Η αγάπη του Ιησού ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες

Η αγάπη του Ιησού ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες

Ο Ιησούς ζητά να αγαπάμε αλλήλους όχι τόσο με τον δικό μας τρόπο αγάπης αλλά με τον δικό του που μας κάνει να γινόμαστε νέοι άνθρωποι. Η αγάπη του πράγματι, μας καθιστά ικανούς να συγχωρούμε και να αγαπάμε τους εχθρούς μας, δημιουργεί γέφυρες, μας διδάσκει νέους τρόπους και μας βοηθά να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Αυτά υπενθυμίζει ο Πάπας κατά το Regina Coeli

Ο Θεός «μας αγαπά πολύ περισσότερο από ότι αγαπάμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας» και είναι ακριβώς αυτή η αγάπη που «μας κάνει νέους ανθρώπους»: έτσι «μπορούμε να διαδίδουμε παντού τον σπόρο της αγάπης που ανανεώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες». Τα λόγια του Πάπα σήμερα το πρωί, κατά το Regina Coeli ηχούν δυνατά στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Πάπας μιλά για την αγάπη του Ιησού που, όπως δηλώνει, «μας καθιστά ως ο νέος Λαός του Θεού, δηλαδή Εκκλησία, στην οποία όλοι καλούμαστε να αγαπάμε τον Χριστό και εν Χριστώ να αγαπάμε αλλήλους».

Η αγάπη που εκδηλώθηκε δια μέσου του σταυρού του Χριστού και που Εκείνος μας καλεί να βιώσουμε, αποτελεί τη μοναδική δύναμη που μεταμορφώνει την πέτρινη καρδιά μας σε μια καρδιά από σάρκα. Η μοναδική δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει την καρδιά μας είναι η αγάπη του Ιησού, εφόσον αγαπήσουμε με αυτόν τον τρόπο αγάπης. Και αυτή η αγάπη μάς καθιστά ικανούς να αγαπάμε τους εχθρούς και να συγχωρούμε εκείνους που μας πρόσβαλαν. Θα σας κάνω μια ερώτηση, ο καθένας ας απαντήσει μέσα στην καρδιά του. Μπορώ να αγαπήσω τους εχθρούς μου; Όλοι γνωρίζουμε κόσμο, που ακόμη κι αν δεν είναι εχθροί, δεν τα πάμε καλά μαζί τους, που βρίσκονται «απέναντί μας», ή κάποιος ξέρει κόσμο που του έχει κάνει κακό… Μπορώ να αγαπήσω αυτούς τους ανθρώπους; Αυτόν τον άντρα, αυτή τη γυναίκα που μου έχει κάνει κακό, που με πρόσβαλε; Μπορώ να τον συγχωρήσω; Ο καθένας ας απαντήσει μέσα στην καρδιά του.

Η αγάπη του Ιησού, πράγματι, «μας κάνει να βλέπουμε τον πλησίον σαν ένα μέλος σύγχρονο ή μελλοντικό της κοινωνίας των φίλων του Ιησού», «μας προτρέπει σε διάλογο και μας βοηθά να ακούμε και να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον». Είναι μια αγάπη που, όταν ανοιγόμαστε προς τον άλλον, γίνεται «η βάση των ανθρώπινων σχέσεων» και μας επιτρέπει «να ξεπερνάμε τα εμπόδια των αδυναμιών μας και των προκαταλήψεών μας». «Η αγάπη του Ιησού μέσα μας», συνεχίζει, «δημιουργεί γέφυρες, διδάσκει νέους τρόπους, ενεργοποιεί το δυναμισμό της αδελφοσύνης», επαναλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η νέα εντολή

Η σκέψη του παίρνει έναυσμα από την «νέα εντολή» την οποία ο Ιησούς δίδει στους μαθητές του πριν από το Πάθος, όπως μας θυμίζει το σημερινό Ευαγγέλιο: «Όπως εγώ σας αγάπησα, έτσι και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλον». Ήδη στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός είχε δώσει την εντολή να αγαπάμε τον πλησίον όπως τον εαυτό μας. Η καινοτομία, τονίζει ο Πάπας, συνίσταται επομένως στην προσθήκη του «όπως εγώ σας αγάπησα», δηλαδή δίνοντας τη ζωή μου για εσάς. «Πρόκειται για την αγάπη του Θεού που είναι καθολική, χωρίς όρους και χωρίς όρια, η οποία αποκορυφώνεται επάνω στον σταυρό», συνεχίζει ο Πάπας ο οποίος υπογραμμίζει πως ακριβώς εκείνη τη στιγμή της ακραίας ταπείνωσης και εγκατάλειψης στον Πατέρα, ο Υιός του Θεού χορήγησε στον κόσμο την πληρότητα της αγάπης.

Ο Θεός μας αγαπά απείρως περισσότερο από ότι εμείς τον εαυτό μας

Ο Ιησούς, επομένως, «μας αγάπησε πρώτος», παρά τους περιορισμούς και την ευθραυστότητα, καθιστώντας μας «άξιους της αγάπης του η οποία δεν γνωρίζει όρια και είναι άπειρη».

Δίνοντάς μας τη νέα εντολή, Εκείνος μας ζητά να αγαπάμε αλλήλους όχι μόνο και όχι τόσο με τον δικό μας τρόπο αγάπης, αλλά με τον δικό του, με την οποία το Άγιο Πνεύμα εμποτίζει τις καρδιές μας εφόσον την επικαλεστούμε με πίστη. Με αυτόν τον τρόπο – και μόνο με αυτόν – μπορούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο όχι μόνο όπως αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά όπως Εκείνος μας αγάπησε, δηλαδή απείρως περισσότερο. Ο Θεός πράγματι μας αγαπά πολύ περισσότερο από ότι αγαπάμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Και έτσι μπορούμε να διαδώσουμε παντού τον σπόρο της αγάπης που ανανεώνει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες. Ο Ιησούς πάντα ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες, η αγάπη του ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου