H ημέρα των φτωχών τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου

H ημέρα των φτωχών τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου

Όπως είναι πια σε όλους γνωστό, η τρίτη Κυριακή του μήνα Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία στους φτωχούς. Είναι μια πρωτοβουλία του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017.

Χθες ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη Θεία λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη με τη συμμετοχή 6.000 πιστών και στη συνέχεια γευμάτισε με 3000 φτωχούς στην αίθουσα Παύλος 6ος που είναι η αίθουσα της τακτικής γενικής ακρόασης και η οποία είχε μετατραπεί σε μία τεράστια τραπεζαρία για την συγκεκριμένη περίσταση.

Γεύμα με τους φτωχούς

Το γεύμα έγινε στις 13.00 και ήταν μια προσφορά του Οργανισμού Cavalieri-Hilton Italiaσε συνεργασία με το θεσμό MoraleTabor. Το ίδιο γεύμα προσφέρθηκε και σε αρκετές ενορίες, σε Κολλέγια, σε Σχολεία, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε τόπου. Στην Εκκλησία της Τήνου έγινε το Σάββατο βράδυ στο Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου, όπως περιγράψαμε χθες.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη χάρη στη βοήθεια που εξασφάλισε ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών και εθελοντριών που θέλησε να εξυπηρετήσει την ημέρα αυτή ένα μεγάλο αριθμό φτωχών.

Στο χθεσινό tweet ο Άγιος Πατέρας έγραψε: «Συμμεριζόμαστε τη χαρά να ανοίξουμε τα μάτια μας και την καρδιά μας στους φτωχούς, για ν’ ακούσομε την κραυγή τους και να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους.

«Ο φτωχός άνθρωπος φώναξε, και ο Κύριος άκουσε»

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών, με τίτλο «Ο φτωχός άνθρωπος φώναξε, και ο Κύριος άκουσε», ο Πάπας καλεί την χριστιανική κοινότητα να «δώσει ένα σημάδι της εγγύτητας και της αλληλεγγύης και να συνεργαστεί για το σκοπό αυτό και με άλλους θεσμούς σε έναν κόσμο, που ενώ περιβάλλεται από τόσες πολλές μορφές φτώχειας συχνά προβάλλεται ο πλούτος ως πρώτος στόχος και πολλές πρωτοβουλίες στοχεύουν περισσότερο στο να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας παρά να ακούσομε την κραυγή των φτωχών ».

700 εκατομμύρια άνθρωποι σε ακραία φτώχεια

Στις 17 Οκτωβρίου του περασμένου έτους κατά τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι, ακόμη και αν έχουν μειωθούν τα άτομα που έχουν απόλυτη ανάγκη, υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε για περισσότερα από 700 εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε τις πρωταρχικές ανάγκες τους. Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, που ενώ έχει μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013, παραμένει ένα σκάνδαλο μπροστά σε έναν κόσμο που έχει τους πόρους για να χορτάσουν όλοι οιώποι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου