H ταινία για τον καρδινάλιο Lercaro και την Εκκλησία των φτωχών

ταινία για τον καρδινάλιο Lercaro και την Εκκλησία των φτωχών

Την Κυριακή το απόγευμα η TV2000 παρουσίασε την ταινία για «τον ατρόμητο καρδινάλιο», Giacomo Lercaro. Για την προεπισκόπηση της Filmoteca Vaticana, ο αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, σεβασμιότατος Zuppi: από την ταινία αναδύεται η αμεσότητα και η χαρά των συναισθημάτων του για τον κόσμο, για τα μικρά παιδιά.

«Ολόκληρη η χριστιανοσύνη πρέπει να μαρτυρεί το Ευαγγέλιο, όπως το κήρυξε ο Χριστός, με την ακεραιότητά του, την καθαρότητα και την γνησιότητά του. Οπότε φροντίστε να μην υπάρχει δουλεία, ρατσισμός ή πόλεμος». Με αυτά τα λόγια του καρδιναλίου Giacomo Lercaro ξεκινά η ταινία «Σύμφωνα με το Άγιο Πνεύμα», αφιερωμένη στον πρώην αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, η παραγωγή της οποία έγινε από την Lab Film και η επιμέλεια από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Lorenzo K. Stanzani και η οποία μεταδόθηκε από το TV2000 το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου.

Ακυκλοφόρητες εικόνες και ηχητικό υλικό

Μια ταινία εντυπωσιακή με εικόνες και ηχητικό υλικό που δεν έχουν κυκλοφορήσει, η οποία δείχνει τη δύναμη και την οραματιστική φύση ενός άντρα που βρισκόταν κοντά στον κόσμο, ο οποίος επιθυμούσε μια εκκλησία που θα βγαίνει έξω, μια εκκλησία για τους φτωχούς. Υπήρξε ένας από τους τέσσερις συντονιστές της 2ης Βατικανής Συνόδου, υποστήριξε την αναγκαιότητα της φτώχειας της Εκκλησίας, καθοδήγησε τη λειτουργική μεταρρύθμιση, προώθησε τη συλλογικότητα μεταξύ του Πάπα και των επισκόπων, έναν κόσμο αλληλέγγυας και ισότιμης εργασίας και μια νέα εμπιστευτική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του κόσμου.

Η εγγύτητα με τον Πάπα Φραγκίσκο

Μαζί με τον συνεργάτη του, τον Giuseppe Dossett iκαι τη συμμετοχή όλων των πιστών, εργάστηκε για να φέρει τον πλούτο και τις προκλήσεις της 2η Βατικανής Συνόδου στη Μπολόνια, αλλά λίγες εβδομάδες μετά την ομιλία του την 1η Ιανουαρίου 1968, Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, κατά την οποία ο Lercaro ζητούσε από τις Η.Π.Α. να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ, η Ρώμη τον κάλεσε να παραιτηθεί. Η οπτική του καρδιναλίου Lercaro φαίνεται ότι ήταν ο πρόδρομος για την μαρτυρία του Πάπα Φραγκίσκου όσο αφορά στην «Εκκλησία των φτωχών».

Η εστίαση στους φτωχούς

«Η ποιμαντική φροντίδα του καρδιναλίου Lercaro, τα χρόνια της επισκοπικής θητείας του στη Μπολόνια – υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, σεβασμιότατος Zuppi – υπήρξε εξαιρετικά πλούσια από την παρουσία του στην πόλη και από την προσοχή που έδειχνε για τους φτωχούς και για την οικοδόμηση της Εκκλησίας. Ο καρδινάλιος έχτισε δεκάδες εκκλησίες και αποτέλεσε αναφορά στην λειτουργική μεταρρύθμιση. Ακόμη και σήμερα οι τελετές και στις λιγότερο ευημερούσες περιοχές της επισκοπικής διοίκησης της πόλης, έχουν μια ιδιαίτερη χρήση και ομορφιά που κατά τη γνώμη μου προέρχεται από την ευαισθησία του καρδιναλίου. Στις όμορφες, συγκινητικές και εντυπωσιακές εικόνες της ταινίας αναδύεται η αμεσότητά του και η χαρά των συναισθημάτων του προς τον κόσμο, προς τους πιο μικρούς. Hπατρικότητά του aναδύεται στο σπίτι του όπου φιλοξένησε για πολλά χρόνια δεκάδες παιδιά που ακόμη και σήμερα ονομάζονται «τα  παιδιά του Lercaro», παρόλο που τώρα πια, όλοι τους έχουν γίνει παππούδες».

Η καλή και η κακή τηλεόραση

«Συζητιέται πολύ – δήλωσε ο διευθυντής του TV2000, Paolo Ruffini – αυτό που κάνει να ξεχωρίζει την καλή από την κακή τηλεόραση. Και δεν υπάρχει κάποια φόρμουλα αλχημείας για την καλή τηλεόραση. Αλλά ένα από τα καθήκοντα που σίγουρα έχει η καλή τηλεόραση είναι να επανασυνδέει τα νήματα της μνήμης μας, να μας απαλλάσσει από την καταδίκη ενός ξεχασμένου παρόντος για να μας δώσει πίσω την αίσθηση της δύσκολης πορείας που κάνουμε στην ιστορία. Ιδού, πιστεύω ότι αυτή η ταινία για τον καρδινάλιο Lercaro εκπληρώνει πλήρως αυτό το καθήκον. Επειδή με μια εξειδικευμένη εργασία αναζήτησης υλικού το οποίο πολύ συχνά δεν έχει δημοσιευθεί, μας προσφέρει ένα κλειδί για την ερμηνεία του περασμένου αιώνα που φωτίζει και το παρόν μας».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου