευχή Τριαδική εφόσον προσευχόμαστε ενωμένοι με τον Πατέρα τον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα.

Αυτή είναι η ομορφιά και η δύναμη της προσευχής του Αγίου Ροδαρίου. Την οποία συνιστώ στον εαυτό μου και σε όλους σας. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου