ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡHΤΙΚΗ ΣΑΜΟ

Tην Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, Δεύτερη Κυριακή των Χριστουγέννων (Κυριακή της Βάπτισης του Ιησού) ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος επισκέφτηκε το νησί της Σάμου για να εξυπηρετήσει πνευματικά την εκεί ενοριακή κοινότητα. Μαζί του και ο πιστός συνεργάτης του κ. Ανδρέας Παλαμάρης.

Στις 10 το πρωί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία άρχισε και δόθηκε και κατά τη φετινή χρονιά η δυνατότητα οι ενορίτες να συμμετέχουν στην τόσο συμβολική ιεροτελεστία της Κυριακής της Βαπτίσεως του Κυρίου. Δυστυχώς οι δυνατότητές μας δεν μας επιτρέπουν να είμαστε ταυτόχρονα παρόντες και στις 30 ενορίες του διαθέτουμε μέσα στο Αιγαίο. Κάνουμε όμως τα αδύνατα δυνατά, ώστε όλες να καρπούνται τα πνευματικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους στις ιερές Συνάξεις με την τέλεση της Ευχαριστίας.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε ο αγιασμός των υδάτων και έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους παρόντες ενορίτες να συμμετάσχουν σε μία ιεροτελεστία με τον πλούσιο συμβολισμό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν στους παρόντες φιαλίδια με αγιασμό ζητώντας στους οικογενειάρχες, όταν φθάσουν στο σπίτι τους, να ευλογήσουν και να αγιάσουν την οικογένειά τους.
Ο αριθμός των παρόντων ενοριτών μπορεί να μην ήταν μεγάλος αλλά ήταν αρκετός για να δώσουν οι παρόντες με την παρουσία τους γιορτινή ατμόσφαιρα και ηθική ικανοποίηση σε όσους περνούν πελάγη και θάλασσες για να φθάσουν κοντά τους. Η συνεχής βροχή που έπεφτε στη Σάμο όλο το πρωινό προσέφερε σε μερικούς και το άλλοθι.

 

Πολλές φορές διερωτάται κανείς γιατί τόσες θυσίες και τόσες ταλαιπωρίες για τα ακριτικά νησιά μας, όμως οι εκεί ενοριακές μας κοινότητες έχουν ένα καθήκον να παραμένουν άμβωνας της αγάπης. Η παρουσία λοιπόν του εφημερίου και του επισκόπου είναι στιγμές ενίσχυσης της πίστης των ενοριακών αυτών κοινοτήτων μας, που στερούνται την πολυτέλεια αλλά έχουν ανάγκη από το απαραίτητο. Αυτό το απαραίτητο προσπαθούμε να προσφέρουμε και θα το κάνουμε πάντα ακόμη και ανταποκρίνεται έστω και ένας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενορίτες μας στη Σάμο δεν μένουν όλοι γύρω από το Ναό, αλλά πρέπει να διανύσουν και 30 χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Ναό. Είναι λοιπόν αξιέπαινοι, όσοι υποβάλλονται στον κόπο αυτό, και να είναι απολύτως βέβαιοι ότι αυτός ο κόπος τους δεν πηγαίνει χαμένος.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στην αίθουσα εκδηλώσεων της ενορίας έγινε λεπτή και σεμνή εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου με την ευκαιρία του εορτασμού των πενήντα χρόνων της ιερατικής του χειροτονίας. Προσφέρθηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά και όλοι οι παρόντες βρήκαν την ευκαιρία να ευχηθούν τα καλύτερα στον Αρχιεπίσκοπο.
Η προσεχής Λειτουργία στην ενορία της Σάμου θα είναι το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και την Κυριακή 23 και ο εφημέριος π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς θα παραμείνει στο νησί τρεις ημέρες για να επισκεφθεί στις οικογένειες των ενοριτών και να τις ευλογήσει. 

  
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου