Η αναγγελία του Ευαγγελίου περνά μέσα από την μαρτυρία της φιλανθρωπίας

Η αναγγελία του Ευαγγελίου περνά μέσα από την μαρτυρία της φιλανθρωπίας

Ένα βιβλίο «ευέλικτο αλλά γεμάτο από ιστορίες της ζωής», μια ιστορία «προσώπων, αφοσίωσης, χειρονομίες φιλανθρωπίας». Με αυτά τα λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζει το βιβλίο «Il Vangelo guanciaa guancia», στο οποίο η δημοσιογράφος Paola Bergamini μιλά για τον πατέρα Stefano Pernet,  ιδρυτή του τάγματος των Piccole Suore dell’ Assunzione. Στον πρόλογο του τόμου που εκδόθηκε από την Piemme και ο οποίος ήδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, ο Ποντίφικας επισημαίνει ότι ακόμη και σήμερα «η διάδοση του Ευαγγελίου περνά μέσα από την μαρτυρία της εγγύτητας και της φιλανθρωπίας» και ότι το να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο «μας οδηγεί επίσης στο να αγκαλιάσουμε όσους υποφέρουν».

Η μοναχή που με κράτησε όταν ήμουν μιας ημέρας

Στο κείμενο, που προηγήθηκε αποκλειστικά από την εφημερίδα «La Stampa» (Vatican Insider), ο Πάπας Bergoglio διηγείται επίσης τις προσωπικές εμπειρίες του που σχετίζονται με το τάγμα των Piccole Suore dell’Assunzione, οι οποίες «σαν σιωπηλοί άγγλοι εισέρχονται στα σπίτια εκείνων που έχουν ανάγκη, εργάζονται με υπομονή, φροντίζουν και στη συνέχεια σιωπηλά επιστρέφουν στον μοναστήρι». «Είχα γεννηθεί και δε θα είχε περάσει μια ημέρα – γράφει – όταν μια νεαρή μοναχή των Μικρών Αδελφών της Αναλήψεως, η αδελφή Αντωνία, ήρθε στο σπίτι μας, στην περιοχή Flores του Μπουένος Άιρες, και με  κράτησε στην αγκαλιά της». Μια σχέση που καλλιεργήθηκε για μια ολόκληρη ζωή, μέχρις ότου επέστρεψε στον οίκο του Πατέρα. Ή ακόμη, ένας άντρας, «πεπεισμένος αντικληρικός», συνεργάτης του πατέρα του Jorge Bergoglio, ο οποίος γνώρισε προσωπικά «το μητρικό πρόσωπο της Εκκλησίας» και άρχισε να υπερασπίζεται τις μοναχές και την Παναγία αφού είχε δεχθεί τη φροντίδα της ηγουμένης των των Μικρών αυτών Αδελφών.

Το έργο του πατέρα StefanoPernet

Ο πατέρας Stefano Pernet, ο οποίος ανακηρύχτηκε άγιος από τον άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ το 1983, στη μετα-επαναστατική Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα, είχε αφιερώσει τη ζωή του στη στήριξη των φτωχότερων οικογενειών στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Παρισιού. Μια κληρονομιά που άφησε άθικτη στα χέρια των Piccole Suore dell’Assunzione, οι οποίες ακόμη και σήμερα, σε πολλές χώρες του κόσμου, εξαπλώνουν «αυτή τη γλυκύτητα και την ευσπλαχνία».

Η ακαταμάχητη δύναμη της ευσπλαχνίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι οι πράξεις αγάπης «κηρύττουν τον Ιησού Χριστό καλύτερα από κάθε κήρυγμα», αγγίζοντας «τις καρδιές ακόμη και των πιο απομακρυσμένων ατόμων». «Η μοναδική δύναμη» «η οποία ανοίγει και λιώνει τις αλυσίδες», πράγματι, «δεν είναι η δύναμη των εργαλείων ή η σκληρότητα του νόμου, αλλά η παντοδύναμη αδυναμία της θεϊκής αγάπης: η ακαταμάχητη δύναμη της γλυκύτητάς της και η μη αναστρέψιμη υπόσχεση της ευσπλαχνίας της».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου