Η Ακολουθία της Χριστουγεννιάτικης Αγρυπνίας και Θ. Λειτουργίας

Η Ακολουθία της Χριστουγεννιάτικης Αγρυπνίας και Θ. Λειτουργίας

1_IMG_8108.jpeg

Το βράδυ της Πέμπτης, παραμονή των Χριστουγέννων, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου, η Ιερή Ακολουθία της Αγρυπνίας των Χριστουγέννων η οποία ολοκληρώθηκε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Νικόλαος και μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας Κώμης π. Αλέξανδρος Πέρρος.

IMG_8092.jpeg

 

Η όλη Ιεροτελεστία μεταδόθηκε από το facebook της Αρχιεπισκοπής μας @ArchdioceseOfNaxosTinos, από το οποίο θα μεταδοθεί και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, η οποία θα τελεστεί στον ίδιο Καθεδρικό Ναό στις 11.30 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ευχαριστούμε τους ιερείς, ψάλτες και αναγνώστες λαϊκούς που συνέβαλαν στη μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών.

 

IMG_8097.jpeg

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, απεύθυνε τον λόγο του προς όλη την Εκκλησία, αν και απούσα σωματικά από το Ναό, και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο Καθεδρικός μας Ναός εδώ στην Τήνο μοιάζει πολύ με το σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ελάχιστα είναι τα παρόντα άτομα, όπως ακριβώς τότε, εκεί στη φτωχική φάτνη του Ιησού στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Κι εκεί παρόντες ήταν μόνο η Μαρία, ο Ιωσήφ και μερικοί βοσκοί που έφτασαν από τη γύρω περιοχή, όπου αγρυπνούσαν φυλάσσοντας το ποίμνιό τους. Ήταν εκείνοι που μετά το Θεόσταλτο ουράνιο άγγελμα, είπαν μεταξύ τους: «Ας πάμε λοιπόν ως τη Βηθλεέμ να δούμε αυτά που έγιναν και που μας έκανε γνωστά ο Κύριος».

Αδελφοί μου και Αδελφές μου, αυτό το βράδυ στους πνευματικούς ποιμένες σας και στην καθεμία και στον καθένας σας «φέρνω το χαρμόσυνο άγγελμα».

Αύριο, πολλοί από εσάς, μετά το συνετό κάλεσμα που σας έχουν απευθύνει οι πνευματικοί σας ποιμένες θα πορευτείτε στους ενοριακούς σας Ναούς για να συμμετάσχετε στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Η Ευχαριστία είναι το κατ’ εξοχήν Μυστήριο. Αυτό που φέρνει ανάμεσά μας ουσιαστικά και πραγματικά τον ίδιο τον Ιησού: Βρέφος, παιδί, έφηβο, νεαρό, ενήλικα, εσταυρωμένο, αλλά και Αναστημένο.

IMG_8100.jpeg

Γνωρίζω ότι δε θα μπορέσετε όλοι και όλες να συμμετάσχετε, όσο κι αν το επιθυμείτε. Γι’ αυτό όμως, μην ανησυχείτε, δε φέρετε καμία ευθύνη. Όσοι έχουν την ευθύνη, φρόντισαν απλά να μας προστατέψουν από του θανάσιμους κινδύνους που δημιουργεί η επικίνδυνη γνωστή πανδημία γι’ αυτό και επέβαλλαν τους γνωστούς περιορισμούς.

Κάποτε μου είχαν πει: «Αν αγαπάς την Εκκλησία πρόσεχε τον εαυτό σου». Στην αρχή νόμισα πως ήταν εγωιστικό, αλλά τελικά κατάλαβα ότι ήταν πολύ σοφό.Κι εσείς αγαπητοί αδελφοί κι αδελφές, «αν αγαπάτε την Εκκλησία, φροντίστε τον εαυτό σας». Εξ άλλου από τον άνθρωπο ο Θεός ζητά να αγαπά τον πλησίον του, όπως τον εαυτό του.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τις οδηγίες της πολιτείας και τις συμβουλές της Εκκλησίας. Μόνο έτσι θα έλθει πιο γρήγορα η ώρα που όλα θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο, χάρη στη συνεργασία της πίστης και της επιστήμης. Και τότε θα υπάρξει γαλήνη, ηρεμία και θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Τότε ελεύθερα, υπεύθυνα και χριστιανικά θα αναζητούμε Εκείνον που δε μας τιμωρεί με πανδημίες ή άλλα δεινά, ούτε μας βάζει σε πειρασμό, αλλά απλώς, παιδαγωγικά, δοκιμάζει την πίστη μας.

IMG_8102.jpeg

Η πίστη δεν αναζητά τον αόρατο Θεό, αλλά Εκείνον που πρώτα έγινε ορατός στο πρόσωπο του Ιησού και παραμένει ορατός στο πρόσωπο κάθε συνανθρώπου μας. Αν αυτόν Τον δεχτούμε στη ζωή μας, τότε η πίστη μας δε θα είναι επιφανειακή και συναισθηματική, αλλά ουσιαστική και πραγματική.

Ο Θεός μας στέλνει τον άγγελό Του για να μας αναγγείλει τον πρώτο ερχομό Του που έγινε πριν από 2020 χρόνια. Τότε Εκείνος ήρθε να συναντήσει τον άνθρωπο. Τώρα όμως εμείς, μαζί με τους Μάγους της Ανατολής, Τον ζητάμε και θέλουμε να γεννηθεί στη φάτνη της καρδιάς μας κι εκεί να μένει για πάντα.

Ας πάμε λοιπόν νοερά, μαζί με τους βοσκούς, στη Βηθλεέμ. Εκεί που ο Παντοδύναμος Θεός, από αγάπη για σας και για μένα, έγινε αδύναμος άνθρωπος για να γίνουν όλοι οι άνθρωποι δυνατοί μαζί του. Όλα αυτά ας μην περιμένουμε να γίνουν στην άλλη ζωή, διότι πρέπει να ξεκινήσουν από αυτή τη ζωή και να ολοκληρωθούν στην άλλη.

IMG_8104.jpeg

 

Τις Άγιες αυτές ημέρες, η σκέψη μου, αδελφοί μου και αδελφές μου συνοδευόμενη από την προσευχή μου, βρίσκεται κοντά σας: στη Νάξο, στην Πάρο, στην Τήνο, στην Άνδρο, στη Μύκονο. Βρίσκεται στα ακριτικά νησιά μας, στη Χίο, στη Λέσβο και στη Σάμο, όπου ο μικρός Ιησούς κρυώνει και στη σημερινή παγερή φάτνη Του στο πρόσωπο τόσων μικρών αδελφών Του και αδελφών μας.

IMG_8106.jpeg

Ο Θεός έγινε «Εμμανουήλ», που σημαίνει: «ο Θεός είναι ανάμεσά μας» και μένει μαζί μας: στο σπιτικό μας, στην πόλη και στο χωριό μας, αλλά πάνω απ’ όλα στην καρδιά μας γι’ αυτό και πάλι τον προσκαλούμε λέγοντάς του:

IMG_8107.jpeg

«Μείνε μαζί μας Κύριε»! Αμήν

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου